Boerenblog

15 reacties

Vreemde gaten en overtollig water

Ik kwam een vreemd gat tegen op mijn land. De laatste weken zijn we druk met waterbeheersing.

Vroeg in de ochtend van 23 februari hielp ik de loonwerker even, net op de plek waar vorig jaar een bom op de aardappelrooier bovenkwam. Ik zag in de vroege ochtendschemering plots een gat in de grond. Gelukkig maar dat ik dat zag, want op een veld van 32 hectare bestudeer je niet iedere plaats waar je overheen rijdt. Als ik er met zo’n 6, 7 kilometer per uur met de trekker zou zijn ingevlogen, had dat een fikse kostenpost opgeleverd. De omtrek van het gat was namelijk groot genoeg om er het voorwiel in de plaatsen.
Het was de tweede keer dat ik zo’n vreemd gat zag. Het is een gat waarbij de grond weggezakt is. De rand lijkt mooi afgewerkt, alsof het door mensen is gemaakt. Maar dat kan natuurlijk niet.
Wat zou het dan wel zijn? Een ufo? Een bom die ondergronds is ontploft? Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk, dat zou niet zo’n mooi rond gat opleveren. Volgens een bijgehaalde medewerker had op de betreffende plek heel lang geleden een gebouwtje gestaan en volgens hem was het een ingestorte waterput. Een plausibele verklaring. Maar de eerste keer dat ik zo’n gat zag, was op een plek waar nooit iets heeft gestaan.

Vermoedelijk droog voorjaar

Wie dit jaar in Hongarije gestoppelploegd heeft, zit nu met een verslempte bodemstructuur die moeilijk opdroogt. Wij kozen dit jaar voor ploegen met echt stijve, hoogstaande voren. De grond is niet droog, maar een combinatie van droog weer en harde vorst heeft de na nieuwjaar geploegde natte percelen omgevormd in mullige, turbodrogende percelen.
Dit zou wel eens de voorbode kunnen zijn van een droog voorjaar . Geloof mij, wij hebben echt risico genomen, want normaal moet je hier in januari en februari niet te veel op het land komen. Ik ben blij met hoe de gok is uitgepakt. Anders hadden we een rampzalig jaar gekregen met een allerbelabberdste bodemstructuur waarop nooit een topoogst mogelijk is.

Hongaren weten niks van waterbeheersing

Volgens cijfers van het landbouwministerie staat in Hongarije nog steeds meer dan 300.000 hectare cultuurgrond onder water. De Hongaren kennende, komt het in één teeltjaar niet goed met het meeste van die grond. Dat is niet een kwestie van de aanpak van een enkel veld, nee, het gaat hier over regioproblemen.
Wat is er aan de hand? De sloten zijn verdwenen of volgegroeid met dik struikgewas. De boeren doen geen onderhoud, blijven even weg van dat hout. Zo krijgen we peenkanten waarbij het ploegen ertoe leidt dat het land uiteindelijk dieper ligt dan de bovenrand van de sloot en het water niet meer wegkan. Dat gaf door de opeenstapeling van droge jaren de laatste 20 jaar geen problemen. Het was goede, vochthoudende cultuurgrond. Nu worden het ineens terugstroomgebieden waar tienduizenden liters water per uur doorheengaan.
We hebben ook 6,5 hectare in zo’n gebied. Het water komt van kilometers ver naar dat perceel. De buurman doet er niets aan, de waterstroom splitst op zijn perceel. Het resultaat is dat het water op twee plaatsen op ons veld komt en zich dan verspreidt over het land. In 2010 betrof het nog geen 0,5 hectare, maar vorige week was al meer dan 2,5 hectare goede grond langzaam bezig zich om te vormen tot een moerasgebied.

Houd water weg van goede grond

Iedereen laat dit maar begaan, van een samenwerkingsverband (een voorloper van een waterschap) is allerminst sprake. En dat terwijl een simpele ploegvoor soms al nuttig kan zijn. Daarom hebben we zelf maar het initiatief genomen. Met de Manitou hebben we een greppel van meer dan 300 meter aangelegd terwijl het aanstaand moerasgebied bevroren was. Zo verlegden we de doorsteek van dat water op ons veld tot een breedte van zo’n 20 meter. Geloof me, na twee dagen zien we al resultaat. Het is normale, goede grond, daar moet je het water gewoon van weg houden. Ik ben benieuwd of de buren mijn voorbeeld gaan volgen.

Foto's: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Patrick. ja zou je als eerste gaan geloven een ingestorte water put. zie je geen bakstenen er in liggen van de oude water put? nou man dat is je toekomst waterschap op zetten en kanalen opnieuw open maken. door het gedonder hier het zelfde als forse dooi komt. vorig jaar 3 dorpen letterlijk om die reden verzopen dorpen en dier en veel mensen ook doodt.maar ja mocht niet op het nieuws komen.Dit jaar kreeg ik een brief van burgemeester of als we ergens problemen zagen die te melden alstublieft. was met alstublieft en niet als gewoonlijk geschreven op stalin manier.Nou heb ze naar buren gestuurd die het bypass kanaal gebruiken als vuilnis stort.zit pot dicht. zien of ze komen schoon maken.

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert , het enige wat er was is dat de pikdorser door in de breedte over het veld te gaan net over die plaats mee zijn wiel was gekomen , van stenen geen sprake de ongelooflijke ronde vorm van de instorting is vreemd op de foto is de diameter niet echt te zien maar je ziet wel dat het stro zichzelf zelf heeft tegengehouden . En van dat waterschap , een rupskraan kopen mee lange arm en werkjes uitvoeren zou echt wel een gat in de markt zijn , echter de regeringb denkt er anders over wil iedereen afzonderlijk een subsidie gaan geven om het op zijn grond te gaan oplossen is voorafgaandelijk op mislukking gestuurd want je houd de donau niet tegen in Hongarije als men in Slovakije niets doet . Regionale projecten mee ingenieurs mee verstand en garantie die zijn er nodig maar dat duurt nog jaren of beter nog zullen nooit komen deze zomer de doorsteek die nu nog 20 meter breed is vernauwen mee een doorheus doorsteekkanaal mee twee dijken wederzijda en de rest kan mij een reet wezen

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick wel mooi om te zien, dat deze gedachtte echt voor Oost Europa gelijk is.
  Het simpel logisch denken is ver te zoeken.
  Nu mag ik van de overheid niet koeien slachten (zelfs als ze geen economische waarde meer hebben), maar mee betalen aan de onkosten?
  "Moet" wekelijks nu raporteren aan oblast, doe ik het niet krijg ik geheid controle met hoop "fouten" die onder de pet $ moet worden opgelost.

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen eigenlijk wil ik het niet meer herhalen maar het grote probleem is dat west oost niet begrijpt wij wel , Boederderij als toch maar agrarische pers is zo goed onze zakens te publiseren Journalisten zelfs bv's mee een hoge steekop van Hongarije begrijpen zelfs het land nog niet waarvan ze zich reporter noemen , wij wel. Maar geloof mij al jaren is het hier een publiek geheim hoe het geld van Europa en evenveel van westerse banken (oa KBC) hier gebruikt en misbruikt is geworden moest iedereen weten hoe de vork aan de steel zit het aandeel van KBC duikelt in vrije val en nu de laatse uren jawel uren zie ik overal duizelendwekkende nerveusiteit bij entourage rondom die financiele instellingen (jacht op spaargeld(de bankbediende ging bijna voor mij uit de kleren voor een spaarbon) en jacht op intrekking lizingmachines)die jaren domme dingen hebben gedaan Lizing en subsidie gaan niet tesamen en plots is alle eugeld in machines gegaan die eigenlijk niet van de boer waren maar van de lizing . Europa is geen lang leven beschoren mbt het ideaal en in de eerstvolgende maanden komt er hier ongetwijfeld een finaciele clash boven water Europa gaat die nooit begrijpen en we zullen allen de paynut mee zijn of we moeten gaan vechten met eigen wapens , ga mee weemoed volgende week terug aan de slag om de CHD spuit en overtopfrees klaar te maken om tegen tweede week april mais te gaan zaaien . NOOIT was er zoveel twijfel over hoe de situatie zal zijn op het einde van het jaar .

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick,

  Iedereen heeft toch een mening. Toen ik vertelde dat ik naar Oost Europa/Rusland wou, vertelden me vader ook van zou je het wel doen. Hele bevolking weet niet hoe het er hier aan toe gaat en heeft wel een oordeel door de pers. En als je als journalist een paar dagen in die landen hebt gekeken, ben je specialist van dat land.
  Ik heb nog op troostwijk veiling gekeken, maar 3 machines van horsh, misschien stukje bij beetje. De banken willen ook te veel.

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen , een vloot CNH in Roemenie en ploegen cultivators persen en tractoren in Hongarije. Een jaar geleden heeft men mij dat al voorspelt dat daar binnekort gehele vloten maaidorsers gaan bijkomen is een feit. Vroeger gingen die zakens terug bij de dealer die van hetzelfde kapitaal is als de lizing en werden daar verhandeld wel eens naar Ukraine (zo had de zaak geen gezicht) blijkens zit die handel ook op zijn gat en ook door de nerveusiteit van de banken die het zaakje niet betrouwen en proberen ze het nu via troostwijk

 • no-profile-image

  onno

  Ja financiele logica is zover te zoeken.. En dan gaat datzelfde volk ons vertellen hoe het wel moet. Zakt mijn broek vanaf.
  @Jeroen, dat gedoe met je koetjes had ik je vorig jaar wel kunnen vertellen. Je moet er wat handiger mee omgaan en slechte koeien eerder afboeken als slachtvee op het bedrijf en niet als melkvee.. Dit voorjaar loopt dat wel weer, omdat melk produktie weer gaat stijgen in Ukraine, dan heb je tot aan augustus tijd om orde op zaken te stellen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Onno regionaal control geeft me geen 1 certificaat voor slacht. Zelf met de juiste reden voor afvoer. Hoor net dat de melkprijs zakt terwijl UA nog steeds importeerd en de winkelprijs gigantisch is?? Melkmaffia.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ja @Jeroen, melkmaffia !!!... Daar heb ik in Polen ook van genoten de eerste 6 jaar dat ik hier zat in PL!!!... Sinds mei 2005 exporteren wij de melk naar Duitsland (heeft precies een jaar geduurd voor ik een vergunning kreeg) en sindsdien hebben wij regelmaat in de betalingen. Maar voor de rest vraag ik mij ook vaak af; hoe lang zal de BANANEN-REPUBLIEK-MENTALITEIT nog blijven in de voormalige Sovjet-unie Republieken ???...

 • no-profile-image

  Bert

  Jeroen Onno.Zo Piet de melk exporterende veeboer.Dat is nog eens een toekomst onder nemer.Doen je buren mee of komt een wagen alleen voor jouw.Jeroen en Onno.als je flink aantal koeien hebt die je wil slachten door achter deur er uit.Hier zoals ik schreef per maand 40 euro subsidie nu per koe kop.Nou dan ga je niet meer slachten tenminste op papier.gewoon achter deur er uit en als controle komt die wat geld in hand en klaar is kees.van 40 euro per kop kun je iemand als je groot bedrijf hebt iemand mooi hand geld van geven.Allemaal blij na controle. stomste systeem wat ze hadden kunnen doen qua subsidie.Vraagt toch gewoon om bezeikerij.Zou niet weten wie er NIET aan mee zou doen.Zo lang Piet als de overheid zelf corrupt is zal het zo door gaan en is het gewoon een economie op zich die als goed geregeld is ook kan overleven.nou ja de kleine gewone man buiten beschouwing laten.Maar die tellen toch niet in hun ogen.

 • no-profile-image

  Bert

  Patrick.was aan het denken van als je verschillende van die ronde gaten in je land hebt dan is het toch de vraag of dat wel water putten zijn.Zou dan gaan denken aan schuilkelders of op slag plaatsen van granaten en zo uit de oorlog.want er toch heel wat geknokt daar ook in de oorlogen.Dus ik ik kan eerdaags een blog verwachten van de vliegende Patrick Belg en trekker.Als ie met een woelertje even het achterste van een lekker grote granaat kriebelt.Och Patrick niet bang zijn je zult er zelf weinig van voelen. Ha Ha

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert , op de vlaamse commerciele TV (die ik in B en H heb) draait men reclame voor de uitvaartverzorgingsverzekering . Toen we eergisteren samen in de canapé zaten te kijken zij ik haar schat dat moet ik hebben , zo ben je na 5 minuten al van mij af ze komen mij ophalen en je moet niet eens je portemonee openen. Maar toen dacht ik ... wacht daar nog mee tot tegen dat ze naast de kist en de kerk en de grafkosten als promo er ook een laptop gaan bijgeven mee een 100 jarig gratis telenet draadloos internetabonnement zodanig boerderij verzekert is van mijn blogs en mijn commentaren bij oa Ronald en zo verdienen de achtergeblevenen er ook nog iets aan al is het maar om die pot crisanten te bekostigen mee allerheiligen .

 • no-profile-image

  onno

  Ik kan je wel vertellen waarom de melkprijs zakt in UA, Jeroen.. De reden waarom de zuivelverwerkers in UA geld verdienen is, dat men in de zomer nog geen 10 ct per liter melk geeft aan babushka's. Het is alweer maart, dus sturen ze aan op een zachte landing..
  Ik heb met verscheidene hoogstaande grapjassen om tafel gezeten aldaar. Het heeft echt wel een reden waarom wij een bedrijf opzetten met zoveel koeien.. Ik loop al zo lang mee in de apenlanden. Leer je vanzelf af om te denken, dat het allemaal wel meevalt..Of; 'ze zullen toch niet..' Ja dat zullen ze wel.

 • no-profile-image

  Bert

  Onno. Toch vraagt dat om wat meer uit leg je antwoord aan Jeroen. Hier ook ja zomer straat steen baboeska word melk niet kwijt. Nu dicht bij stad winter schrik niet 55 euro cent af koetje boe. Maar waarom dan ga jij achter groot bedrijf? om de fabriek te dwingen hoge melk prijs?nou dan zeg ik toch met 1000 koeien stik fabriek heb ik eigen melkfabriek en specialiseer ik me in bijv: stuk of 4 producten met eigen distributie. Of bedoel je het anders?
  Groeten

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Bij ons kwam er ook plots een gat in het weiland. Hoeveel puin en aarde je er ook opgooide, na een fikse regenbui ontstond er weer een gat van een meter of twee. Blijkt er een ondergrondse bunker te zitten die omstreeks 1950 door de fransen is opgeblazen. Maar niet goed genoeg, er zitten dus nog lege kamers. Soms koop je zonder dat je het weet meer dan alleen weiland ;-)

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.