Boerenblog

6 reacties

Winterwerk

Wij zijn bezig om zelf een kiepwagen te bouwen naar Nederlands model. Als die af is, hebben we de volgende klus al op het oog.

We werken in de lange winter nieuwe teelt- en werkmethoden uit, maar daarnaast zitten we ook niet stil. Naast het reguliere onderhoud aan het machinepark en het sorteren van de uien en sjalotten hebben we ook deze winter weer een speciaal project aangepakt in de werkplaats. Wij zijn op dit moment bezig om zelf een kiepwagen te bouwen naar Nederlands model.

Oude tandemasser aangepast

Er zijn hier ook wel kiepwagens te koop en je kunt ze ook zelf wel importeren uit Nederland. Maar dat past niet in ons budget. Dus hebben we besloten om er zelf maar een in elkaar te zetten. We hadden nog een paar tandemas-wagens met vlakke laadvloer staan die we weinig gebruikten. We vervangen dus die laadvloer voor een kiepbak van ongeveer 9 ton. Hiermee besparen we dermate veel kosten dat onze uren in de werkplaats goed ‘betaald’ worden.
Deze kieper hebben we komend najaar nodig voor de oogst van de bieten. Die gaan we zelf doen met een uit Nederland geïmporteerde 3-rijïge rooier. Deze wat kleinere wagen is dan met name bedoeld voor het doorsteken. De kieper die we hier in de buurt kunnen huren, is daar niet geschikt voor vanwege te brede banden en afwijkende spoorbreedte.
Het is een heel mooi project en het komt er heel goed uit te zien al zeg ik het zelf. Een fotoreportage over de hele bouw komt te zijner tijd nog op Boerderij.nl.

Ook in huis aan de slag

Naast de kieper hebben we ook nog een andere, niet bepaald reguliere klus op het programma staan, namelijk het renoveren van de badkamer. Veel ‘boerinnen’ zullen het wel herkennen: alles gaat altijd weer ‘naar achter’ en dingen in huis komen altijd op de tweede plaats. Dat is hier ook doorgaans niet anders, maar nu waren Til en ik het er wel over eens dat het echt wel tijd was om de badkamer een facelift te geven. We willen alles zelf doen om de kosten in de hand te houden.

Nou werk ik veel liever met ijzer dan met andere bouwmaterialen maar ach, dit zal ook wel weer goed komen. Gelukkig beschikken we, zoals bijna iedereen hier, over een tweede badkamer. We kunnen er dus rustig de tijd voor nemen.
Zodoende zijn we afgelopen week maar eens wezen shoppen bij The Home Depot, een grote bouwmarkt. De douchecabine en de vloer- en wandtegels, het toilet en de verdere bijkomende apparatuur zijn nu uitgezocht. We worden weer sloper, timmerman, tegelzetter, loodgieter en elektricien tegelijk.

Ja, als boer zijnde moet je een beetje van alle markten thuis zijn en zul je ook moeder de vrouw haar wensen wel eens in moeten willigen. Maar in dit geval was er weinig voor nodig om mij te overtuigen van de noodzaak.
Straks is iedereen weer blij!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  canadese boerin

  Hey Jan, ik mis een foto van de badkamer, komt daar ook een reportage van??:)
  Groeten vanuit Alberta!

 • no-profile-image

  casev

  Jan. `k heb veel respect voor je dat je zo`n kieper inelkaar zet. Heb je in Nederland bij `n mechanisatiebedrijf gewerkt of zo? Het lijkt me `n flinke uitdaging!

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  @Hennie, Als de badkamer klaar is zal ik je wel even een paar plaatjes sturen, als alles lukt zoals de bedoeling is. Kun je misschien inspiratie opdoen voor je eigen badkamer LOL
  @Casev, bedankt yoor je compliment maar nee, ik heb niet bij een mech.bedrijf ofzo gewerkt, was in Nederland loonwerker en altijd al redelijk creatief. Vaak is het uit "nood" als we zelf machines bouwen. Soms is het gewoonweg niet te vinden hier en ben je op import aangewezen wat ook niet altijd even makkelijk is. Vaak is het een kwestie van geld en is het veel voordeliger om het zelf maar te bouwen. Je moet er echter wel aardigheid in hebben en erg veel tijd maar dat is hier met 4 maanden winter geen probleem. Mijn zoon Huib (op de foto aan het lassen) vindt het ook mooi werk en wordt er ook steeds handiger is dus dat scheelt ook een hoop. Ook moet je wel wat investeren in gereedschap maar dat verdien je snel terug. Deze kieper kost me plm E 3000 aan materiaal, incl cilinder die uit Nederland moet komen. Voor dat geld koop je ook in Nederland niet veel. Nu eerst de badkamer maar eens afmaken, dan is iedereen weer blij.
  Groeten uit Ontario waar het lekker dooit bij een graadje of 10 vandaag.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan de bak ziet er netjes strak uit maar de cylinder konden ze die hier niet maken,hier zit een bedrijf dat cylinders bouwd en reviseerd of werd dat te duur of is die misschien met de bietenrooier meegekomen Maar het meest bewonder ik je dat je de badkamer zelf doet .Als ik zoiets zelf zou moeten doen wordt het een russisch 5 jaren plan Wij hebben gisteren ook 12 boven nul gehad met regen maar nu weer braaf 6 onder nul resultaat dat op de meeste boerenerven het een ijsbaan is Groeten Ed

 • no-profile-image

  Michel Camps

  Ja, Jan, ik herken helemaal de beweegredenen waarom je zelf iets bouwt en ook de drang van de vrouw om ook in huis eens wat te dan hahaha. Alle machines voor gewassen die je niet met een combine kunt oogsten is of pekelduur of niet vriendelijk met het product. Wij hebben zelf nog maar weinig spul uit nederland gehaald, maar bouwden in de afgelopen 2 winters wel 3 onderlossers (voor de vrachtauto) aangepast dat er ook bieten, mest, grind etc. mee gereden kunnen worden. Ook de transporteurs, 8 rijige pootmachine en kruimelrol voor dzaaibedcombinatie (8 meter breed) bouwden we allemaal zelf. Door de late oogst dit jaar zijn we dus niet aan een groot project begonnen, maar zijn bezig om de pootmachine aan te passen voo VRT (variable rate technology) oftewel plaats specifiek poten. Daar zijn de (dit jaar wel erg witte) winters dan wel weer goed voor! Laat de mechanisatiebedrijven daar ook maar eens zien dat het ook anders kan. Ik ben het niet altijd met je eens, maar hiermee dus wel

 • no-profile-image

  Red Overall

  Goeie actie, Jan! En daar valt nog veel meer uit te halen voor boeren die in de wintertijd hun handen uit de mouwen willen steken. Bij de faculteit werktuigbouw aan de TU Delft bijvoorbeeld kun je afstudeerprojectvoorstellen indienen. Een student werktuigbouw kan daaruit kiezen als ie een afstudeeronderwerp zoekt.
  Jullie dienen een of meerdere voorstellen in (moet natuurlijk wel een uitdaging zijn voor de student), bijvoorbeeld een verbeterde versie van een bestaande machine. De afstuderende student ontwerpt er een, en jullie bouwen hem in eigen beheer. En als het een succes wordt verkopen jullie licenties aan mechanisatiebedrijven. Kost je praktisch niks behalve materiaal en tijd, je hebt een machine en je kunt er nog mee verdienen ook.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.