Boerenblog

14 reacties

Knallende ganzen

De ganzen kwamen massaal in glijvlucht aangevlogen… Prachtig!

Elk jaar wordt er een ganzenweekend georganiseerd in het Hongaarse plaatsje Tata: het Tata Wild Goose Festival. Op het Öreg Tó (vertaald: het oude meer), dat midden in het dorp ligt, overnachten de ganzen. Tienduizenden ganzen. Als je wel eens een bus pubermeiden hebt horen tetteren… dan is dat niks vergeleken met de ganzen. Een continu getetter, gekwaak, en alles en iedereen door elkaar heen krioelend. Het lijkt wel een superdruk bezochte houseparty op het water. Het gekwetter schijnt overigens een erg belangrijke functie te hebben: op deze wijze wordt continu doorgegeven wie waar is. Ik vraag me toch af hoe het precies werkt, wie is er in the lead oftewel wie heeft de regie in handen? Zeg maar, wie is de ‘DJ-gans’?

Strakke coördinatie

Dit jaar zijn we met de hele familie naar deze ganzen gaan kijken. Het sneeuwde, het vroor stevig en de wind gierde om de oren. Kortom: koud. De handjes worden stevig om een beker glühwein geklemd, gekocht bij het cafeetje langs het meer.
Direct naast het meer van Tata staat een oud kasteel. Zodra de schemering intreedt, zie je van boven het kasteel enorme zwermen ganzen aankomen. Volgevreten met jonge tarweplantjes komen ze terug gevlogen om te overnachten op het meer. Strak gecoördineerd, prachtig in glijvlucht, overgaand in een rondcirkelende beweging tien meter boven het water en zonder botsingen zoeken ze een plaatsje midden op het meer. Duizenden ganzen. Het is toch iets magnifieks dat dit alles zo gecoördineerd gaat; een superstrakke efficiënte operatie. Vorig jaar waren we met een kermisverrekijkertje uitgerust: in het schemerdonker kon ik nog net m’n eigen vinger voor de lens zien. Dit jaar ging een prima kijkertje met ons mee.

Ganzen en zwijnen moeten aan de pil

Recent stond in Boerderij dat er twee miljoen ganzen in Nederland vertoeven die de nodige schade veroorzaken. Het zijn er gewoon te veel geworden. Net als met de wilde zwijnen is het in Nederland blijkbaar verboden om die overmatige aantallen te beperken. Ook de discussie rondom het wel of niet bijvoeren van ‘wilde’ dieren in natuurparken of het vanwege welzijnsredenen afknallen van zieke dieren zijn nogal hypocriet. Wilde dieren hebben geen apotheek waar ze een rubber of de pil kunnen kopen om aan geboortebeperking te doen. Dus komt er altijd een moment dat er domweg te veel zijn.

Overigens vinden de Hongaren dat een dier een dier is. Klinkt ook vrij logisch. Dus in het restaurant naast het Tata-meer kun je gebraden gans eten. Ik zie het voor me: de kok gaat met z’n koksmuts op naar buiten, pakt een afgezaagde dubbelloops buks, trekt z’n koksmuts over de ogen (want hij kan het gruwelijke tafereel van het afschieten van een gans niet verdragen op z’n netvliezen) en knalt blind een schot hagel af. Met één schot heeft hij tien ganzen doorzeeft, genoeg voor het weekend. Met een glimlach op z’n gezicht maakt hij de ganzen schoon en bakt ze lekker bruin in de koekepan. Strekking van dit verhaal: ganzen zijn prachtig, maar het is wild en dat moet gewoon beheerd worden. Dat is óók natuur(lijk).

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Overall

  "Domweg teveel" als probleemomschrijving kan precieser. En i.p.v. "beheren omdat er gewoon beheerd moet worden" kun je ook beheren met een heel precies omschreven doel.
  Ik denk dat het doel van beheer iets moet zijn als "de kosten voor boeren te beperken tot een vast te stellen acceptabel nivo". Niet het afschieten van zoveel mogelijk dieren, dat is meer een doel voor jagers.
  De kosten voor boeren zitten hem vooral in het kaalvreten van gras- en tarweland. Dus het beheer wat betreft boeren zou erop gericht moeten zijn om te voorkomen dat ganzen gras- en tarweland kaalvreten. En pas dan dan kun je over oplossingsrichtingen nadenken: 1. uitroeien of decimeren van de ganzenpopulatie, 2. voorkomen dat er jonge gansjes worden geboren, 3. overheid biedt voedsel aan op de plek bij de ganzenslaapplaats, 4. geen gras- en tarweland in de buurt van ganzenslaapplaatsen zodat ze ander voedsel gaan zoeken, 5. gras- en tarweland voor ganzen onherkenbaar maken, 6. het landen op grasland onmogelijk maken, 7. gras gebruiken dat de ganzen niet lusten, 8. ganzen verjagen van het grasland.
  Elke oplossingsrichting, hoe onwaarschijnlijk ook, kan uitmonden in een oplossing. Het allerbelangrijkste daarom is een preciese omschrijving van het werkelijke probleem.

 • no-profile-image

  AGRARIER

  5. gras- en tarweland voor ganzen onherkenbaar maken.

  Moeten we het leger daarvoor bellen, kreeg me toch een glimlach.

 • no-profile-image

  Red Overall

  Het gaat er niet om om bij voorbaat alles van tafel te schuiven, je moet het zien als beginpunten waarop je verder kunt borduren. Iets onherkenbaar maken bijvoorbeeld kan op vele manieren: schutkleuren (dieren gebruiken deze strategie vaak), verblinden (als je in de auto zit met ondergaande zon heb je een zonnebril nodig om de auto voor je te herkennen), enzovoort.

 • no-profile-image

  nn

  rode peper op de tarwe spuiten is dat wat.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Beste Red Overal, ik zit hier met 50 ha kaalgevreten grasland, en ik nodig u van harte uit om de door u bedachte manieren hier te komen uit proberen, om mijn ganzenschade te voorkomen.

 • no-profile-image

  Red Overall

  Graag en met alle plezier. Stuur me een mailtje (info@redoverall.nl), dan zetten we alles op een rijtje.

 • no-profile-image

  Han

  Red Overall. je opmerking >afschieten van zoveeol mogelijk dieren< is nu niet en nooit niet het doel van weidelijke jagers geweest. De jagers die jij bedoelt moeten zosnel mogelijk van hun vuurwapen vergunning verlost worden. De goede jager zal net als een boer zijn wild zo danig beheren dat hij in de toekomst ook nog voldoende gezond wild over heeft als zijn natuur gebied kan verdragen en zo dat hij ook blijven jagen. Maar hoe gek ook klinkt de meeste jages genieten net zoveel van wild kijken dan wild jagen. Weer de moordenaards daar gelaten. Uit boevenstaand mag duidelijk worden dat de belangen van de boeren, de natuur, de mensen die willen genieten van de natuur en de jagers >gelijk< zijn. Zoveel mogelijk en een zo gedifferentieerd mogelijke wildstand behouden. Wild is uitstekend 100 % biologisch vlees. De grote hoeveelheden ganzen zouden dan ook een perfecte aanvuling kunnen zijn op het mondiale voedselpakket, zonder dat de gans op de lijst van uitstervende soorten komt evenals het everzwijn. Jagen doet men met beleid of anders geen akte en geen vuurwapen verguning zou ik zeggen. Tot slot ik preek hier niet voor eigen parochie, ik jaag.

 • no-profile-image

  Red Overall

  Beste Han, ik wilde natuurlijk niet alle jagers over een kam scheren. Ik wilde vooral het belang onderstrepen van het zo precies mogelijk vaststellen van het probleem en het doel. En het primaire doel van de jager is niet het beheren van grasland (ik heb ze bijv. nog nooit zien maaien tenzij met de boerenpet op). Ervan uitgaan dat alle belangen van alle belanghebbenden precies hetzelfde zijn is namelijk uiterst onwaarschijnlijk. Het kan natuurlijk zijn dat een paar deelbelangen hetzelfde zijn (natuur genieten) maar dan nog niet in dezelfde mate voor alle belanghebbenden. Een goede oplossing begint met een goede inventarisatie van alle belangen, problemen en doelen. Pas dan kun je effectief ingrijpen en het doel bereiken dat je beoogt. Anders blijft het gemodder met een woud van compromissen waar niemand blij van wordt.

 • no-profile-image

  Han

  RedOverall. Je uitleg geaccepteerd. Maar laten we één ding voor ogen houden in Nederland is iedere jager(s combinatie) verplicht een beheersplan voor hun gebied te maken en in te leveren bij de daarvoor aangewezen overheids instantie, die het moet goed keuren en zorg moet dragen voor naleving van dit plan. Hiers taatin hoeveel dieren van iedere soort in principe nodig worden geacht voor het instant houden van de fauna en flora. Dit laatste is in de Oostwaardersplassen vergeten en is bij de ganzen ook vergeten, met als gevolg te veel dieren op een te kleine oppervlakte. gevolg in het ene geval dood hongeren (afgezet park) in het andere geval te veel schade aan landbouw gewassen. Beide kun je via een beheersregeling voorkomen. Dat was mijn uitgangs punt en tevens dat vind ik het unfair om steeds de jager weg te zetten als een moordenaar. Ik weet jij doet dat niet maar in Den Haag heeft men daar een handje van, zonder te weten of te willen weten hoe jacht en fauna beeer eigenlijk werkt.

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Echt een actueel blog Ronald. net opende ik even NOS teletekst en kom dit bericht tegen: <>
  Ik verbaas me echt over dit soort acties en bedreigingen aan het adres van bestuurders, beleidsbepalers en verantwoordelijken. Kijk ook naar de hele discussie over de Oostvaardersplassen. Natuur moet beheert worden. Of je accepteert zoals het gaat in de natuur en laat die dieren verhongeren, want de sterkste blijven over tenslotte en dus een gezonde populatie en of je grijp in. Maar met wilde ganzen is het een ander verhaal. Bij te grote aantallen kan je niet anders doen dan de natuur op een fatsoenlijke wijze te beheren. De bestuurders in kwestie hebben gewoon gelijk. Als er inderdaad een vliegtuig op Schiphol verongelukt zijn het diezelfde gasten die verongelijkt zijn en schreeuwen hoe dat toch kan gebeuren en dat de overheid eerder had in moeten grijpen. Nee gasten die zo reageren en bedreigingen uiten dienen wat mij betreft een tijdje achter de tralies te verdwijnen of opgesloten te worden in een strafkamp en een fatsoenlijke heropvoeding te onder gaan. Dit is buiten alle proporties.

 • no-profile-image

  Agrarier

  Sjaak, deze gasten verheven de dieren boven de mens.
  Daarom is het uitkijken zo mening te ventileren voor je het weet heb je zo gek achter je aan.
  Sorry dat ik anoniem reageer,maar ik heb geen zin in die praktijken aan mij adres.
  Maar ben het met jou mening eens.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Het ganzenprbleem kennen we hier in oost canada ook er komen er ook elk jaar steeds meer er zijn er zelfs nogal wat tegenwoordig die de zomer hier blijven in plaats van naar het noorden te gaan zo gauw de meren daar ontdooit zijn ER wordt zelfs op de middelbare scholen getracht de jeugd meer voor de jacht te intereseren Het ganzen aantal controleren bij afschot is waarscijnlijk een onbegonnen taak vooral de witte komen gewoon bij duizenden tegelijk maar ze leren snel als je kans krijgt er een paar te schieten 'n paar keer komen ze daar niet een twee drie terug in het voorjaar heb ik ook vaak het geweer bij me want van een trekker zijn ze meestal niet bang
  Ik zou graag het commentaar van de stedelijke bevolking willen horen als de de plattelanders zich serieus begonnen te bemoeien met de stadse problemen
  Dus laat ons nou zelf onze eigen problemen oplossen verreweg de meesten van ons zitten al voor vele generaties lang in het veld en houden van dieren ook wild

 • no-profile-image

  Red Overall

  Zijn er boeren die van het ganzenprobleem een ganzenkans hebben gemaakt? Ganzenvlees en ganzeneieren verkoop je als specialiteit en ganzendons voor de dekbedden. En je dieren komen gratis aangevlogen, een gouden kans!

 • no-profile-image

  Red Overall

  Ik ben 'ns aan de slag gegaan en heb een aantal gansverjagers ontwikkeld. Ik zou ze graag eens bij boeren met wintertarwe of grasland vrijblijvend in de praktijk testen. Wie biedt zich aan?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.