Boerenblog

2 reacties

Lavendel telen

Een nieuwe kleine pijler onder het familiebedrijf: lavendel.

Mijn vrouw loopt al jaren rond met de wens om ‘iets te gaan doen waarin ze haar creativiteit kwijt kan’. Een subsidie voor ‘jonge agrariërs’ die ze begin dit jaar heeft gewonnen, gaf het beslissende zetje. Een deel van dat geld is geïnvesteerd in de aanschaf van een nieuwe kersenschudder. Een ander deel is nu gestopt in de aankoop van plantjes, iets specifieker: lavendelplantjes.

Plantjes uit Nederland

Op een regenachtige zondag in september waren we op bezoek bij Viva Lavandula in Marknesse. Een prachtige locatie met enthousiaste mensen. Daar kregen we een rondleiding en uitleg over wat je allemaal met lavendel kunt doen. Daarop besloot mijn vrouw om lavendelplantjes in Nederland te kopen. Via de firma Van der Salm in Boskoop heeft ze twee soorten lavendel gekocht. Een soort die met name geschikt is voor decoratieve doeleinden, en een soort die uitermate geschikt is voor de productie van olie. Mensen die wel eens in de Franse Provençe zijn geweest, herkennen wellicht de prachtige heuvels met uitgestrekte lavendelvelden.

Ruime opzet

Op maandagavond 3 oktober stopte een Nederlandse koelwagen met Hongaarse chauffeur, in dienst bij een Oostenrijkse firma, voor ons huis. De lavendelplanten waren gearriveerd. Toch mooi om dan het product te ontvangen waarmee je de komende jaren gaat werken. Op dinsdag en woensdag zijn alle plantjes handmatig in de grond gezet. Plantafstand 60 centimeter en rijafstand 150 centimeter. Dit is aan de ruime kant, maar m’n vrouw heeft voor deze ruime opzet gekozen om mooie grote ronde ‘voetballen’ te krijgen. Volgend jaar kan het extra mooi zijn: Nederland als Europees kampioen voetbal en bij ons op het veld duizenden paars-blauwe voetballen. Als Nederland echt kampioen wordt, spuiten we er een paar oranje!

Lavendelworst

Op zich leek het een perfect idee om ook honing te maken. Er is echter een praktisch probleem. Op het moment dat de lavendelplanten in bloei staan, en er dus geoogst moet worden, zijn die verrekte bijen ook erg actief. Dat doen we dus maar niet. Maar er zijn tientallen producten met lavendel mogelijk: gebakjes, snoepjes, bier, siroop, geurzakjes, aroma, zeep, bodylotion enzovoorts. Ook las ik iets over een lavendelworst. Dát lijkt mij nu een prima idee. Hongaarse salami is wereldberoemd en voortreffelijk van smaak. Zo goed, dat ik vanuit Buurse al bestellingen heb liggen om salami mee te nemen.

Aanplant gelukt

Het lijkt er op dat de aanplant van de lavendel goed is gelukt. Momenteel plaatsen we hekwerk om te voorkomen dat wild (dat zijn zowel wilde dieren als helaas ook de menselijke variant daarvan) de planten verpletteren dan wel eventjes ‘lenen’ om de kerstdagen op te vrolijken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Lavendelteelt in Hongarij en de planten uit NL! Ik had geen flauw idee. Ik dacht dat het een specifiek Frans/Provençaals product was. Een tijdje terug schreef ik een lavendelkwekerij aan (zij verwerken de lavendel ook tot olie enzovoort), met de vraag of ze interesse hadden in een reportage voor 'Boerderij'. Dat hadden ze, maar ik was te laat, alles was al geoogst :-( Leuk dat jullie dit opgepakt hebben. Veel succes! Groet

 • no-profile-image

  Vera

  Ronald, mocht je het leuk vinden foto's te zien van deze Franse kwekerij, hier de site van ECEAT (ze hebben een pension). Op deze pagina vind je ook hun eigen site:
  <>

Of registreer je om te kunnen reageren.