Boerenblog

13 reacties

Land van zon, zand en boeren (6)

Insecten met een enorme eetlust vreten alle aardappelplanten kaal. Hierbij vergeleken zijn coloradokevers watjes.

Toen ik in Almaty was, belde oud-collega en boer in Kazachstan Arie Maas me op met de mededeling dat hij vreterij in zijn aardappelen had. Het betrof een insect met een enorme vraatzucht. Daarbij vergeleken zijn coloradokevers maar watjes. De gestreepte insecten gaan zo tekeer dat de plant staat te schudden en in een mum van tijd ontdaan is van alle blaadjes. Nu vliegt de vreter niet naar de volgende plant, maar rent werkelijk als een sprinter over de grond naar het volgende slachtoffer. Weer gaan honderden kevers in de aanval op deze ene plant en zo verder.

Kale plekken

We kwamen aan op het perceel waar Arie een paar uur eerder driftig de rugspuiten met insecticide op de brandhaarden had leeggespoten. Er waren allemaal mooie, rechthoekige, kale plekken zichtbaar. De vreters hadden zich letterlijk doodgevreten aan de met gif bedekte bladeren. De grond was bedekt met een streepjestapijt van insectenlijken en -poep.

Liefhebbers van aardappelgroen

Arie’s eerste vraag door de telefoon was: weet jij welk insect aardappelblad vreet? Dat dacht ik te weten: de larve van de coloradokever. Maar deze jongens kende ik niet en niemand in aardappelland Nederland had me ooit verteld dat er naast coloradokevers nog andere liefhebbers van aardappelgroen bestaan.
Via internet kwamen we er achter dat het hier om de Epicauta erychrophala gaat, een gestreept insect met een enorme eetlust. Enkele jaren eerder had Arie deze schatten al in een perceel bieten gezien en nu had de buurman vraatplekken in de sojabonen. De Epicauta-tor bevat naast een eindeloze vraatzucht ook cantharadin, een blaartrekkend gif, dat - als paarden het binnenkrijgen - de dood tot gevolg kan hebben.

Goede vruchten zonder irrigatie

Aan deze kant van Almaty stonden de vruchten veel beter dan aan de andere kant, en dat zonder irrigatie. Dat er zo'n verschil in klimaat is op een afstand van hemelsbreed 100 kilometer. De oorzaak moet worden gezocht in de invloed van de bergen met eeuwige sneeuw. Daarvandaan stroomt de hele zomer water via beekjes en ondergrondse waterlagen naar beneden.
Water voor het vullen van de spuitmachines is hier geen punt, het water stroomt eenvoudig via een standpijp door het mangat in de tank. Goedkoper en sneller is niet mogelijk. Op dezelfde wijze worden de irrigatiekanalen ook gevuld in deze streek. Geen energieverslindende pompen om het water op te pompen, alleen een pomp voor het op druk brengen van het water voor de haspel. Irrigeren akkerbouwers zoals de oudjes deden door het water tussen de rijen te laten lopen, dan is er geen enkele energiebron nodig als de geultjes eenmaal getrokken zijn.

Product transporteren

Van hieruit gingen we richting de opslag van Arie. Deze was in de buurt van Bert van Lier. Dat betekent een tocht van rond 80 kilometer rond de stad over plattelandswegen en door dorpjes. Deze afstand is een extra probleem bij de oogst, want hoe voorkom je het verdwijnen van je product? Zelf transporteren met de kipper is kostbaar en kost ook te veel tijd. Wil je er zeker van zijn dat niets in de verkeerde opslag komt, dan zul je het zelf moeten doen. Een betrouwbare transporteur met auto is ook een optie, maar niet 100 procent zeker. Daar ligt voor Arie nog een mooie uitdaging.
Neem dan Bert zijn handel, bestaande uit kennis en rietjes sperma. Deze producten vallen onderweg niet van de auto. Bert kan al zijn handel op de plaats van bestemming afleveren, zoals de trouwe lezer al wel heeft begrepen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  han leuk en waar verhaal, deze krengen zijn later nog een keertje terug geweest, dit terwijl het perceel met Karate behandeld was
  Betr. transport, dat hebben we opgelost door naast de vrachtwagen chaffeurs een van onze eigen mensen mee te laten rijden Voor komend jaar gaan we het anders doen: sortbak en boxenvuller in het land en dan overladen op vrachtwagens waar een dekkleed met TIR lijn op kan Loodje op de TIR lijn en dan hopelijk kunnen we dat makkelijker controleren

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Arie , Han . Neem ergens contact op met een transportbedrijf in Ned , containerbedrijven . Deze hebben van die klikplombes die je niet gauw openbreekt (enkel mee een grote kniptang , kan je ook gebruiken met een extra ketting.
  Voor die kevers ? Doe eens een proef mee actara op te lossen in water en daarmee met behulp van een rugsproeier het pootgoed te behandelen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Arie wat met mobiele weeg installatie.
  Land wegen, thuis wegen?

 • no-profile-image

  Piotr

  Of een GPS logger, kun je zien of ze ergens een omweg maken. Wegen zegt alleen iets over het begin en eind gewicht, niet over de lading.....

 • no-profile-image

  arie maas

  Ha Piotr. we hebben GPs overwogen maar dat lost het probleem niet op, vrachtwagen maakt geen omweg maar spreekt gewoon ergens onderweg af met een vriendje, Al ou je zien dat hij still staat is er altijd het excuus dat de politie hem gestopt heeftJeroen, weegbalken hebben we serieus overwogen en indien mogelijk willen we zoiets volgend jaar toepassen, maar ook dit lost het probleem niet echt op een paar honder kg aardappelen ruilen met een paar zakken grond is zo gedaan !
  Patrick zal je hier een mailtje over sturen
  Eigen kipper hebben we geprobeerd, maar teneerste 60 km over slechte wegen je houd geen trekker over, daarnaast moet op die trekker ook een chauffeur, dus.. een ander probleem is de politie controles onderweg, men kijkt vreemd tegen trekker/kipper aan en probeerd dan van alles tevinden wat er mis zou zijn, om daarna wat in eigen zak te stoppen

 • no-profile-image

  Han

  Arie is de reeds eerder besproken tonskist geen opties samen met het verzegelde huif met kabel en slot of lood.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Arie, het verdoezelen van iets is niet iets onbekend voor onze Ooster buren, maar daarmee oo lastig voor mensen met geen ervaring hier in mee om te gaan.

 • no-profile-image

  arie maas

  ha jeroen bekend verschijnsel zoals je weet werk ik al een 20 tal jaren in dit soort landen Helemaal stoppen doe je het niet het is meer van hoe dam je het in Het stelen/lenen is gewoon een 2 de of misschien wel eerste natuur van lokale mense

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik denk dat het probleem daar ligt : De dieven worden nooit vervolgt om de waarde van de gstolen waar te vergoeden , met een boete komen ze er van af (als er al een boete volgt) Recent heeft een gek bij mij 9,3 ha mais stolen , dit terwijl de buur ook aan het oogsten was. De buur gaat kroongetuige spelen eens benieuwd hoe dat gaat aflopen. Want de zaak staat wel erg hard op de poten om de dief in de kraag te nemen. Mogelijks zal onze dubbele geschatte schade hem doen afschrikken .

 • no-profile-image

  Han

  Heren we hoeven niet naar Oost Europa of verder te gaan om deze leefwijze te beleven. De Euro zone zit nu met de finaciele brokken veroorzaakt door hun kapitaal krachtige vrienden (berlusconie e.a.) in het zuiden. Deze hebben jaren belasting vergeten op te geven of af te dragen. Ik vind dit netzo iets als je inkomen aanvullen met aardappels of veevoer van je baas.

 • no-profile-image

  .

  Wat in het oostblok illegaal gestolen wordt doen ze in het westen legaal!

 • no-profile-image

  Jeroen

  In Ukraine meegemaakt, dat een dief meer recht heeft dan jou.
  Hier in Russia laatst met de mais, rij naar huis, zie een kerel de mais in gaan, dus ik fluit hem terug, heeft 5 kolven in de hand, ik vraag hem of ik ook in zijn huis mag winkelen zonder te betalen,maar zijn zoontje was ziek en had geen geld. Maar wel met een auto naar de mais kunnen rijden.
  Maar politie doet geen ruk en jij mag niks doen als landeigenaar dan verzoeken dat ze oprotten.

  Han,
  Men zegt wel, dat als je naar Rusland gaat, ohh corruptie, ik zeg altijd maar weer, hier zie je het en in Europa zie je het niet direct.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het is waar @Han, kruimeldiefstal in de voormalige Sovjet-unie en corruptie/diefstal in de kapitalistische wereld, op hoog niveau!!!... Goed het eerste gaat ons persoonlijk aan, het tweede collectief. Is het daarom dat de mensheid steeds AN-ARCHISTISCHER wordt ???... Oftewel op goed Hollands; ikke,ikke en de rest kan stikken ???... Misschien wel (?).

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.