Boerenblog

4 reacties

Geen koolzaad, geen gerst, geen tarwe

Ik wil niet steeds Hongaarse problemen beschrijven in mijn blogs. Maar als er iets rampzaligs gebeurt zoals nu, is dat het vermelden waard.

We hadden hier in het Noordoosten van Hongarije een heel goed voorjaar, mooi zonnig weer en iedere week al gauw 10 millimeter regen. Alles was in evenwicht tot we begin juli geconfronteerd werden met extreme hitte. De temperatuur liep op tot boven de 50 graden. Onze thermometer meldde ’s morgens rond half negen al een keer 53 graden! Die hitte bleef maar voort-duren, zonder één spat regen. Heel Hongarije zuchtte eronder en wij hier in het Oosten nog het meest.
Nu zijn de temperaturen iets gedaald, maar overdag is het in de tweede week van oktober altijd nog 22 graden of meer. In de verste verte wordt nog geen regen voorspeld. Wel is er grote kans op lichte nachtvorst in het weekend van 15 en 16 oktober. Dat is ongewoon vroeg.
Door de aanhoudende droogte is de grond nu zo hard als beton. (Winter)ploegen wordt haast onmogelijk, diepwoelen kan ook bijna niet meer.

Koolzaadcatastrofe

Wie hier koolzaad zaaide, zal dit jaar een volledige catastrofe oogsten. Een vriend zaaide 50 hectare. Dat betekent in Hongarije zaaien en tegelijkertijd de meststoffen toedienen. Er is niets opgekomen. Hij heeft een schade van €4.000. Mijn buurman zaaide 950 hectare koolzaad en daar was het van hetzelfde laken een pak. Een kennis wilde 460 hectare gaan zaaien, maar zaaide toch maar niet.
Gezien het grote koolzaadareaal in dit land wordt het een ongekende ramp. De heren die het uitzaaiden deden dat zonder resultaat. Wie nog niet heeft gezaaid, denkt er over volgend jaar zonnebloemen te gaan zaaien als vervanging.

Van alles mis met gerst en tarwe

Met de uitgezaaide gerst is het al even mis. Veel land bleef ongezaaid, en om nu nog te zaaien is het te laat. De tarwe moet ook voor 20 oktober gezaaid zijn, en daarmee loopt het ook al spaak. De grond is zo droog, dat er eerst minstens drie dagen op rij 30 millimeter regen moet vallen voor er iets verbetering is. Ik vrees dat dergelijke buien dit jaar niet meer komen. Ook al zou het regentekort in november inlopen, dan nog zie ik het somber in. Als een koude winter op te laat opgekomen wintergranen inslaat, is een goede opbrengst uitgesloten. Deze Hongaarse affaire gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de graanprijzen volgend voorjaar, zeker weten.

Ook voordeel bij alle nadelen

Door die aanhoudende droogte ploft het vochtgehalte in ieder korrelmaisveld onder de 15 procentgrens. Dat is een opsteker, want dat bespaart al gauw €34 per ton aan droogkosten. Dit stemt ons akkerbouwers gematigd positief, ondanks de financiële opdoffers in de maishandel. De 10 procent accijnsverhoging op brandstoffen die Hongarije per 1 oktober doorvoerde, verhoogt dit jaar in elk geval onze droogkosten niet.

Winterploegen wordt lastig

Ik durf er haast nog niet aan te denken dat we het land nog moeten klaarleggen voor de winter. We zullen de mais vroeg oogsten, dus kunnen we er bijtijds mee beginnen. En vroeg betekent dan vanaf 1 november. Maar hoe moeten we de grond in orde krijgen? Ik vrees dat we alleen een geforceerde diepwoeling kunnen toepassen. Daarmee heb ik op zich best goede ervaringen, de volgende teelt kan na een enkele keer diepwoelen ook prima uitvallen. Maar ja, niets oogt mooier dan geploegd land, zeker na mais.
Ik kan niets anders doen dan hopen dat het watertekort deze winter word ingelopen met metershoge sneeuw, anders komen we volgend voorjaar net zo uit als enkele jaren geleden. Toen was de grond ook zo droog de winter doorgekomen en haalden we geen 3 ton mais per hectare het daaropvolgende seizoen. In 2011 mikken we in ieder geval op een matig areaal zonnebloemen. Dat lijkt mij nu al een verstandige keuze.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W.A

  Ja de akkerbouwers zijn dit jaar echte zielenpieten! Je kunt tenslotte slecht melden dat je dit jaar eens schandalig veel geld gaat verdien.... Is overigens niets mis mee, er zijn ook wel andere jaren geweest.
  Gr.

 • no-profile-image

  Hans

  Maar ja, niets oogt mooier dan geploegd land, zeker na mais. Patrick, het kan wel mooi ogen, maar daar koop je niks voor. In brasil wordt wijd en zijd het Plantio Direto (no till) systeem toegepast, zelfs de kleine boeren doen niet anders. En in Brasil kan het ook warm en droog zijn. <> Ook worden er veel cursussen gegeven
  <>

 • no-profile-image

  Patrick

  Gelijk heb je , was al in Argentinie op oa een PLA zelfr., een Donne Roque ( omwille zen apparte zeefkast koop je nu best in de eu een Deutz Combine...)en een Zanello knikker mee een schijfeg, maar dat ploegloos aldaar is een verhaal in een compleet plaatje aldaar mee die ploegloze akkb. Je zou wel gek moeten zijn om het anders te doen. Het is ook een complete mechanisatie en een compleet gedachtengoed erond. Het lijkt wel of de grond zich daar gedraagd omdat hij van ploegloos houd . Die (andere)mechanisatie is niet altijd op zicht zichbaar maar wel ergens goedbedacht gemaakt. Heb zelf een Dan Car cultivator laten overkomen en inderdaad die werkt anders dan deze machines van alhier , als ik nog eens iets speciaal wil zou ik nog wel eens willen weergaan al eist mijn vrouw er een vakantie bij aan de zee aldaar ter compensatie voor papa zen ABSOLUTE voorliefde voor Zuid Amerikaanse landbouw . Eerlijk ik wil aldaar op pensioen komen rentenieren en genieten van het zicht van ploegloze landbouw die speciale dorsmaissoorten en mijn opsidatie voor de sojateelt.Voorts ook veilig als je er eens ziek word .Er onderzocht mij (gratis en voorniete)aldaar ooit eens een dokteres van een jaar of 35(de knapste dokteres ooit) en ik was op slag genezen even mooi en economisch als ploegloos!

 • no-profile-image

  dolf

  amen hans en patrick, no till behoud vocht in de grond en de organische stof verbeterd met de tijd. De ploegen en schijveneggen staan hier met 1000den te verroesten. 6 weken voor het zaaien een mixje 2,4D en Glifo, zaaien en daarna nog 2 of 3 keer de spuit (de pla)erover en klaar. Mijn schoonvader is een diehard no tiller, maar na 15 jaar blijft er een wasbord over, ik heb dus stiekem de disc door de slechste plekken gehaald. Ik mag nog zondags komen eten dus hij zag wel in dat het nodig was. Ik weet niet wat voor grond je heb, maar hier hebben we een zanderige grond met fenomenale draagkracht. Het kan lang aan voordat je sporen trekt, zodoende dat het no tillen perfect gaat hier. En daarbij het is hier de goedkoopste manier van werken. Zaaien kost ongeveer 25 euro per ha, spuiten 3,5 euro ha. En ja Patrick er zijn hele mooie doktoren hier, maar ook hele lelijke.


Of registreer je om te kunnen reageren.