Boerenblog

7 reacties

Bio-ethanol als redding voor maisafzet

Boeren in Noordoost-Hongarije hebben massaal de korrelmais vroeg geoogst om deze te verkopen voor bio-ethanol.

In onze streek is 95 procent van de mais gedorst. Wij zijn bijna de enigen die nog vrijwel niets hebben gedorst. Vooruitlopend op de komst van het loonbedrijf, dat we voor 27 oktober besteld hebben, zijn we woensdag 19 oktober toch met de oogst begonnen. Een goede samenwerking met buurboer Jani leidde ertoe dat hij, in ruil voor het veelvuldig gebruik van onze telescooplader, een stuk gratis zou dorsen met zijn John Deere 2056. We hoefden alleen de diesel maar te betalen.
Vooraf konden we moeilijk de opbrengst inschatten. Nou, die valt heel erg mee. Zeg maar gewoon een goede oogst, zeker gezien de lange droogte! Na twee dagen dorsen en het inzetten van enkele grote percelen blijken de beste percelen tegen de 9.300 kilo per hectare op te brengen bij een vochtgehalte van 15,8 tot 16,5 procent. De middenmoot behaalde 8.200 kilo en de iets mindere nog 6.500 kilo.
Gezien de drogestofcijfers lijkt mij een geslaagde oogst in aantocht. De (zelfstandig werkende) chauffeur op de combine in de buurgemeente de meeste gevraagde combinechauffeur is. Een top-vakman dus. Hij keek zijn ogen uit bij het zien van de goede mais. Het bleek dat hij bij de vroege soorten maar 4 tot 5 ton per hectare had geoogst dit jaar. Ik zaai dan ook als enige hier in de streek de late rassen. En ieder jaar hetzelfde, met die vroege rassen scoor je echt geen top.

Niemand wacht op lager vochtgehalte

Dit jaar viel me op dat iedereen als een gek tekeer ging om de mais maar van het land te krijgen. Dat terwijl het goede weer een verdere daling van het vochtgehalte garandeerde. En het waren niet alleen mensen die over drooginstallaties beschikken. Nee, ook de meeste boeren zonder droogcapaciteit hebben de mais er al af. Navraag leert dat de meeste natte mais richting bio-ethanol is gegaan, voor een prijs van 39 forint (exclusief btw. Dat komt overeen met een prijs van €143 per ton, als je rekent met de gemiddelde koers van dit jaar. Daar kom ik later nog op terug.

Drogen en schonen of de ethanol in

Dit jaar zullen we, op die waximais na, zelf geen mais gaan drogen. We hebben er gewoon de capaciteit niet voor. Daarnaast kost drogen door een derde ons net zo veel als eigen arbeid. We hebben dan alleen wat extra transportkosten. Omdat de loondroger ook de mais tweemaal schoont (een keer voor en een keer na het drogen), hebben we dit keer tegen vrijwel gelijke kosten een perfecte topkwaliteit in de schuur. Dit zal nodig zijn, want gezien het aanbod zal het haast zo gaan als bij de aardappelen. Wie geen kwaliteit kan leveren, heeft geen markt. Dat risico kunnen we niet lopen.
Na het debacle vorig jaar, toen we de mais direct verkochten en deze lieten drogen door de koper, waren we dit jaar op onze hoede. Deze zomer maakten we al afspraken met een coöperatie die aan loondrogen doet. Die zit op zowat 30-40 minuten met de tractor hiervandaan. Deze coöperatie stelt zijn overslag ook open als verzamelplaats voor de bioethanol. Het is de bedoeling de boeren het daar aanvoeren en dat het product van daaruit met vrachtwagens naar de bioethanolfabriek gaat.

Bio-ethanol of drogen en opslaan

Omdat ik helemaal tevreden ben met die formule, ben ik maar eens gaan nadenken over de mais die er nog staat. Bio-ethanol betekent afrekenen zonder poespas van droogkosten (die al al gauw €12,50 per ton zijn op basis van 18 procent vocht), zonder loonkosten (€4,50 per ton) en zonder aftrek vanwege onzuiverheden (al gauw 2,5 procent). Drogen en speculeren betekent risico en extra kosten. De mais moet nog minstens €35 per ton stijgen om eenzelfde rendement te draaien. Ik overweeg dan ook sterk om toch minstens een derde van de oogst in de ethanol te laten verdwijnen, ook al omdat de handelaren op dit moment minder willen betalen voor de droge korrels als voor mais voor de ethanol.
Als ik mijn instinct echt zou volgen, zou ik 70 procent in die bio-ethanol dumpen, want ik ben er niet gerust op wat er hier in Hongarije gebeurt als Europa nog meer barsten gaat vertonen. De contacten die ik heb met mensen binnen in de economische motor van Europa, vertellen mij dat die motor voor de rest van dit jaar dreigt stil te vallen. Iets wat nooit eerder is gebeurd. Ook niet in 2008. Geloof mij, dit is meer dan zorgwekkend!

Koers forint verontrustend

De forintkoers is al even zorgwekkend. Ik gaf al aan uit te gaan van de forintkoers over de laatste tien maanden. Die was 272 forint per euro. Vandaag schommelt deze rond de 302. Een rare zaak, de lage eurokoers laat plots de forint in waarde dalen. In het verleden steeg dan juist de forint. Dit zint mij niet, exporteurs moeten aan deze wisselkoersen goud verdienen. Het word tijd om, zoals drie jaar terug, de mais weer eens in eurobetaling te verkopen.
Tot slot hoef ik me over een aspect geen zorgen te maken, dat is over de combinechauffeurs. Het loonbedrijf oogste met één Claas Tucano (een topmachine) al de waximais. Buurman Jani en zijn (top) chauffeur zijn ook ingezet. Ik kan al wel vaststellen dat we met één combine dagelijks meer oogsten dan vorig jaar met twee. En of die ene combine nu een nagelnieuwe is of een oudje van 12 jaar, dat maakt niet uit. Al vrees ik dat ik nog een opmerking moet maken over die stakende chauffeurs. De titel kon wel eens worden ’Stakende chauffeurs verbannen naar Hongarije’s 7-sterrenhotel’, want het heeft er alle schijn van dat die twee heren de gevangenis in draaien.

Foto's: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De ''economische motor'' dreigt stil te vallen voor de rest van het jaar, schrijft Patrick. Goed, de Handel is voorzichtig, dat is merkbaar, maar voor de rest zal alles toch (op een wat lager pitje) wel doordraaien Patrick???... Of ben ik te optimistisch???...

 • no-profile-image

  Patrick

  Piet ik ga discreet blijven en geen bedrijven noemen maar ik heb het algemeen over industrie -bureelbouw en vooral over machineinvesteringen in de industrie bv De verspreiding van (vooral overzeese waren) waren vooral bedoeld machines voor de Europese industrie aangekomen in havens zeebrugge Antwerpen Rotterdam Bremen Hamburg kiel deze bewegingen liggen momenteel plat. Gewoon omdat de industrie niet meer investeerd door stilstand . Zo een soort bewegingen (die ik als mijn broekzak ken)zijn een echte barometer hoe Europa draait . Grote toonaangevende bedrijfsnamen zijn in deze reactie gepasseerd maar omdat het bedrijven betreft met glitternamen is het ook voor deze bedrijven van belang deze aankomende moeilijkheden niet te wijds te gaan uitstroooien in oa. de pers geloof mij Piet ik weet waarover het gaat en toen ik het vernam dacht ik echt dat ik niet goed gehoord had wat ik hoorde. Europa staat stil en krijgt er bovenop een gigantische werkloosheid bij toestanden die in 2008 NOOIT zijn voorgevallen. verder of het nu Belgie is of Hongarije allen gelijk voor de hakbijl en het is als een drsaikolk die wijdser en wijdser word nationale overheden - banken en nu kruipt het al in de gemeentelijke en stedelijke overheden zowel in bv Belgie als Hongarije allen willen het afslaan op de overheden die zelf ook al in de shit zitten . Geen enkele inbreng van welk continent dan ook houd dit nog tegen . En de ondergangsevolutie zal sneller en sneller draaien wijdser en wijdser, want het gene wat de shit veroorzaakt heeft geen formule nog technologie zodoende geen inzicht KAN bestaan om die ineenstorting de kop in te drukken .

 • no-profile-image

  ikke

  nou,nou,nou....... Hoe je het ook bekijkt, er zal altijd gegeten moeten worden, dus er blijft vraag naar agrarische produkten, en als je je werk graag doet, we zien wel. Ik lees je blogs graag, bedankt hiervoor.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Bedankt voor de toelichting Patrick, het is waar de politiek probeert nog de schijn hoog te houden dat het allemaal wel meevalt. De pers is vriendelijk verzocht niet te concreet en a.u.b. enige terughoudendheid in acht te nemen/behartigen, dat is mij ook bekent !!!... De bijna overdreven voorzichtigheid van de banken/kredietgevers is ook een duidelijk teken aan de wand, dat is ook waar!!!... @Ikke Thuis schrijft, er zal altijd gegeten moeten worden, ook dat is waar. MAAR en nogmaals MAAR, in de EU wordt ruim 20% meer voedsel gekocht dan geconsumeerd !!!... Dus @Ikke Thuis, als de consument de broekriem aan moet halen (dat zal niet lang meer duren), volgt vraaguitval !!!... Wij mogen de belabberde prijzen in de varkenssector en de afgeroomde maisprijzen gerust als voorbode zien op een recessie!!!... Van welke omvang durf ik niet te voorspellen???... Ondanks alles zegt mijn optimistische instelling/karakter, voorzichtigheid is een must op dit moment!!!... Dat denk ik ook @Patrick, groeten.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Patrick ik ben al wat ouder en zie misschien wat minder maar de combine op de foto is volgens mij toch wat te licht van kleur groen om John Deere te mogen heten Ha Ha of moeten we dit toeschrijven aan de onwetendheid in Doetichem .U oprengst is na alle moeilijke weersomstandigheden heel goed en vooral de 16 en 17% vochtigheid dat helpt, en beter dan hier ter plaatse die zal gemiddelt niet boven de 8 ton uitkomen met nu zo rond de 26% vocht en de soya zal net als bij mij zo rond de 2 en 'n halve ton blijven steken Maar net als bij u zijn de prijzen goed en dat helpt

 • The Hulk

  controle

 • The Hulk

  controle

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.