Boerenblog

3 reacties

Gps hot op AG Connect

Afgelopen week ben ik voor een aantal dagen afgereisd naar de AG Connect in Atlanta. Een nieuwe beurs, waar de meeste grote merken al wel vertegenwoordig waren.

In samenwerking met de Agritechnika probeert AG Connect een beurs te worden met een internationaal karakter. Van de grote merken had Agco verreweg de grootste stand. Agco richtte zich naast de nieuwe lijn Challenger wiel- en rupstractoren voornamelijk op gps en precisielandbouw. Verder stond daar de nieuwe Fendt 828 en Massey Ferguson 7495 die voor de VS toch relatief klein te noemen zijn. Hieruit blijkt dat de beurs zich niet alleen op het vasteland van de VS richt, maar een internationaal karakter probeert aan te nemen.
John Deere pakte groot uit met het tonen van de nieuwe R- en RT-series tractoren. Op combinegebied was er van deze fabrikant niet veel nieuws. Zomer 2011 zal men het nieuwe model combine onthullen dat vanaf 2012 leverbaar is. Men spreekt van een totaal nieuw model. Ik ben benieuwd...
Case had de pijlen op Amerika staan met het tonen van een nieuw model katoenplukker, machines voor de no-till en de high horsepower quadra 600. Ook hier veel aandacht voor teeltondersteuning door gps-technieken.

Gps en precisie landbouw de trekkers

Alle merken en een groot deel van de standhouders richtten zich op gps en precisielandbouw. Niet alleen stuurautomaten maar ook het sectie sturen van spuitmachines, zaaimachines en kunstmeststrooiers is zeer populair. In combinatie met opbrengstkaarten en grondmonsters geeft het elk bedrijf de kans om op managementsniveau beslissingen te nemen en kosten te besparen. Wat wel duidelijk werd in de verschillende forums is dat de discipline hoog moet zijn. Alles staat of valt met de ondersteuning door dealers. Als die onvoldoende is, dan is het te verleidelijk het ding gewoon uit te zetten en handmatig verder te gaan, stelden een flink aantal gebruikers.
De opzet van de beurs vond ik zeer aantrekkelijk. Veel forums en presentaties die vier dagen lang door liepen. Het waren niet alleen presentaties door fabrikanten, maar ook door eindgebruikers. Hierdoor werd het echt praktijkgericht en op zeer waardevol voor iedereen uit de sector. Je zag ook dat deze forums en presentaties druk bezocht werden.

Net op tijd weer weg

Een dag voor het einde ben ik weer richting Nederland gegaan, en naar ik hoorde was ik daar net op tijd mee. In Atlanta is vlak na mijn vertrek de winter ingevallen. Door sneeuw en ijsregens is het leven er praktisch stil komen te liggen. Atlanta ligt in de zuidelijke staat Georgia en is niet gewend aan zulke weersomstandigheden: 1.900 vluchten zijn geannuleerd, alle scholen en overheidsinstellingen zijn gesloten. Verkeer is amper mogelijk door 20 centimeter sneeuw en men vreest dat door de ijsregen veel bovengrondse stroomvoorzieningen zullen wegvallen. We zijn dus niet de enigen die niet opgewassen zijn tegen de winter.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed Bakker

  Nico bedankt voor je info ,ik ben naar agrotechnika in hannover geweest maar atlanta is toch dichterbij al vond ik hannover in een woord fantastisch er waren zoveel verschillende systemen te zien van direct zaaimachines uit argentie (zeer goed gebouwd) tot de intensive west europese manier mar je reportage is intersant tussen haakjes als het door gaat dat agco chn overneemt wat een enorm berdrijf wordt het dan en te bedenken dat ze pakweg 20 jaar terug nog helemaal niet bestonden maar wel te bedenken dat het er voor de boer dan ZEKER niet beter op wordt

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Nico, de GPS is wel een enorme vooruitgang vergeleken met de >blind negros< van omstreeks 1980. Deze doorgaans oude trekker modellen reden geheel zelfstandig zonder chauffeur een spiraal vorment over het central pivot perceel. Hun leidraad was de eerst getrokken ploegvoor. Ontiegelijk goedkoop deze afgeschreven trekkers en ploegen, die 24 uur per dag zonder man rond tuften.

 • no-profile-image

  piotr

  Hoi, komt er nog een deel drie over die aardappels in Siberie? Ben benieuwd hoe zoiets afloopt!

Of registreer je om te kunnen reageren.