Boerenblog

6 reacties

Goedkope energie en gratis loonwerk

Het zat afgelopen jaar helemaal mee. Naast goede prijzen en een vlotte oogst ben ik alle overbijfselen van mestopslag kwijt en wordt het land gratis geploegd.

De winter houdt het noordoosten van Hongarije al stevig in zijn greep met strenge vorst en een flink pak sneeuw. Ik ben er voor een keer niet rouwig om. Het komt dit keer zelfs wel goed uit, want ik heb hierdoor geen structuurbederf bij het ophalen van het maisstro.
In Hongarije wordt al sinds een jaar of drie her en der maisstro van het land gehaald. Het dient als brandstof voor vergisters. Dit seizoen is, als gevolg van de overvloedige regens die Hongarije al maanden teisteren, echter weinig maisstro weggehaald.

We doen dit jaar voor het eerst zelf ervaring op met het afzetten van maisstro. Dat gaat met een zelfrijdende hakselaar met graspickup.

Veel percelen waren niet geschikt om na de oogst nog eens bereden te worden. Onze oogst viel al wat later, en dit baarde mij dus wat zorgen. Want al zijn de meeste percelen droog, ik twijfelde aan hun draagkracht en was beducht voor een evenaring van de drassige hakseltoestanden zoals in België en Nederland afgelopen herfst. Uiteindelijk kwamen we, met wat uitstel van de ophaling, in de vorstperiode. Dat was een opsteker, want spoorvorming of structuurbederf bleef nu helemaal uit.

Loonbedrijf met fouragehandel

Het loonbedrijf dat het maaidorsen van meer dan 3.000 hectare bij onze buur helpt organiseren, houdt er ook een fouragehandel in vooral stro en stalmest op na. Dat betekent dat de loonwerker in de zomer meestal bezig is met het maken van grote pakken stro voor Hongaarse energie- en papierproducenten en ook voor enkele (Nederlandse) vleesvarkenshouders. Geloof me, er is heel wat stro uit deze streek weggegaan. Ik zag afgelopen zomer een keer een colonne van 14 trekkers met oplegger achter elkaar!
Wat minder frequent pikt het bedrijf een graantje mee met het transporteren van maisstro voor de energieproductie. Het is een welkome extra voor de hakselaar en de grootpakpers.
Het loonbedrijf gebruikt deels dezelfde merken (Fendt en Manitou) die ook op ons bedrijf aanwezig zijn. Dat werkt makkelijk met het personeel dat een westerse indruk achterlaat. Deze chauffeurs hebben begrepen hoe het moet, heel wat beter dan die stakende combinechauffeurs deze herfst. Ik speel dan ook al met de gedachte dit bedrijf oogstjaar 2011 de korrelmaisoogst met zijn Lexion 560 te laten doen, gekoppeld aan de verzekerde afhaling van alle stro. Daarbij hoort dan wel de afspraak binnen een week na de oogst alle stro van het land te hebben.

Nogal wat machines in de running

De afvoer van het maisstro begint ermee dat een maaikneuzer nog eens het veld overvliegt om de laatste maisstoppels bij het door de combinebek gekneusde maistro te voegen. Daarna wordt het in een zwad gelegd om direct erop te worden gehakseld en afgevoerd. De massa word tijdelijk opgeslagen op een bult naast een verharde weg. In de winter gaat het spul dan naar de vergister.

Gratis loonwerk

Voor het afhalen van het maisstro hoeven we niets te betalen en we krijgen er ook niets voor. Het grote voordeel is dat het veld schoon is van plantenresten. Die moeten we anders kneuzen voor we het land ploegen. Dat bespaart héél wat diesel, werkuren en machineslijtage. Grofweg is de kostprijs ruim €10 per ton korrelmais lager. Bovendien vermindert de fusariumdruk. De schimmel overleeft immers voornamelijk in plantresten en die zijn nu weg.
Het weer zit het loonbedrijf nu niet mee. Maar omdat we een afspraak hebben dat de loonwerker het land schoon en geploegd oplevert, steekt het niet zo nauw. Of alles nu gisteren of overmorgen klaar is, maakt niet uit.

Gratis ploegwerk

Op ons varkensbedrijf droogden we vroeger de drijfmest in een strofilter. Deze bekkens liggen al sinds 2002 stil, de vaste massa was ook blijven liggen tot deze zomer. Toen kwam dezelfde loonwerker met de vraag of ik die vaste mest wilde verkopen. Toen ik voorstelde dat met gesloten beurs te doen, was hij daar maar wat graag toe bereid. Het bedrijf ploegt dit jaar daarom mijn land. Ik hoef alleen de diesel aan te voeren. Een mooie opsteker, die heren nemen de grote percelen voor hun rekening en ik bewerk de kopakkers en nog enkele kleinere velden (van minder dan 11 hectare). Zo is de druk er voor mij af en dat zint me, nu het ploegwerk tot wel erg laat in de winter uitloopt.

Dit alles heeft er voor gezorgd dat we het afgelopen jaar positief gestemd konden afsluiten. U ziet het, als er eens positief nieuws te melden is, doe ik dat ook.

Foto's: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Patrick als eerste een gezond en suces vol 2011. Hoe goedkoop is de energie uit Maisstro? Heb jij enig idee, Wat het netto energie rendement is van maisstro? Ik bedoel energie output - energie input.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick ik vind de de actrice op de voorgrond die in het tractorspoor loopt heel goed ,
  die zal wel net als onze kleindochter zijn hoe meer sneeuw hoe beter koud of erg koud maakt niet uit Dat zijn nou de leukste dingen in het leven.
  Patrick hoe staat de mais prijs bij u hier is het nu zo rond 212 Can $dus ong euro 173 maar zal wel omhoog bijgestelt worden want CBOT ging vandaag behoorlijk omhoog
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Patrick

  Han , Vooreerst ook mijn beste wensen .
  Wat dit opbrengt voor die loonwerker of kost en opbrengt als energiebron , ik zou het bij god niet weten Gezien de vlijt om het weggehaald te krijgen lijkt het mij wel een waarde te hebben.
  Ed ! Die actrice kent drie merken Manitou John deere en Fendt en ontpopt zich soms (al is ze nog maar 37 maand en 7dagen oud) tot een echte agrarier en kan schreien als een actrice was gisterenavond terug een begrafenisgedoe toen ze de pa voor 10 dagen moest uitwuiven op de luchthaven van Charleroi . Ik heb er niet van geslapen De maisprijs had een beetje druk en staat gelijk mee de prijs in de oogsttijd 155 euro+25%btw Is wel normaal want hier eind van het jaar geen handel die begint pas deze week .

 • no-profile-image

  onno

  @han, zo'n beetje 100 ltr ethanol van 1 ton stro, als ik me niet helemaal vergis. Je kunt niet zo ver rijden wil het milieu technisch gezien een beetje effect hebben..
  Enne.. succes in 2011 Patrick! Zal wel weer een niet zo makkelijk jaar worden aldaar, als ik zo de berichten wat hoor..

 • no-profile-image

  Patrick

  Onno : Gelijk heb je Wat er ook moge komen van Akkerbouw in 2011 het is mij eerste zorg niet . Leven in het land van Europas eerste dictator baad mij meer zorgen. Je kan dan nog zo goed bezig zijn mee van alles het feit de dictator zich baseerd op het geld halen waar het kan gevonden worden (tegen alle regels is) is een alles vernietigende situatie.

 • no-profile-image

  Han

  Onno deze 100 ltr ethanol is de bruto opbrengst neem ik aan. Als hier alle energie nog afmoet voor productie, transport en bouw en onderhoud van de fabriek is de milieu winst niet groot. Ik denk, dat op termijn het verlies aan bodem structuur en daarmee opbrengend vermogen wel eens groter kan uitvallen dan de behaalde milieu winst. In dit kleine voorbeeldje zien we de onkunde van de politiek dit soort activiteiten >subsidieert< en de burger wil doen geloven, dat we hier de aarde mee redden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.