Boerenblog

2 reacties

Meloenen brengen grof geld op

We telen meloenen op contract, dat levert veel geld op. Ook de andere gewassen doen het dit jaar technisch goed en de prijzen blijven maar stijgen!

Eind augustus staat bij ons in het teken van de meloenenoogst. Dit jaar al voor de tweede keer. Vorig jaar zijn we met 12 hectare van dit gewas begonnen. Dat beviel best goed, daarom telen we dit jaar 16 hectare.
We telen de meloenen op contract voor een particuliere verkoper. Die betaalt het plantgoed, de spuitmiddelen, de kunstmest en het benodigde oogstpersoneel. Wij sturen de trekkers voor de plantmachine, de spuit, de kunstmeststrooier en de oogstkarren.

Oogsten met de hand

De oogst is handwerk, alleen de rijpe meloenen worden geoogst. Het duurt dan ook twee weken voordat de oogst afgelopen is. Een hele groep mensen plukken de meloenen en doen deze in emmers. Die worden vervolgens naar de kar gebracht waar ze in een plastic kuubskist worden gestort. Van de kar gaan de kisten in de vrachtauto naar het sorteerstation, waar ze mooi verpakt worden in kartonnen dozen.

Weinig kosten

We vinden het best goed werk, want hiervoor krijgen we €2.300 per hectare. De enige kosten die we hebben zijn onze uren en de diesel. Trekkers en machines zijn toch al aanwezig, de karren hebben we zelf gemaakt en kosten krap €1.000 per stuk. Het nadeel is wel dat we een rotatie in de percelen moeten hebben van minstens acht jaar. Dus met té grote oppervlaktes per jaar zijn we snel uit de running. Er zijn collega’s die hiervoor grond huren. Ze betalen best een flinke huurprijs voor 1 hectare grond mét water, dan is eigenlijk net het mooie er vanaf.

Veel vraag

Dit jaar is een vreemd jaar. Vorig jaar schreef ik nog dat ons meer helemaal droog stond, dit jaar zit het nog halfvol. Door een zeer matige zomer, vooral juni en juli, hebben de meloenen zich niet ontwikkeld zoals vorig jaar. Eigenlijk is het vrij simpel, voor goede meloenen moet het overdag én ’s nachts warm zijn (niet onder de 15 graden) met eens per week 20 millimeter regen. Dit jaar was het koud en nat en is de vruchtzetting niet echt goed gelukt. In plaats van zeven vruchten per plant zijn er nu maar vier of vijf. Vorig jaar haalden we 32 ton per hectare en dit jaar moeten we nog zien of we de 20 ton per hectare halen. Maar de meloenen verkopen nog goed. De vraag ernaar is groot, want heel Zuidwest-Frankrijk zit met hetzelfde probleem. De meloen is een echt vakantieproduct: als het weer goed is, zijn ze niet aan te slepen. In het begin van de zomer kwam de verkoop dus moeilijk op gang, maar de laatste weken gaat het best.

Zonnebloemoogst ook gestart

Ook is zo’n beetje in het hele Zuidwesten de zonnebloemoogst begonnen. De opbrengsten zijn heel verschillend en liggen tussen de 1,5 en 3 ton per hectare. Door het koude weer in het voorjaar en de relatief koude, natte zomer hangt veel af van het zaaitijdstip. De boeren die vroeg zaaiden, eind maart, hebben veel kou en nattigheid gehad tijdens de ontwikkeling. Deze zonnebloemen zijn erg snel afgerijpt. Wie wat later zaaide, had net wat gunstiger omstandigheden. Deze bloemen zijn nu nog net niet helemaal droog. De rendementen hiervan lijken beter. Maar ja, als je alles van tevoren weet...
Wij proberen altijd bijtijds te zaaien, omdat de bloem in bloei is nét voor het heetst van de zomer. Daarbovenop wil het in juni nog wel eens onweren en dat extra water past altijd.

Prijzen zijn erg goed

Een onverwachte meevaller zijn toch de prijzen van dit jaar. Het houdt maar niet op met de stijgingen. Nu er veel regen valt in Noord-Europa en het in Argentinië extreem droog is, is de Euronext alweer naar boven bijgesteld. Alle tarwe hebben we inmiddels verkocht evenals een deel van de maïs. Deze situatie bewijst maar weer eens dat je de risico’s moet spreiden en je oogst in meerdere delen moet verkopen. Spijt van het té vroeg verkopen hebben we echter niet. We kennen onze kostprijs. Zolang we maar aan onze kostprijs plus een beetje komen, is het altijd goed. Maar ja, als het kan wel graag een beetje meer.

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joep

  Wat voor soort meloenen telen jullie? En moeten jullie deze poten, of worden deze ter plaatsen gezaaid? En als deze gepoot worden, worden deze dan in bedden gepoot die afgedekt zijn met zwarte (Mulch)folie?

  Mvg,

  Joep

 • no-profile-image

  Faouzi

  Beste Jan Job,

  Ik heb met veel interesse gelezen over jullie pompoenen-succes.

  Ik ben teel sindskort ook meloenen maar dan in Marokko. Waar ik nieuwsgierig naar ben of er middelen zijn waarmee je het gewicht van een meloen kunt verhogen?

  In Marokko zijn er bestrijdingsmiddelen in overvloed maar er is heel weinig bekend over groei-stimulerende middelen.

  Ik hoor graag van je of je hier bekend mee bent?
  Indien je dit niet weet hoor ik ook graag waar ik deze informatie zou kunnen vinden?

  Groeten,
  Faouzi

Of registreer je om te kunnen reageren.