Boerenblog

3 reacties

Graanoogst 2010

Ondanks een prachtige start valt de opbrengst van de granen flink tegen, ook in Quebec.

Het jaar begon zo veelbelovend. We konden zeer vroeg zaaien. Op 5 april zat alle graan erin. Dat is voor deze regio in Quebec uitzonderlijk vroeg. Daarna hadden we goede omstandigheden, misschien soms een beetje te droog. Het gewas ontwikkelde zich tot begin juli veelbelovend. Toen begon het steeds vaker, en vooral harder te regenen met af en toe flinke onweersbuien. Tijdens zulke buien was het zicht echt nul.
De gerst kwam er nog redelijk af evenals de eerste haver, al ging het combinen stukje bij beetje: soms kon je een hele middag maaidorsen, dan weer een paar uur.

220 millimeter in vier dagen

Vorige week regende het heviger dan ik hier ooit heb meegemaakt. In vier dagen viel bij ons 220 millimeter. Dertig kilometer verderop regende het ook flink, maar hield het met 75 millimeter wel op. Door die extreme regenval is het in de hele regio erg vochtig. De resterende haver ligt overal plat en heeft behoorlijk last van fusarium.
Het meeste water is verbazingwekkend snel van het land afgevoerd, al rijd ik met de maaidorser nog wel op veel plaatsen door een paar inch water. Veel boeren trekken nu een greppelploeg door de stoppel om het water af te voeren, iets wat ik in al die jaren dat ik in Quebec boer ben nog nooit eerder heb gezien,
Op ons eigen land viel de uitspoeling mee door de stoppel en de nog staande gewassen. In onze groentetuin staan de eerste rijen uien echter in het grind, dat daar terecht is gekomen door de snowblower. De teeltaarde ligt in het gras ernaast. Maar ja, dat is typisch landbouw: het ziet er allemaal prima uit en toch is er veel mis. Andersom gebeurt het ook wel dat je denkt: dat wordt niks, en dat het dan toch allemaal meevalt.

Ik ga in elk geval deze winter toch eens op zoek naar een pick-up voor de maaidorser en een swather (zwadmaaier) om zodoende de dorscapaciteit op te voeren.

Foto's: Ed Bakker

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Ed.Ik dacht toen ik de foto`s zach van Ed heeft zich vergist met veld van een buur man en is rijst aan het oogsten.man je hebt me daar wel wat ellende zo.snap niet dat het zin heeft OM te oogsten.
  Droog ze.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ed,
  Wat een armoe daar bij jou. Is het tegenovergestelde van hier. Hier is het gort en gort droog. Er moet snel regen komen anders kost het veel opbrengst in de bieten en ook de soya. Lees mijn volgende blog maar.
  Voor nu de groeten maar weer en ik hoop dat het nog een beetje lukt met je granen.

 • no-profile-image

  eric

  En bij ons is het zo droog geweest dat er eigenlijk geen gewas is.
  we zijn nu tarwe aan het dorsen in de regio en oogsten tussen 20 en 40 bushel per acre. dat is tussen 1 en 2 ton per ha. de 2 jaar aanhoudende droogte is hier echt ingeslagen en dat meot komend jaar verbeteren anders vallen er vel faillisementen te verwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.