Boerenblog

8 reacties

Doodspuiten niet nodig

Door de slechte stand van de aardappelen is doodspuiten dit jaar niet nodig. De bodem is zo heet, dat zelfs de beregende aardappelen niet groeien.

De oogst van 2009 was overvloedig in Rusland. Dat is nu een groot voordeel, want veel akkerbouwers hebben nog graan van 2009 dat ze nu voor een goede prijs kunnen wegzetten. Ook de Russische overheid heeft interventiegraan dat ze graag kwijt wil. Op een flinke opbrengst van de graanoogst 2010 hoeven ze niet te rekenen. De wintergranen staan er nog redelijk voor, maar de zomergranen staan rampzalig, net als de mais.

Aardappelen niet florissant

Ook de aardappels staan er niet florissant bij. We zijn hier in Rusland actief bezig met Mijnakker en Fieldlook en wilden een demo doen met het doden van aardappels op basis van mijnakker- en fieldlook-data. In Nederland is daar goede ervaring mee opgedaan. Een besparing van rond de 30 procent op de hoeveelheid te gebruiken middel is vlot haalbaar. Maar het bedrijf Agro Forward, waar we de demo wilden doen, heeft geen beregening. De aardappels staan er al zo mager bij dat loofdoden niet een groot probleem zal zijn. Dus hoopten we dat bij klanten die wel beregenden de aardappels er veel beter bij zouden staan. Maar dat bleek ook niet het geval te zijn. Volgens Simon Schutter, een Nederlandse aardappelspecialist die in Rusland werkt en woont, heeft dit te maken met de bodemtemperatuur die rond de 30 graden komt. Dan groeien de aardappels niet, hoewel je beregent. In Canada heb ik ook wat rond gevraagd en daar werd met name de hoge nachttemperatuur als schuldige aangewezen.

Groei: 600 tot 800 kilo per week

Dus ondanks het feit dat Agro Forward niet kan beregenen, doen ze in vergelijking met anderen het niet slecht. De aardappels groeiden daar afgelopen week nog 850 kilo per week. Terwijl de groei op andere bedrijven met en zonder beregening varieert van 400-900 kilo biomassaproductie. In de Noordoostpolder groeiden ze op hetzelfde moment ruim 1.300 kilo per week.
Nu is de maximale biomassaproductie geen garantie op succes. In Nederland is het eigenlijk zo hoe meer biomassa hoe beter, maar in Rusland is het vaak zo dat bij een hoge biomassaproductie gepaard gaat met veel onkruid. Dus een hoge biomassaproductie is daar nog geen hoge aardappelproductie. Zie je op het kaartje een plek met veel biomassa, tien tegen een dat er dan veel onkruid staat.

Meedenken over 'verzekering

Wie mee wil kijken fieldlook.ru kan zich registreren (of mail me even) en dan zorgen wij ervoor dat je enkele velden kunt volgen. Wellicht kun je ons helpen uit te vinden waarom die aardappels met beregening niet veel beter groeien dan zonder. Want beregening wordt toch gezien als een soort verzekering.

Foto's: René Kremers

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE012009D01
 • GXDOWNLOADS-BOE012009D02
 • GXDOWNLOADS-BOE012009D03

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Rene bij temp. > 30 C en geen water gift zijn de aardappelen na 2 - 3 weken dood en afgehard zonder spuiten. Op een zwaar verwelkt gewas zal spuiten weinig nut hebben, de plant neemt niet op. Wat betreft de groei heeft Simon gelijk net als je Canadese informantne. Ik had in Iraan geen pijn omdat het 's nachts sterk afkoelt in de woestijn en zeker boven 1000 mtr NAP. Wil je en denktank vormen om tot een beter advie te komen in Rusland je hebt mijn telefoon nr.

 • no-profile-image

  W.A

  Hier in Hongarije ken ik een bedrijg dat erg succes heeft door de aardappelen op bedden te poten. Ik dacht van 2 rijen. Dan droogt de grond minder snel uit! En warmt misschien ook wel minder op?... De beregening die ook daar toepassen neemt de grond dan ook gemakkelijker op.

 • no-profile-image

  arie maas

  wat ik hier dit jaar als ervaring heb op gedaan is de ruggen niet als idiote torens op frezen maar platte ruggen minder hoog, kan de wind en zon er minder vat op krijgen, Poten op bedden zou ook een oplossing kunnen zijn, ben er in princiepe niet op tegen, maar met bevloeien krijg je moeilijk genoeg water in het midden van de rug

 • no-profile-image

  Han

  In Iran heb ik 2 rijen op een rug van 1,10 mtr gezoen, met druppel irrigatie tussen de rijen. Perfecte planten, land gesloten en goede opbrengsten, meer dan met irrigatie water tussen de ruggen.
  Grond bedekken met bv. gehakseld stro o.i.d. geeft duidelijk minder opwarming en minder uitdroging. Uitdaging is HOE? mechaniseren we dit. (heb het als proef gedaan in Iran om uitdroging tussen irrigatie beurten tegen te gaan.)

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Met bedden wordt dat niet moeilijk rooien? of moet ik me daarbij voorstellen dat die net zo breed zijn als een rug onderaan?Arie met die hele grote oppervlaktes bij jou is frezen dan niet veel te langzaam?

 • no-profile-image

  arie

  ed Ik zelf heb een gruwelijke hekel aan frezen, structuur van de grond wordt helemaal vvernielt en later zo hard als beton. Voor het poten land goed klaar maken dan ruggen opbouwen met een kombinatie van grondverkruimelaar met aanaarders daar achter dan in die ruggen poten (8 rij) werkt perfect.

 • no-profile-image

  arie

  han zit nogeens aan je opmerking over stro tussen de ruggen zou in princiepe moeten kunnen doen ze in de bloembollen ook dus daar zijn machines voor. Als ik de mogelijkheid heb wil ik dit komend jaar weleens proberen. als je meer info heb stuur dat dan naar mijn email aub

 • no-profile-image

  henk

  gelukkig zijn er bosbranden! door de rook is het 5-6 graden koeler en de temperatuur in de rug rond de 25 graden.
  beregende grond droogt ook minder snel op. ''ieder nadeel heeft zijn voordeel''

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.