Boerenblog

2 reacties

De winter is bijna voorbij

De winter is veel te droog geweest, waardoor veel tarwe een beste tik heeft gehad. Gelukkig trekken de prijzen hard aan.

De Australische winter betekent 33 graden in het noorden en volop sneeuw in het zuiden. Bij ons vriest het bij zonsopkomst en is het 20 graden in de namiddag. De laatste maanden heeft het hier amper geregend, niet meer dan een enkele dag regenval van enkele millimeters. Het meeste graan is hierdoor wel opgekomen. Maar hele stukken zag je dan weer langzaam achteruitgaan en soms zelfs doodgaan. Vooral als er net niet voldoende vocht was om de hoofdwortels van de jonge tarweplant zich te laten ontwikkelen.

Door de droogte van de laatste maanden hebben verschillende boeren niet gezaaid. Ze hopen binnenkort een zomergewas te kunnen zaaien, zoals sorghum, zonnebloemen of eventueel katoen. De beslissing om geen tarwe te zaaien is ook gedeeltelijk beïnvloed door de lage prijs van de tarwe. Deze schommelde de laatste maanden omstreeks $180 per ton (€125) af boerderij. Gelukkig is dit de laatste dagen veel beter geworden. Afgelopen week konden we voor $215/ton (€150)verkopen.

De grote opluchting

Doordat de ondergrond redelijk droog was, hielpen de paar millimeter die van tijd tot tijd vielen, net voldoende om het leven in tarwe te houden. Iedereen keek aandachtig naar de weervoorspellingen, want een periode van een maand geen regen zou een ramp zijn.

Vorige week viel op mijn boerderijen een fikse bui met 10 millimeter regen en gisteren kwam eindelijk de verlossende bui. Er viel in enkele uren 32 millimeter regen uit. Zodoende ziet alles er nu ineens heel hoopvol uit. Alleen vorstschade tijdens de bloei in de komende maand is nog het grote risico. De Nederlandse oogstploeg kan al in de startblokken gaan staan.

Bekijk ook de fotoreportage »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit ik had je vorige week met plezier een flinke bui gegeven wij kregen 9 inch in 4 dagen en als het niet regende heet en vochtig dus niet al te best voor het nog te dorsen graan wat heeft zo af en toe meer weg van een bietencampgne
  Gerrit in het andere verslag las ik dat je een helft 10cmdieper zaaide hoe diep is er gezaaid en doe je dat met gewone schijven of moet je dan een gekartelde schijf voorop hebben om zo diep te kunnen gaan
  Hopelijk gaat het verder goed bij jouw
  opweg naar een goede oogst
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Gerrit.Al de tijd dat je blogd elke seizoen het zelfde voor jullie.Spannend spannend is het wachten op regen.Maar vlakke velden heb je en groot.Je kikker erwten staan zo slecht toch niet lijkt.Of zijn ze te klein door water gebrek.Je meertje vlak bij is dat de winter dus ook niet meer aan gevuld waar je nog ooit gezeild hebt?Denk de NL oogst ploeg zal weer heel hard duimen voor regen voor jouw.Want komen willen ze zeker denk ik als we je blogs over hun hebben gelezen

Of registreer je om te kunnen reageren.