Boerenblog

13 reacties

Blauwe luchten en donkere wolken

We hebben hier in Ontario nu letterlijk blauwe luchten. Helaas hebben we figuurlijk donkere wolken aan de hemel in de bietenteelt. Ik wou dat het andersom was.

We hebben hier nu alweer vier weken warm, droog weer met blue skies. De temperatuur is hoog, continu rond de 30 graden en het wil maar niet regenen. Telkens als er op de radar een regenfront vanuit de Midwest over Michigan komt aandrijven, lost het zich weer op voordat het ons bereikt.

Normaal kun je met de hoge luchtvochtigheid van de afgelopen weken steevast rekenen op pittige onweersbuien in de namiddag en vroege avond, maar helaas blijven die nu achterwege. Het gevolg is dat de uien vroegtijdig afsterven. In de bieten komen nu de eerste plekken waar ze finaal plat liggen en het blad totaal aan het verdrogen is. Er moet nu wel snel een bak water komen, anders zullen de goede verwachtingen die ik eerder uitsprak helaas niet uitkomen.

Wat de droogte voor mijn sojabonen voor gevolgen kan hebben weet ik niet. Ik heb nog niet zoveel ervaring met dat gewas. Maar collega’s zeggen als ik ze ernaar vraag dat het wel meevalt, of zij weten het simpelweg ook niet. Ik was van plan een deel van de soja op de termijnmarkt te verkopen als de prijs boven de $10 per bushel zou komen (vrijdag was het $ 9,99) maar ik denk dat ik nog maar even kalm aan doe. Eerst maar eens afwachten wat we aan opbrengst kunnen verwachten.

Donkere wolken boven Roundup Ready

De donkere wolken pakken zich samen boven onze teelt van Roundup Ready-suikerbieten.
Een rechter heeft onlangs besloten dat het voorlopig verboden is om RR-bieten te zaaien totdat er meer onderzoek gedaan is naar de gevolgen van de teelt van GGO-gewassen op de totale voedselvoorziening en -veiligheid. Althans, dat begrijp ik eruit.

Bij de toelating van de RR-bieten is een en ander over het hoofd gezien. Dat wordt door tegenstanders van deze technologie nu aangegrepen om deze toelating weer van tafel te vegen, en voorlopig dus met succes. Uiteraard kunnen we wel weer conventionele bieten gaan telen, maar de vraag is of er überhaupt genoeg zaad beschikbaar zal zijn voor de ruwweg 450.000 ha bieten in de VS en dat beetje in Canada. Er was geen markt meer voor dergelijk zaad, dus ik kan me voorstellen dat er ook niks meer geproduceerd is. Dezelfde vraag rijst voor de conventionele onkruidbestrijdingsmiddelen. Zal daar wel genoeg van beschikbaar zijn?

Krachtige lobby bietsuiker

Vooralsnog denken de hoge heren van de suikerindustrie dat een verbod per 2011 wel afgewimpeld kan worden door tussentijds maatregelen te nemen en garanties af te geven. Dat moet de tegenstanders even op afstand houden, totdat definitief aan alle voorwaarden kan worden voldaan. Men geeft aan dat het belang van de bietsuikerindustrie in de VS te groot is om zomaar te worden weggevaagd. Want de helft van de suiker in de VS komt van bieten. De vraag is dan ook wiens belangen het zwaarst gaan wegen.

Recordopbrengst bieten verwacht

Hopelijk lost ook deze donkere wolk weer op en verdwijnt van de radar voordat hij ons bereikt heeft. Ik zou namelijk niet graag zien dat we de bietenteelt al dan niet tijdelijk moeten missen.
Vooralsnog is het de bedoeling dat op maandag 23 augustus de eerste bieten gerooid worden (niet die van mij hoor) en dat de eerste fabriek daags daarna opgestart wordt. Dit is extreem vroeg, maar men verwacht een recordopbrengst van 4,5 miljoen ton en men wil niet het risico lopen dat de verwerking van de laatste bieten te laat komt. Het streven is hier altijd om rond 15 maart altijd klaar te zijn.

Groeten uit Canada

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel Camps

  Hier wil de fabriek op (het ongeloofelijk vroege) 9 september opstarten. Normaal is 25 september. Aangezien een aantal telers zich in een gewasverzekering positie begeeft door lage opbrengsten, gevolg van een extreem nat en laat voorjaar, hoopt de fabriek dat ze genoeg telers kunnen porren om toch op tijd te beginnen. Helaas voor de telers niet omdat de oogst zo massaal is, (60 MT/ha als we mazzel hebben) maar omdat de hoge heren van de suikerfabriek teveel suiker hebben verkocht en te kampen hebben met lege silo's en geen schepen met ruwe rietsuiker kan krijgen voor de firma's suiker raffinaderijen aan de kust in BC. Veel telers zullen echter niet warmlopen voor zo een vroege startdatum omdat om de zelfde weers gerelateerde redenen de granen en droge bonen ook te laat zijn. Wij zelf zijn vandaag begonnen met de oogst van onze HardRed zomertarwe, die in opbrengst niet tegenvalt. Hij is dan ook beregend. Het zou inderdaad ontzettend vervelend zijn als we de RR-bieten verloren, maar ik ben ervan overtuigd dat de mannen van Monsanto en de Amerikaanse suikerlobby alles op alles zetten om dat te voorkomen. Goed oogst gewenst en ik hoop dat de hier voorspelde regen allemaal naar Ontario gaat!

 • no-profile-image

  Han

  Ik wens julie op dit moment een goede oogst. Verder hoop ik, dat er een voor ieder een acceptabel maar vooral milieu veilige en duurzame oplossing komt voor alle Gentech gewassen. Want als Monsanto en zijn collega's hun zin krijgen is er straks maar één onkruidbestrijdingsmiddel op deze wereld Glyfosaat. Moeten we daar blij mee zijn? Ik vrees, dat er dan een moment komt, dat we onder het resistente onkruid zitten en alternatieven niet meer voor handen zijn. in ieder geval zul je de resistene onkruiden met een twede bespuiting moeten aanpakken als dat nog lukt. Waarom nemen de zgn. moderne boeren zoveel niet te overziene risico's binnen hun bedrijfsvoering. Leven ze in dezelfde waan als Zonnekoning?

 • no-profile-image

  arie maas

  ach Han, zullen de bietenboeren dan toch weer eens echt aan het boeren moeten. zie hoe afhankelijk ze in een paar jaar al zijn geworden , Bang dat er geen normaal zaaizaad meer tekrijgen

 • no-profile-image

  Han

  Arie onze oud collega's zijn van subsidie verslaving overgestapt op RR verslaving. Dit in de overtuiging dat verslaving aan Glyfosaat van de GBM dealer minder gevaarlijk is dan verslaafd aan subsidie van de overheid. Laten we wel zijn de een is onbetrouwbaar en andere is inhalig. Op RR wijze kan iedere trekkerchauffeur boer zijn, is er toch geen eer meer te behalen?

 • no-profile-image

  onno

  De RR-zaak is ernstig genoeg. Laten we dit vooral niet afwimpelen. Ik ben niet zozeer benauwd van het feit dat misschien RR teelt wordt vertraagd dan wel verboden. Veel angstiger is het feit dat inderdaad de schadelijkheid van RR teelten niet goed is onderzocht.
  En dan nog het idee dat akkerbouwers afhankelijk zijn geworden van een paar fabrikanten. Leuk toekomstperspectief.
  Ik weet nog dat een paar jaar geleden BST-productie door onduidelijke redenen drastisch werd verminderd door Monsanto. Banken en veehouders in paniek. Wat bleek, economisch effect van BST is eigenlijk te verwaarlozen.
  Wel uitkijken dat we met zijn allen geen Monsanto junks worden.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Han, Arie, Onno, Jullie aversie tegen alles wat met Round Up ready en Monsanto te maken heeft is genoeglijk bekend. Onbekend maakt onbemind ???? Ik ben ook geen grote fan van Monsanto als bedrijf en ik weet ook niet of er mogelijk op langere termijn schadelijke gevolgen zijn voor wie of wat dan ook door genetische manupulatie. Dat er ooit problemen komen met resistentie tegen Round Up dat is duidelijk. Daar zijn nu al voorbeelden van. Maar dat gebeurt met zoveel middelen. Tegen die tijd is er wel weer wat nieuws hoop ik. Wij maken echter dankbaar gebruik van deze techniek en ik weet zeker dat als het in Europa toegelaten zou zijn dat het ook daar algemeen gebruikt zou worden. Alle evt nadelen ten spijt. Om nu te zeggen dat door deze techniek het boeren zo simpel is geworden dat iedereen dat dan wel kan is natuurlijk grote onzin maar dat weet jij zelf ook wel Han. Er is meer dan alleen maar de onkruidbestrijding en zelfs als je dat met R.U. kunt doen vraagt het nog vakkennis. Ik schets in mijn blog alleen een mogelijk probleem dat zich voor kan doen mbt de beschikbaarheid van zaaizaad en conventionele onkruidmiddelen. En dat kan gebeuren omdat meer dan 95 % van de Amerikaanse bietentelers "net zo stom zijn als mij" en in 2 jaar tijd volledig overgeschakeld zijn op RR bieten. Dat heeft ook iets te maken met de afhankelijkheid van deze techniek maar voor de zaaizaad en g.w.b. middelen producenten is het een logische keuze om minder conventionele produtie te doen als daar geen markt meer voor is. Dat een stelletje milieuactivisten hier nu even een voet dwars zet is gewoon lastig. De tijd zal wel leren wie er gelijk heeft. Op dit moment beweer ik niet dat ik gelijk heb maar jullie kunnen dat net zo min.
  Groeten uit Canada.

 • no-profile-image

  Han

  @Jan.Mijn grootste zorg is het nog niet bewezen risico voor het milieu. Ik en met mij al de mensen die in 1980 over de voors en tegen van gentech hebben gediscusieerd waren unaniem van mening, dat de macht van de industrie wel erg groot wordt. Monsanto is nu één van de grootste zaadveredelaars, die op termijn het terug leveren van de oogst gaat eisen en op hun voorwaarden. Dit terug eisen zal worden ingegeven door de >speciale< genen die in het product zitten en bv de productie van cholesterol in eieren beinvloeden of speciale melksuikers. Zij zullen hier hun royalties van willen vangen links om of rechts om, helaas de boer zit klem. Je geeft je over aan dit risico volle arbeidscontract met de industrie of je mag afvloeien. Gaat het op termijn mis me thet milieu dan heeft de boer schuld, hij heeft deze gentech gewassen verbouwd en is DUS de vervuiler, die moet opdraaien voor de kosten. Ik hoop Jan dat je begrijpt dat ik niet tegen gentech ben >om tegen te zijn< maar ik heb net als Arie en Onno mijn bedenkingen m.b.t. het uit eindelijke voordeel. je weet net zo goed als ik dat we rond 1990 de discussie hebben gehad over het al dan niet toedienen vaqn Hormonen om de melkgift te verhogen. Nu 20 jaar later weten alle melkveeboeren, dat er maar 1 beter van geworden is >Monsanto< de boeren niet, maar helas terug was niet mogelijk de veestapel was er aan gewend. Jan jij zweert nu bij RR bieten, morgen RR soya, RR mais en RR tarwe, resultaat je spuit alleen nog Roundup en dat betekend een onafgebroken stroom round up en zijn derivaten in de grond. Wat heeft dit voor effect op het microleven in de grond en de preditoren die voor de boer van belang zijn om schadelijke insecten of ander micro organismen >kort< te houden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Je hoeft geen oolog te voeren om macht als je het monopoly hebt op voedsel. En daaraan wordt volop gewerkt.

 • no-profile-image

  Han

  @Geverink. Helemaal mee eens. De strijd om olie is uit, de strijd om water, eten en bio-energy wordt inderdaad de nieuwe strijd. Alle delen op de wereld die Gentech verbieden, zullen niet door de Monsanto's worden ingelijfd of bedreigd de rest zal op termijn doen wat Washington dicteert in samen spraak met Monsanto c.q. of sterven. Doen we wat Monsanto c.q. wil van ons >Gentech< sterven we op termijn misschien ook wel, omdat de gewassen te veel familie zijn (inteelt) en dus bij en bio aanval (schimmel, insecten) de Monsanto belofte (super oogst) niet meer waar maken. Honger voor het volk en super prijzen voor voedsel >winst Monsanto en vriendjes<

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Han, zoals ik eerder ook al schreef ben ik ook absoluut geen fan van Monsanto en hun bedrijfsvoering,integendeel. En ik weet ook dat er mogelijk risico's zijn op langere termijn tav van gevolgen van GMO voor het milieu, incl de mens. Wat je schrijft over BST kan ik bevestigen noch ontkennen maar als het zo is zoals je schrijft dan is dat ook een gevolg van voortschrijdend inzicht. Monsanto heeft lang geprobeerd om BST ook in Canada teogelaten te krijgen maar dat is ze tot op heden niet gelukt en daar zijn/waren zij niet blij mee. Wat betreft ons gebruik van de RR techniek geef ik toe dat de korte termijn voordelen voor mij nu het belangrijkste argument zijn om dergelijke gewassen te telen. Het is hier ook zo algemeen ingeburgerd en geaccepteerd dat je ook gewoon mee gaat in de maalstroom. Goedkoop excuus ? Mogelijk, maar het is niet anders. Wat betreft het volledig overgeleverd zijn aan Monsanto: patenten verlopen na 20 tot 25 jaar en dan is iedereen vrij om dergelijke technieken te copieren. Hier vervalt volgend jaar het patent op de RR soya en zijn wij dus vanaf 2012 niet meer slaaf van Monsanto wat betreft de soya en kunnen we zaad van eigen teelt weer zelf gebruiken. Met bieten en ook mais ligt dat uiteraard at anders maar ook deze patenten verlopen ooit en dan zijn we wat dat betreft ook van Monsanto af. Maar het kan gebeuren dat er dan al zoveel resistentie is tegen Round Up dat alle voordelen van RR gewassen teniet zijn gedaan. Zoals eerder gezegd loop je met iedere pesticide vroeg of laat tegen resistentie aan. Atrazin is daar een voorbeeld van (hier althans) en nog beter de resistentie van de phytopthora schimmel tegen Ridomil, ergens in de 80er jaren meen ik. Ridomil was een wondermiddel maar al na een jaar waren er resistentie problemen. En laten we eerlijk zijn, heel de landbouw wereldwijd was erg blij met Round Up toen dat op de markt kwam en nog is het een zeer goed middel. Dus om nu heel Monsanto naar beneden te trappen in ietwat hypocriet. Dat zij er in geslaagd zijn om er op voort te borduren dmv de ontwikkeling van RR gewassen is hun goed recht en als je geen gebruik van wenst te maken, je bent niks verplicht. En wat de gevolgen op lagere termijn zijn weet nog niemand. Maar dat wist men ook niet van DDT en meerdere middelen. De tijd zal het leren. Ondertussen ben ik wel blij met RR bieten, hoewel ik mij terdege realiseer dat we ook daarmee op een smal randje lopen wat betreft de afhankelijkheid daarvan. Maar zoals gezegd, eenieder is vrij om te kiezen.
  Groeten uit Canada.

 • no-profile-image

  onno

  Er is een verschil tussen resistentie tegen Ridomil of iets dergelijks en RR bieten. Het laatste heeft ingegrepen in de basis van de natuur. Je kan nooit meer terug. Als , met als voorbeeld raap, de genen 'overslaan' naar de wilde planten zijn deze wijd verbreid.
  Ridomil kun je morgen mee stoppen en bij wijze van spreken overmorgen zijn de effecten ervan verdwenen.
  In ons eigen bedrijf doen we zaken met Amerikaanse kopers. Deze jongens (meiden) verwerken onze produkten in hun 'health' produkten. Heel duidelijk is gesteld dat we GEEN BST mogen gebruiken. Niet zozeer, omdat het vergif is, maar omdat er gerede twijfel bestaat over de gezondheidsrisico's. Ook daar is men er niet zo zeker van dat er in de onderzoeken niet het een en ander onder de mat is verdwenen.
  Als je ik zie en merk hoe onderzoeksinstituten worden betaald, kan ik er alleen maar voor huiveren.

 • no-profile-image

  Han

  Jan. Laat één ding duidelijk zijn, gewasbeschermingsmiddelen moeten een goedkeuring hebben om te mogen worden en gebruikt. Als de licentie van andere middelen is verlopen en we alleen maar Glyfosaat gebruiken zal geen fabrikant nog toelating aanvragen voor "oude" middelen. Komt er dan een doorbraak van de resistentie, is de hel los en duurt bestrijden enkele jaren omdat de hele papierwinkel weer via alle buraeucraten en politici moet met de kans op afwijzing (voortschrijdend inzicht). Nu je korte termijn denken in eens een zeer korte termijn nachtmerrie geworden. Ik hoop dat het zover niet komt, maar de schijn is tegen. Ik hoef maar te wijzen op de extra sterke fusarium stam die onder gunstige omstandigheden de tarwe aanpakt met alle negatieve gevolgen (DON) van dien.
  Over Rydomil het volgende ik kan het niet bewijzen, maar het zou wel eens aan de wieg kunnen hebbn gestaan van onze huidige Fytoftora problematiek.

 • no-profile-image

  Han

  Jan hier enkele links naar Round Up gerelateerde sites. Krijg je een idee waarom ik me zorg maak over RR gewassen en het ongebreidelde gebruik van Round UP.
  <>
  <>
  <>
  <>

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.