Boerenblog

1 reactie

Selecteren onderbroken

Maandag 12 juli belooft een mooie dag te worden om te selecteren. Eindelijk kunnen we zonder regenpijpen het gewas in. Maar noodweer verandert alles.

Die maandag loopt ’s morgens rond zes uur de wekker af. Weer een snikhete dag voor de boeg. Opstaan, brood smeren voor het ontbijt en de rest van de dag en de nodige thermosflessen met thee, koffie en fris vullen. Daarna check ik nog snel even de mail en het vroege nieuws op internet. Half zeven zit ik in de auto en ga op weg naar Emmerich in Duitsland, een rit van 100 kilometer. Om kwart voor acht draai ik het erf op, haak de selectiekar aan en op naar de Bintjes.

Helemaal droog gewas

Volgens mijn collega, die hier het hele seizoen al selecteerde, was het een gezond gewas E-klasse pootgoed. In de eerste ronde zijn enkele met Yn-virus besmette planten verwijderd. Op het land aangekomen is het eerst de selectiekar afrijden en afstellen. Even na achten begint het selecteren. Het is dan alweer boven 20 graden en de lucht is helder.
De aardappelen zijn volkomen droog. Dat is anders dan we gewend zijn. Normaal komt het gewas altijd vochtig de nacht uit. Deze keer kunnen we dus gewoon schoenen aangehouden en hoeven we geen regenpijpen aan. Dat zijn ondingen, die pijpen zijn warm bij deze felle zon.

Het gewas staat er mooi bij met niet te veel loof ondanks de beregening, maar wel staan er de nodige primaire bonten. Volgens mijn collega spoot de boer keurig op tijd een insecticide met minerale olie. Hoe is dan deze primaire besmetting mogelijk? De zieke planten staan keurig netjes rond de open plek waar onze voorgangers de Yn-besmette planten uitgetrokken hadden. Deze ‘verrassing’ is een tegenvaller; we zullen nu niet zoals gepland in twee dagen de klus kunnen klaren.

Rond tien uur wordt het echt snikheet en drukkend. Hoe lang nog voor de bui losbarst? Hopelijk komt die pas om vijf uur, als we naar huis rijden. We nemen koffie en beginnen weer vol goede moed de volgende rit. Wel leggen we deze keer ons regenpak op de kar, we nemen het zekere voor het onzekere.

Afleveren als consumptie lijkt beter

De rit verloopt niet beter dan voor de koffie. Er is te veel primair bont. Hoe loopt dit af? Kunnen we het perceel in de E-klasse houden? Ik zou graag de boer er bij halen, maar dat gaat niet. Hij zit tussen de varkens en heeft op maandag altijd alle tijd nodig in de stal.
Als we nu alleen nog maar het topje van de ijsberg zien, is dit perceel niet of nauwelijks te redden. Stel de veldkeuring gaat goed, maar de nacontrole is fout? Als we nu een streep trekken, ligt er straks wel een hoop Bintjes in de schuur, de opbrengst is zeker 15 tot 20 ton per hectare groter als we nu afkeuren. Moeten we risico lopen nu de consumptiemarkt goed in de lift zit?
We zetten eerst maar door en hopen er het beste van. We kunnen altijd nog een selectieronde inlassen. Ja, dat denken we!

Het wordt pikkedonker

Rond de middag wordt het dreigend in de lucht. Dus besluiten we onze lekkere tuinstoelen in te ruilen voor de autostoelen en binnen te lunchen. Dit besluit behoedt ons voor een nat pak. De thee is nog maar goed en wel ingeschonken als het pikdonker wordt, net nacht. De thee in de beker golft van rand tot rand. Wat een rukwinden, niet normaal. Een ja hoor, daar komt de stortvloed, een complete wolkbreuk met bliksemschichten en donder.

Toen zo rond een uur ons beeld weerkeert, verandert de wolkbreuk in een gewone zomerse regenbui. De donder en de duisternis vertrekken naar de Achterhoek. Nu is de schade aan de Bintjes duidelijk. Het gewas ligt compleet plat en het land is onbegaanbaar geworden. Deze plakgrond zal de wielen van de selectiekar in no time tot sliks maken.
De slagregen en de storm hebben het gewas voor de eerste dagen onselecteerbaar gemaakt. We kunnen niet anders dan de selectiewagen uit het land halen, opladen en naar de boerderij brengen.

Alles ligt plat

De schade wordt voor onze boer duidelijk. Er staat geen aardappel meer rechtop. De tarwe die ‘s morgens nog mooi rechtop stond en vlak en groen was als een biljartlaken, is nu volledig tegen de vlakte geslagen. De mais heeft het voorbeeld van de tarwe gevolgd. Wat wordt er van deze mais, die nog moet bloeien nu deze tegen de vlakte ligt?

Het wordt nu afwachten tot de aardappelen weer overeind gekomen zijn en het zicht op het gewas hersteld is. Deze dag kom ik te vroeg thuis. Ik heb te weinig selectie gedaan, het is onze eerste verregende dag van 2010.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    boertje

    Wat een spannend verhaal weer!

Of registreer je om te kunnen reageren.