Boerenblog

26 reacties

Opvallende zaken bij het selecteren

Het vreemde groeiseizoen maakt het effect van bemesting extra duidelijk. Er zijn meer doodspuitmiddelen nodig op gescheurd grasland en er lopen veel oude selecteurs in de aardappelen.

Deze zomer maakt duidelijk wat goede bemesting en goede structuur betekenen onder extreem droge omstandigheden. Als selecteur kom ik via AB Oost op veel verschillende percelen en zie even zovele verschillen in bewerking. Dit jaar valt vooral op dat de met digestaat bemeste percelen er zeer florissant bij staan, evenals de percelen waar alleen met vinasse is bemest. In beide gevallen is daarbij de kaligift (300 kilo zuiver) bepalend voor de N- en P-gift. Er is op zulke percelen niet bijbemest uit de zak.
De met digestaat of vinasse bemeste percelen staan doorgaans beter dan de percelen bemest met kunstmest uit de zak. Dat de eerstgenoemde bemesting in opgeloste vorm gegeven wordt, is blijkbaar een groot voordeel.

Nieuwe eis aan grasland scheuren werkt negatief

Wat ik als een gemis zie, is dat grasland pas in het voorjaar mag worden gescheurd. Dit betekent dat de zode pas zijn voedingsstoffen vrijgeeft als de eerste pootaardappelen dood moeten. Hier werkt de zode dus contraproductief waardoor doorgaans meer doodspuitmiddel nodig is dan op percelen waar de stikstof uitgewerkt is.

Veel oude mannen in het veld

Verder viel me in dit selectieseizoen op dat er nogal wat oudere aardappelselecteurs in het veld lopen. Deze ‘soort’ is kennelijk sterk gezien de leeftijd (77 jaar) van de oudste die ik trof. Die krasse knar liep elke dag zeker zes uur in het land met de zak op de nek, samen met zijn beduidend jongere (68 jaar) collega.
Bij deze boer loopt minimaal 100 jaar selectie-ervaring op het veld. Het resultaat is er dan ook naar. Er staan geen bonten meer als zij geweest zijn!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boertje

  Wat een spannend verhaal weer! Doet AB-oost ook al selecteren in Meshovsk/Rusland?

 • no-profile-image

  van geel

  ik heb het ook niet uitgelezen!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Flauw hoor om zonder naam zo te reageren.
  Lees insteek van het verhaal, (tenminste zo heb ik het gelezen) dat kennis verdwijnt......

 • no-profile-image

  Han

  Boertje. Nee maar ik selecteer over de hele wereld als men mij vraagt om de klus te klaren. Mijn devies'"Daar waar je inkomen ligt moet je zijn". Dud af en toe weer terug in West Europa kan nooit kwaad, houdt je scherp. In Nederland blijven wachten op de Brusselse subsidie is wel erg makkelijk en leidt richting een langzame honger dood.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen dat kennis verdwijnt is één maar dat de wetgever op gebied van milieu zich m.b.t. het scheuren van grasland in de vingers snijdt is twee. Ik denk dat jij nog wel enkele milieu regels kunt bedenken die contra productief zijn. Dan te bedenken dat al deze regels door >wetenschappers< uit voornamelijk Wageningen worden bedacht geeft mij te denken.

 • no-profile-image

  Boertje

  Ja Han, zo is dat, je moet daar wezen waar je geld kunt verdienen.
  Maar wat bedoel je precies met wachten op subsidie uit Brussel?
  Doe je veel selectie werk buiten westeuropa

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han probleem in Nederland kennisland is, dat zodra jij een niet HBO/Wetenschappenlijk niveau hebt, je niet meeteld, logisch boeren gedachtte teld niet.

 • no-profile-image

  Han

  @Boertje. Eén seizoen in Iran gewerkt voor een Australiër, zie weblogs. Ik bedoel dat veel boeren in Nederland nog steeds subsidie vangen uit Brussel, terecht of niet laat ik in het midden. Zo gauw de aardappelmeel op eigen benen moet staan wordt het heel moeilijk. Dat bedoel ik.
  @Jeroen ook al heb je HBO, denk je anders dan de gevestigde orde wordt je niet serieus genomen. Laten we wel zijn bij veel onderzoek staat de uitkomst reeds bij de opdracht verstrekking. Dit heet onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Ik noem dit volksverlakkerij!

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  @ Jeroen, er zijn zat voorbeelden van mensen die wel serieus genomen worden en die hun 'HBO/WO niveau' bereikt hebben door middel van ervaring en 'logisch boeren verstand'. Probleem is echter dat veel van dergelijke mensen hun boodschap niet over kunnen brengen, oftewel een communicatieprobleem hebben.

  @ Han en Jeroen, kennis verdwijnt in mijn ogen niet, maar er wordt anders mee omgegaan. Tegenwoordig is parate kennis denk ik veel minder aanwezig en worden mensen breder opgeleid. Wanneer het op vakkennis aankomt weten deze mensen alle benodigde kennis te vinden in de literatuur en die toe te passen. Is dit verkeerd? Volgens mij niet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Christian, ik deel deze mening niet te volle 100% procent en ga er ook geen voorbeelden over geven, maar jij weet zelf ook wel dat er overall uitzonderingen te vinden zijn.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Jeroen, als je het over het eerste gedeelte hebt, wat ik aanneem, ik benoem daar toch juist de uitzonderingen?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ja uitzonderingen en hoeveel % is dat, men zal anders moeten kunnen selecteren. Maar ik weet goed dat jij en ik het daar waarschijnlijk niet dezelde gedachtte over hebben.

 • no-profile-image

  Han

  Christiaan ik kan je beleving over de brede opleiding niet onderschrijven. Ik maak me sterk dat er geen HAS ers meer afstuderen met 36 vakken zoals wij op de HLS. Weinig diepgravende kennis maar wel weten waar het te vinden is. Christiaan jij hebt eens een opmerking tegen mij gemaakt over wat je KAN en wat je niet durft aan te pakken. Zie hier is mijn stelling op gebaseerd. Een boer mag NOOIT een specialist zijn hij is ondernemer en DUS generalist en moet bereid zijn van het ene product over te stappen op het andere als dat beter in de markt ligt.
  Daar komt bij dat ver doorgevoerde specialisatie leidt tot allerlei grond gebonden ziektes en op miljoenen ha's een teruggang van de bodem vruchtbaarheid.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Han, als jij het hebt over de opmerking waar ik denk dat jij het over hebt, dan weet jij ook dat ik dit allang aangepakt hebt, nadat ik met de juiste mensen die over de juiste kennis en vaardigheden(!) beschikken in contact ben gekomen. Ik weet uit ervaring met een aantal projecten die ik in samenwerking met Nederlandse 'boeren' heb uitgevoerd, dat ze de juiste kennis wel hebben maar dit absoluut niet over kunnen brengen, wat het resultaat niet ten goede komt. Verder durf ik te stellen dat 9 van de 10 landbouwers in Nederland geen 'ondernemers' zijn.

 • no-profile-image

  k.bouter

  Ik heb niet zoveel ervaring met pootgoed, maar is telen op gescheurd grasland zowiezo niet het domste wat je doen kunt ivm schurft? als je geen kwaliteit teelt, ga je de bietenbrug op. En alles wat je aan kas strooit, kun je gedoseerd en op het juiste moment doen, oftewel, je weet wanneer het vrij komt.

 • no-profile-image

  Han

  K.Bouter. De kans op >grasland schurft< is inderdaad aanwezig onder speciale weers omstandigheden. Maar daar er niet genoeg aaltjes vrij aardappelland is, zijn veel boeren pootgoedtelers aangewezen op het bij huren van grasland, dat aan een nieuwe zode toe is.

 • no-profile-image

  peter klashorst

  Han realiseer wel dat voor sommige boeren voornamelijk in NL specialiseren de enige mogelijkheid tot overleven is. bv het telen van stammen die jij dan weer kunt selecteren. het telen van stammen en die elk jaar afleveren aan het handelshuis met een goede kwaliteit is ook lovenswaardig vak en niet heel ondernemend. In nederland is het overstappen vaak niet mogelijk.. en dan is het stoppen of door gaan. met (niet) ondernemen.

  groeten Peter

 • no-profile-image

  Han

  Peter. Ik weet wat je bedoelt, maar we kunnen ook zonder stam selectie "oude" stijl snel veel Hoge klasse maken. Voor mij heeft de Mini knollen technologie waarbij de mini knollen met hydroponic techniek worden geproduceerd voorkeur boven de meer jarige stammen productie. Hoe minder jaren in het veld hoe minder kans op bacterie infectie. Bij deze techniek haal ik afhankelijk van ras eigenschappen tussen 25 en 60 knolletjes per plant en de nateelt geeft in het land eenzelfde aantal knollen per plant als gangbaar (>35 mm) pootgoed. Helaas verbiedt de wetgever mij om deze knolletjes te importeren uit landen buiten Europa. Deze goedkoopte landen kunnen dit materiaal voor zeer concurrerende prijzen leveren met kwaliteit garantie Zie web log over Iran.

 • no-profile-image

  Han

  Bouter. De firma waar ik voor werkte in Iran heeft zijn klanten rond de Middelandse Zee, Canada, Midden Oosten, India en China (hier groeien maar 4 milj. ha aardappelen) Hoe willen wij al die miljoenen ha's voorzien van pootgoed?? Ik kan je zeggen dat Iran evenals bv Mc Cean als doelstelling had Erwinia en virus vrij pootgoed tegen een prijs die niet hoger is dan import SE en E Nederland 2005 Euro 0,90 / kg. Hier konden we als we 2 jaar nateelden onder blijven en ben ik er vrij zeker van dat ze zonder de Australiers de teelt zelf hebben opgepakt. Ik kan je wel zeggen als we de Erwinia niet onder controle krijgen, er veel kopers zullen afhaken. Veel betalen en niet weten of de beloofde kwaliteit wel ontvangen wordt, maakt de gebruiker kopschuw.

 • no-profile-image

  peter klashorst

  heb je daar ook nog tijd voor, naast het oplossen van grote problemen en het selecteren. doe je ook nog vermeerdering.

  zitten er in Iran 14 dagen in een week?

 • no-profile-image

  Boertje

  En dat is nog niet het enige, daarnaast zitten er ook 48 uur in een dag. Zie op Linkedin wat Han allemaal nog meer doet naast het oplossen van grote wereldproblemen, selecteren en vermeerderen:

  Current
  Interim Manager at Kaluga Agro
  Farm manager at OOO Nesterovka
  Representitive at Technico Ltd

 • no-profile-image

  Han

  @Klashorst. Nee geen 14 dagen wel 6,5 dag. Vrijdagmiddag vrij.Het is niet een kwestie van werken maar van organiseren. en goede mensen naast je.
  @Boertje. Dit zijn weer projecten die net als jouw werk niet allemaal tegelijk lopen, maar elkaar opvolgen. Mijn enige vraag is krijg ik wel genoeg dagen in dit leven om al die leuke dingen na elkaar te blijven doen.

 • no-profile-image

  peter klashorst

  Han dank voor je snelle reactie

  je mag me peter noemen hoor!
  ik kan me voorstellen dat jou projecten in tegenstelling tot die van boertje.. zeer veeleisend zijn en een goede organisatie vereist is!

 • no-profile-image

  Boertje

  Ja Han, helaas heeft een week uiteindelijk toch maar 7 dagen. Bij mij zelfs maar 6 wekrdagen. zondag mag ik niet werken. Gelukkig komt zoals jij zegt alles in mijn wertk achterelkaar en niet tegelijk, hoewel het soms wel goed uit zou komen als er 14 dagen van 48 uur in een week zouden zitten om alles rond te kunnen zetten, zou een hoop kosten schelen in het voor en najaar! Peter, wat doe jij eigenlijk in DOnker Africa/?

 • no-profile-image

  peter klashorst

  voornamelijk help ik de plaatselijke bevolking om wat geld te verdienen op allerlei manieren, oa. Landbouw,

  verder mag ik graag schilderen.
  ik ben op deze site terecht gekomen omdat ik vragen heb over landbouw, mensen als Han hebben de wijsheid in pacht en op veel delen van de wereld de landbouw bedreven

  wat is jou levensvulling boertje? behalve NCPN stemmen

  gr Peter

 • no-profile-image

  Han

  Peter Klashorst. Jij stelt een vraag aan boertje, maar ik wil even iets recht zetten, "Ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben, ik leer elke dag nog weer". Van alle mensen en culturen leer in de hoop daardoor kritischer naar de wereld te kijken en te proberen >vooroordelen< zoveel mogelijk overboord te gooien.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.