Boerenblog

3 reacties

Lange en wisselende gerstoogst BOE011901W

De gerstoogst is al bijna drie weken gaande. Dat loonwerkers komen opdagen met dubbele banden onder de combine, is geen gezond teken. De opbrengst valt niet tegen en gelukkig trekt de graanprijs flink aan.

De gerstoogst is hier in Hongarije eigenlijk al twee weken bezig. Het begon op de hogere, drogere zandgronden. Maar zelfs die zijn niet volledig geoogst. Her en der staan tot op de dag van vandaag in die percelen nog steeds stukken waar de grond de combine niet toeliet. Die eerste gerst was niet slecht maar ook geen hoogvlieger. Opbrengsten boven de 5 ton waren er haast niet.

Twaalf combines op 500 hectare gerst

Mijn buur heeft ongeveer 500 hectare gerst gezaaid; met een laat ras, vroeg gezaaid en met bestemming zaaigoed. Die 500 hectare, verdeeld over acht percelen, zijn op enkele hectaren na gelegen op hoge gronden. De gronden halen er geen grote getallen qua bodempunten (ons gemiddelde zit boven de 30, deze halen maar 8 tot 12). Van dergelijke gronden zag ik de laatse 17 jaar niet één keer een oogst van wintergranen die boven de 5 ton uitkwam. Voor mais en zonnebloemen scoren die gronden trouwens gemiddeld iets beter.

Onderbreking wegens vocht

Dinsdag 6 juli zijn de oogstwerkzaamheden gestart. De buur ging met zijn vijf maaidorsers het veld in, geassisteerd door vijf combines van loonbedrijven. Een loonwerker meldde zich met een Claas Lexion 480 op dubbele banden. Een goed ding, maar hier op dit perceel even niet nodig.
Na een snelle start werd de oogst om half tien ’s ochtends al onderbroken. Het vochtgehalte was toen nog 15,5 procent. Na een voormiddagje camperen bij de combines zijn ze uiteindelijk tegen de middag begonnen. In België is zo’n middagstart niets vreemds, maar zoiets heb ik hier in Hongarije nog niet eerder meegemaakt. Normaal beginnen ze hier al om 8 uur ’s morgens met dorsen.

Ongelooflijke opbrengst na al die regen

De oogst vatte aan op de twee best staande percelen en het beloofde ook een rijke oogst te worden. De combines moesten wachten op transport. Dat heeft de buur de laatste jaren niet meer meegemaakt! Op een stuk van 104 hectare stonden op een gegeven moment zelfs vijf combines meer dan 20 minuten te wachten voor ze hun graan konden lossen. De opbrengst lag tussen de 5 en 7 ton en dat is ongelooflijk als je allemaal bekijkt wat we hier in dit land allemaal aan regen gehad hebben dit jaar.

13 hectare per dag

Op de tweede, bewolkte dag dat de combines in dat perceel bezig zijn, starten ze bij 15 graden om 9 uur ’s morgens. Duidelijk is al wel dat de combines bij lange na niet de 24 hectare per dag kunnen oogsten die hier normaal zijn. Het houdt dit keer op bij 13 hectare per dag. Ondertussen is het aantal combines al uitgebreid naar 12. Het voornemen is dat uit te breiden naar 21 stuks bij de start van de oogst van de 1.000 hectare koolzaad.

Drama in andere delen van Hongarije

Als onbezoldigde vriendendienst manage ik een akkerbouwbouwbedrijf in de Tisza-regio, voor een buitenlandse industriëel die hier graag eens komt spelen met zijn New Holland-trekkertje. Dit leidt er toe dat enige contacten met de plaatselijke akkerbouw worden onderhouden. Dit bedrijf ligt dus in een van de regio’s waar de meeste regen gevallen is dit jaar. Het drama is daar compleet. Bedrijven hebben al geïnvesteerd in rupsen, maar zonder achtertractie is het effect ook niet dat wat het zou moeten zijn. Er staan in die regio vele duizenden hectaren oogstrijp, nee, beter gezegd, noodrijp graan, en iedere dag is het even peuteren waar het oogsten kan plaatsvinden. Van vooruitgang is haast geen sprake. Men is daar al aan de tarweoogst begonnen om maar niet een te laat oogsteinde te krijgen.

300 hectare onteelbaar

Het bedrijf waar ik frequent contact mee heb, zag 300 hectare grond onteelbaar worden dit voorjaar. Het zou daarop mais gaan zaaien, maar tot op heden is het areaal herschapen in een verzopen braakterrein. Het zal daar kiezen worden: of de oogst te vroeg starten om kwaliteitsverlies te voorkomen, of wachten en nadien een rommeltje oogsten.

Fusarium en doorschot

In onze regio zijn al fusariumaantastingen in de tarwe geconstateerd en er is vrees voor een snelle verspreiding ervan, met als gevolg flink kwaliteitsverlies. Ik zie eerder dat de onweersbuien die zich nu mondejesmaat aanmelden, grotere problemen gaan opleveren met doorschot.

Hoosbuien

Wij hielden het hier gisteren nog droog, maar in Abadszalok (in de Tisza-regio) viel 40 millimeter in een onweer. Het boeren met duizenden hectare graan in een Nederlands en Belgische weersomstandigheden kent men in Hongarije niet. Het word nog een hele opgave om alles te oogsten, zeker weten. De kostprijs per hectare zal pijlsnel stijgen terwijl het ganse land al droog staat op het gebied van liquiditeiten. Dit zal in vele streken de akkerbouw financieel versmachten, tenzij het graan ontzettend duur wordt.

Gerstprijs trekt aan.

Bij de start van de oogst rond 23 juni was de prijs van gerst 22.000 forint / ton (€78 per ton), exclusief btw. Vandaag noteert de gerst al 26.000 forint (€92 / ton). En dat is niet slecht te noemen. Toch heb ik niet de indruk dat mijn buur nu ’eindelijk’ eens iets verdient aan zijn gerst. In de 17 jaar dat ik de situatie hier ken, heeft hij nog nooit echt winst gemaakt op zijn wintergranen, ook al is 70 procent van zijn areaal bestemd voor zaaigoed.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sonia alen

  ferm zene !!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Dank u mijn lieveling , ook namens de gasboer van Dubai !

 • no-profile-image

  Niels

  Wat een prachtige Raba trekker!

Of registreer je om te kunnen reageren.