Boerenblog

9 reacties

Hocus Pocus

Een nieuw middel zou drift fors beperken en beter werken onderin het gewas. Ik was sceptisch, maar de beloften kwamen wél uit.

We maken het allemaal wel eens mee: een vertegenwoordiger van je leverancier of zomaar een wildvreemde verkoper die je wil proberen te overtuigen van een of ander ‘wondermiddel’ voor een bepaalde toepassing. Het verhaal dat ze vertellen is altijd heel enthousiast en klinkt ook vaak nog wel geloofwaardig. Maar vaak blijkt het in de praktijk toch ietsje minder goed uit te pakken.
Zo introduceerde mijn leverancier van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen op een voorlichtingsochtend dit voorjaar een middel dat na toevoeging aan de spuitvloeistof een aanmerkelijke vermindering van de drift bewerkstelligt. Door de hogere snelheid van de druppels werd ook nog eens een betere bedekking onderin het gewas geclaimd.

Het was een goed verhaal dat ze vertelden en ook de uitgereikte brochure beloofde veel goeds. En om het middel nog extra te promoten kreeg iedere bezoeker een waardebon die bij inlevering goed was voor een 10 liter bus van het wondermiddel. Ik stond er wat sceptisch tegenover en de waardebon belandde in de la. Totdat een van mijn spuitklanten mij belde en me vertelde dat hij een advertentie in een vakblad had gelezen over dit middel.
Dus toen toch maar even mijn gratis bus opgehaald en het spul uitgeprobeerd tijdens het spuiten van de sojabonen eerder deze week.

Praktijktest toont het gelijk

Het was knap winderig en je kon wel een nevelwolkje zien achter de spuitboom. Toen het antidriftmiddel in de tank gekieperd en weer verder. En inderdaad, zo gauw de spuitvloeistof met het middel de spuitdoppen bereikte was plots alle drift verdwenen, werkelijk wonderbaarlijk.
Ook kon je zien dat het spuitbeeld anders was, mogelijk door de hogere snelheid van de spuitdruppels en dus mogelijk een betere indringing in het gewas.
In elk geval maakte men deze keer wel de beloftes waar.

Overigens heb ik met mijn huidige leverancier altijd goede ervaringen als het gaat om hun adviezen. Zo raadde men mij enkele jaren geleden, aan, toen ik net klant geworden was, om calcium te spuiten op mijn uien. Nou had ik dat wel vaker gedaan op advies van mijn vorige leverancier, maar ik heb er toen nooit veel effect van gezien. Maar nee, wat zij mij aanraadden te gebruiken was een andere calciumformule en ik zou er echt baat bij hebben. Ook toen hadden zij gelijk, het effect op de uien was heel duidelijk zichtbaar: een door elkaar gewaaid, wat ingezakt gewas stond twee dagen later weer keurig netjes rechtop.
Toen ik deze ervaring vertelde aan een vriend van mij in Nederland was die zeer geïnteresseerd in het product. Ik heb er toen voor gezorgd dat men dit middel nu vanuit Canada naar Nederland exporteert.
Wie meer wil weten over deze middelen moet maar even reageren.

Foto: Jan Zonderland

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Claessens

  Hallo Jan,

  Ik ben altijd geinterresseerd naar nieuwe middelen die drift reduceren. In Nederland zitten we met zoveel drifmaatregelen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Elke simpele oplossing is dan van harte welkom. Zou je misschien kunnen vertellen wat de naam of de werkzame stof is van je wondermiddel, misschien kunnen we het hier dan ook eens proberen.

  Gr. Wim

 • no-profile-image

  Hanko

  Ik ben ook wel geintreseerd in beide middelen. Van welke producent komen ze af en wat is de formulering?

 • no-profile-image

  JOS

  INFO OVER DRIFTBEPERKEND MIDDEL EN CALCIUMFORMULE UIEN GRAAG;

  MVG

 • no-profile-image

  wim

  zou ook wel graag wat meer informatie willen hebben over beide onderwerpen!

 • no-profile-image

  gerard bles

  Hallo
  Hoe heet dat middel
  misschien werkt het in pootaardappellen ook,met water , windt en hagel schade ?

  Gerard bles

 • no-profile-image

  Meindert den Ouden

  Met aandacht las ik uw weblog over een calciumformulering voor uien . Graag wat info of een adres van de nederlandse importeur. Naast een akkerbouw bedrijf kom ik veel in Rusland. Klimaat in Canada en Rusland komt overeen , vandaar mijn reactie. Met vr groeten
  Meindert den Ouden

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan als echte hollander is mijn eerste vraag wat kost dat antidriftmiddel per ha. hoe heet het en van welke maatschappij . Hoe valt bij jullie de winter tarwe uit niet te veel fusarium hier zal dat waarschijnlijk wel het geval worden .Deze week zal er waarschijnlijk hier in de buurt met dorsen begonnen worden, wintertarwe is er weinig dus eerst de gerst ,de legering is op veel percelen erg veel
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ed, dat middel kost plm $ 8 per ha.
  Hier in uiterste zuid westen is de meeste tarwe eraf met goeie opbrengsten en weinig fusarium, vool 100+ bushels. Ten noorden van London nog veel tarwe vast.
  Aan alle anderen: het calcium middel heet Calci-Max, een produkt uit de Max lijn van Nutri Ag in Toronto. <>
  Het wordt geimporteerd door Jan Feersma, jfeersma@agriton.nl en o.a verkocht door Ten Brinke Gewasbescherming in Creil, NOP.
  Over het antidriftmiddel houd ik iedereen wel op de hoogte via prive mail, wil eerst even mijn commerciele zaken regelen.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Dit is de reaktie die ik kreeg van de fabrikant van het antidrift middel:

  I am happy to hear that your experience with InterLock is positive.

  At AgriSolutions we are particularly proud of this unique product and its ability to reduce drift, increase deposition and improve canopy penetration. InterLock is one of our premier products.

  We are aware that there may be market opportunity in Europe however at this time we limit have limited our distribution to North America. We have no immediate plans to expand distribution.

  Again thanks for the interest in the product.

  Bruce Senst - Director AgriSolutions Adjuvants

  Hier hoeven we dus niks van te verwachten. Ik ga mijn eigen leverancier nog even bellen om te horen of hij nog een optie kan bedenken.
  Ik houd u op de hoogte.
  Hier een paar links naar informatie over het middel: <>
  <>
  <>

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.