Boerenblog

6 reacties

Heerlijke tarweoogst

De graanoogst is hier in het zuidwesten van Frankrijk perfect verlopen. En dan nog flink stijgende prijzen op de termijnmarkt ook. Wat wil een boer nog meer?

Wij hebben de tarwe weer binnen. Hier in het zuidwesten van Frankrijk is praktisch alle tarwe nu ook wel geoogst. Begin juli zijn we begonnen met de gerst, daarna ging het koolzaad eraf en tot slot de tarwe. De resultaten van de tarwe zijn over het algemeen goed dit jaar. De opbrengst ligt tussen de 6 en 7 ton per hectare, met een soortelijk gewicht van rond de 75-80. Dit zijn voor deze streek goede resultaten. De goede zaaicondities afgelopen najaar en een redelijk vochtig voorjaar zijn daar de voornaamste oorzaken van.
De oogst is in het geheel zelfs goed verlopen, helemaal zonder regen. Aan regen zijn we nu wel toe. Woensdag 14 juli werden wel weeralarmen aangekondigd. Dat is de woensdag dat in Nederland noodweer uitbrak. Wij zaten eerst in alerte Orange, in de middag werd dit Rouge maar aan het eind van de middag werden de alertes afgeblazen en vielen er eindelijk slechts vier druppels regen. Dit kwam ons ook wel weer goed uit, want zo konden we mooi doorgaan met combinen en de oogst ’s avonds in alle rust afmaken.

Moeilijk koelen

We hebben dit jaar wel problemen met het koelen van de massa in de silo's. Het graan komt met 30 graden erin. Buiten is het nog warmer, zo'n 35 graden, dus overdag is blazen niet mogelijk. 's Avonds koelt het af tot 25 graden, maar de nachten zijn vochtig, vooral tegen de ochtend aan. Afgelopen weekend hadden we eindelijk een koude nacht en was het tegen de 15 graden. De ventilator heeft de hele nacht gebruld en nu zit de massa op 27 graden. Het valt me tegen dat het graan niet sneller afkoelt, de geblazen lucht is toch half zo koud.

Massale stroverkoop

Dit jaar verkopen opvallend veel boeren in de omgeving het stro. Praktisch op elk stuk tarwe staan nu grote stapels stropakken. Wij houden het stro altijd voor onszelf, een beetje humus kan de grond hier goed gebruiken. Onze buurman daarentegen verkoopt elk jaar zijn stro, laat het contant betalen en gaat ervan op vakantie. Zo kan het natuurlijk ook.

Goede prijzen

De prijzen lijken goed dit jaar. De termijnmarkt stelt zijn prijs regelmatig naar boven bij. Het is alweer drie jaar geleden dat we zulke prijzen hadden. Eindelijk hebben we er weer plezier in om naar de Euronext te kijken. Neem nou vrijdag 16 juli: tarwe voor levering november + €8,50 op €175 per ton; koolzaad voor november +€9,25 op €368,50 per ton en dan de maïs voor november +€7 naar €172,25 per ton. Daar waren we toch wel weer aan toe, eindelijk zijn de prijzen weer verdienstelijk.

Nu blijft alleen de vraag nog of we nu moeten toehappen of niet? Zal de markt nog meer aantrekken? Er wordt gezegd dat door de enorme droogte in Rusland de Euronext erg onrustig is en dat er nog wel meer inzit. Ook de BP-affaire in de Verenigde Staten kan nog wel eens invloed uitoefenen. Het is toch wel raar dat we afhankelijk zijn van de ellende op aarde om redelijke prijzen te kunnen krijgen...

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Dat het droog is in Rusland kan ik wel bevestigen. Afgelopen weken ben ik in de Oeral regio geweest voor John Deere, hier is 70-80% van het graanareaal verbrand en wordt dus niks geoogst. Op andere percelen opbrengsten uiteenlopend van 500 kg/ha tot 3000 kg/ha. Bij vele John Deere klanten blijven de combines dan ook in de schuur. Bij een grote loonwerker hier staat 60% van de +/- 500 combines werkloos in de schuur!

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan als je de mogelijkheid hebt om het graan over te zetten in een andere silo bij niet niet al te hoge temperaturen zakt de temperatuur en het vocht gehalte gelijk tarwe is namelijk moeilijk te ventileren gerst en haver laten zich veel makkelijker ventileren Hier is de graanoogst nog niet begonnen maar zal een grote tegenvaller worden het regent vaak en hard dus er is veel legering dat zal de kwaliteit niet bevorderen , ik vraag al lang om kortere rassen maar daar willen de plant breeders (nog) niet aan
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  arie maas

  ed helemaal mee eens, dit doen we hier in KZ ook Hier storten ze vaak graan op een speciale betonplaat 12 meter breed en beetje rond liggend om eventueel water af te voeren we hebben daar (als het werkt) zelfs een mooie machine voor om het om te zetten

 • no-profile-image

  arie maas

  trouwens hier in Kazachstan is de graan oogst een 30 % naar beneden bijgesteld, in de praktijk zal het nogwel lager uitvallen.Was afgelopen week in het noorden, het graan gebied, graanpercelen waar je een koppel koeien in kunt jagen zonder schade te doen, de rest gewoon verdroogd

 • no-profile-image

  patrick

  Hier in Hongarije oogst men vollop tarwe . De opbrengst is niet ondermaats maar ook geen topper met 4-5 ton/ha Een domper hier Fusarium en nog eens fusarium alles gaat hier den droger in met koude lucht en kuiser nooit gezien het lijkt of er wel 10 combines hier op de hof rijden zo een stof een rommeltje die vreemd genoeg onmiddellijk word weggehaald door de integratrators .
  Volgens mij zal dat allemaal nog wel kalm blijven maar binnen een paar weken harde stijging zekers weten.
  Vreemd jan dat je niet extra kuist vooralleer te stockeren en ik zou ook doen als Ed zegt gewoon overhevelen tussen de siloos.
  De mais die niet heeft afgezien van water word gewoon top , heb op 19 ha (11ha is al zichtbaar) een genetisch sexueel heuvel uitgestoken mee hybriedmais met resultaat planten met 4-6 en 8 kolven die dan ook nog lijken zaad te krijgen in de meer dan 40 cm lange kolf. Weet echter niet of dit voor herhaling vatbaar is want het zou wel eens anders kunnen uitdraaien. In elk geval de mais word DUUR gr.

 • no-profile-image

  marcel berendsen

  Met de FrigorTec mobiele GRANIFRIGOR™ graankoelers behoren de problemen met het koelen van graan tot het verleden. De graankoeler koelt het opgeslagen graan na de oogst onder 15°C. met koude geconditioneerde lucht in ca. 3 weken, onafhankelijk van de weersomstandigheden! Daarna blijft het graan maanden lang koud door de isolerende eigenschappen van het opgeslagen bulkgraan.
  Het voordeel is een verhoogde opbrengst bij gelijkblijvende kwaliteit. Er vind geen ontwikkeling van insecten, schimmels en warmte (hot spots) en geen verlies door vochtigheid plaats. Bovendien ruikt het graan altijd fris en een lange opslag zonder kwaliteitsverlies en zonder overhevelen van het graan tussen de silos is mogelijk.
  De terugverdientijd van een GRANIFRIGOR™ graankoeler is ca. 1-2 jaar.
  Meer informatie onder <>
  Marcel Berendsen: +49 7520 9148222
  marcel.berendsen@frigortec.de

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.