Boerenblog

21 reacties

Topjaar in de natte mais

Het maisseizoen 2010 is er eentje dat me nog lang zal heugen: topopbrengst, torenhoge droogkosten en topprijzen! En de mais is dit jaar extreem vochtig.

Bij de teelt van de korrelmais gingen we uit van een gemiddelde (ongedroogde) opbrengst van zo’n 9.000 kilo per hectare. We zaaiden dit jaar hoofdzakelijk laatrijpe rassen van DeKalb (met 450 fao-zonuren). Al vroeg in het seizoen werd duidelijk dat de opbrengsten veel hoger zouden uitvallen dan geraamd. Gemiddeld haalden we met onze laatrijpe rassen dit jaar namelijk een opbrengst rond 11-12 ton per hectare, op de beste plekken piekt de opbrengst bij 15 ton per hectare!
Dit jaar laten de vroege rassen (met minder dan 390 fao) het in onze regio duidelijk afweten. Telers spreken van zo’n 5-7.000 kilo/hectare. Omdat dit jaar in Hongarije vooral erg vroege rassen zijn gezaaid, zullen de collectionairs veel minder korrelmais in hun silo’s hebben dan ze gewend zijn en wat ze raamden.

Droogkosten rijzen de pan uit

De meeste bedrijven zaaiden dit jaar dus de vroege rassen om zo de droogkosten te drukken. Ze kwamen echter bedrogen uit. De vroege rassen met hun lagere opbrengst haalden, net zoals de late rassen, torenhoge vochtgehaltes. Een gehalte van 22 tot 30 procent vocht is dit jaar bij het dorsen heel normaal. Ik zag zelfs bij een droogtoren mais met 45 procent water aangeleverd worden.
Zulke vochtgehaltes gaan in de papieren lopen aan droogkosten. En het is iets bijzonders, want in de zes seizoenen dat ik nu mais teel, in Hongarije zag ik nooit mais met meer dan 19 procent vocht bij de oogst.

Drogen is moeilijk

Dat drogen een kunst is, weet ik al lang. Vooral die continudrogers zijn moeilijk in te regelen. Men wil daarmee een hoge capaciteit per uur halen, en dat gaat meestal ten koste van de kwaliteit. Veel korrels barsten in zulke drogers open door de plotselinge, grote temperatuurstijging en het lange tijd bewegen van de korrels in die droger. Dit herschept de gedroogde waar tot een rommeltje van maismeel en hullen, dus tot lege korrels.
Vele maistelers zullen nog bedrogen uitkomen als hun mais straks niet voldoet aan de EU-exportregels. Onze buurman oogste 170 hectare die uiteindelijk enkel en alleen maar voor veevoer van zijn eigen melkveebedrijf bestemd zal zijn. Het is bepaald geen handelswaar meer.

Schimmel

Het was onze bedoeling acht tot tien dagen te combinen en dan direct aansluitend acht tot tien dagen te gaan drogen. Dat voornemen heb ik verlaten toen ik halverwege de oogst de vele kilo’s mais zich maar zag opstapelen in onze schuur, en een kopakker van een 6,5 hectare groot veld goed was voor overvolle een tank van 6.000 kilo.
Het duurt vijf maal zo lang om mais met 26 procent vocht terug te brengen naar 13-14 procent. Onze droger heeft de capaciteit niet om al die mais snel te drogen. Schimmel is dan een gevaar. Uiteindelijk hebben we daarom van drie dagen regenpauze geprofiteerd om een groot gedeelte van alle mais in verkoop te brengen en af te leveren bij de droger van de afnemer.
Of dit een goede of slechte keuze is? Dat moet nog blijken, maar één ding weet ik alvast. De prijs van €200 per ton was goed, en het risico dat de kwaliteit na het drogen te wensen overlaat ben ik grotendeels kwijt. De droogkosten van €32-39 per ton bij drogen op verplaatsing zijn alvast even hoog als onze eigen droogkosten.

Prijs kan alle kanten op

Het enige waar ik nog wat buikpijn van zou kunnen krijgen, is een immense prijsstijging. Maar of die komt, weet niemand. Het prijsniveau is al erg hoog. Ik verwacht dat de slechte oogstkwaliteit de prijs nog wel gaat beïnvloeden. Een deel van de mais zal door het hoge en ook wisselende vochtgehalte moeilijk bewaarbaar zijn. Een deel gaat geheid verloren, goed voor de prijs.
Maar het binnenlands maisverbruik is dit jaar nihil in Hongarije, want de dierpopulatie stort in elkaar. De handel ligt ook aan diggelen en verschuift naar nog enkele grote spelers. De kleine handelaars zitten financieel aan de grond door de slabakkende economie en de problematiek rond de btw. Dus er zijn ook heel wat prijsdrukkende effecten.

Foto's: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick ik zie dat op dit moment de prijzen bij jullie beter zijn als bij ons hier ligt het rond de Can$ 210= ongeveereuro 173 Wat je aangeeft als droogproblemen boven 30% vocht zelfs laat in het seizoen is vaak als gevolg dat de mais niet helemaal rijp is . Patrick je schrijft niet of je in de droger ook afkoelt warm er uit op ongeveer 16.5% en warm laten geduurende 24 uur in een silo met een beluchtichtingvloer en dan afkoelen met een sterke ventilator werkt bij droog weer erg goed dan zakt de laatste 2% ook en die heeft dan niet veel gekostGroeten Ed

 • no-profile-image

  Patrick

  Normaal is de grond hier héél droog en valt de mais automatisch droog maar dit jaar is het anders de grond is zo nat als in Nederland of Belgie en dan blijft er vocht in het graan. Alle mais die onder de 22 is geoogst drogen we zelf de rest ben ik blij hij weg is het graan op 28% vocht krijgt een deuk( die je eigenlijk niet kan vaststellen met het blote oog) en die deuk zorgt binnenin het graan na een paar dagen voor het begin van schimmel . Ik droom ook altijd dat die mais na afkoeling wel droger word . maar het blijft bij dromen want iedere keer opnieuw hetzelfde hij moet tot 14.2 gedroogd worden , afkoelen is volgens het uitkomt of in de droger of in de schuur maar dit jaar zijn er ook problemen met de opwarming van dat graan in de droger halen we maar 86-93 graden. Men hoopt hier ook op opslag maar geloof er niet veel in 200 euro all inn is toch al een hele prijs . moraal van het verhaal een licht optimisme mee de finaciele opbrengst maar héél véél pesimisme in een land waar graaicultuur stilllaan zen toppunt bereikt . Hier raakt stillaan alles vast combineer dat met stillaan een tweede crisis die op poten komt te staan wereldwijd dan zie ik de toekomst alhier gifzwart in. Als ik hocus pocus in een ruk alles zou kunnen cashen dan verlaat ik dit land gevoeloos stanté pédé ... gr.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Top dat je zo goeie oogst hebt Patrick, je hebt er in gesurft wie pakt je dat nu nog af. En voor die prijs neem je zelf toch geen risico meer. We schrijven, zal naar het vliegtuig rennen :)

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen , Nu er zo een windstilte heerst in die oosthoek durf ik daar wel te landen met een antropolef maar het zal moeten passen ... Tegenwoordig (zoals vorig weekend) vliegen mijn Wizz airs een andere richting uit maar je mag altijd mee een vriendin van mij (momenteel vrij...) drinkt zoveel champagne dat de flessen niet betijds in de vuilbak geraken en al is in die oost Hoek de vodka gratis in het hartje van de Vlaamse Ardennen is de Moet et chandon ook gratis ....

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wizz air heeft met veilig gebracht voor 41 euro,wat wil je nog meer, maar landen met een vol voorhoofd doet zeer, dus even was asprines en dan morgen rustig zien in wat voor "hel" ik beland ben :)
  Als je vrij bent kom je maar weekend over joh, nemen we paar bloggers meer mee gaan we Kiev onveilig maken.
  (mijn passwoord was osex68 :)))

 • no-profile-image

  Patrick

  Jiij brengt mij op ideen ! Ik laat die vriendin met haar champagne overvliegen naar ...kiev . ps. ze is opgevoed tss de koeien dus ....

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ze moet bij mij terecht dan?
  Dan eerst even koehandel :D

 • no-profile-image

  Patrick

  Was dat maar waar ze heeft echter gekozen voor een paar Michelinsterren aan haar voordeur ...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Sterren, kan ze ook buiten zien, noemen we die voor haar dan michelin of neemt ze daar niet genoegen mee >D
  Wizz air is best mee te vliegen, de vooraf gegeven moersleuten en ducktape niet hoeven gebruiken >D

 • no-profile-image

  onno

  Als je bij wizzair al bang bent voor ducktape, heb je nog nooit een binnenlandse vlucht gehad met donbassair... Daar helpt zelfs ducktape niet meer, geloof me
  Enne... een meisje laten invliegen naar Kiev? Water naar de zee dragen?...
  Verder hoop ik dat alles goed gaat in koud Kiev,Jeroen.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Eerstens dacht dat dit een landbouw site was maar ik constateer dat het zou gauw het over vrouwen gaat de mannen de rest vergeten (gelukkig maar ik ook ) maar Patrick minder wodka man want waar vindt jij de Vlaamse Ardennen

 • no-profile-image

  Patrick

  Ed ! Nog nooit van gehoord ? Ja inderdaad ned. nrplaten rijden er niet zoveel rond (gelukkig maar) dat is de streek : Zwalm Horebeke Oudenaarde Schorisse Etikhove Maarkedal Ronse Kluisbergen Brakel .

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno,

  Zit maar te dollen was wel goed, hadden leuke stewardes en vlucht van 1 uur 40 minuten.
  Zag inderdaad een toestel van Donbassair staan, heb wel eens in zo binnenlandse vlucht in Rusland gezeten, waar je blijf was dat je op de grond staat. Gister ook, al het klapvee te klappen,dat ie piloot hem om de grond kreeg, is toch zijn baan?
  Het is hier regenachtig maar niet echt koud en de eigenaar van mijn appartement meende weer in me huis te moeten rond sneupen,de eikel.
  Patrick net wat Onno zegt, Water naar de zee brengen :D
  ED toch mooi zoiets heb een mooi kerst kado gekregen, de "boerenkalender" van Hooters met handtekeningen :D

 • no-profile-image

  Patrick

  Ed Jeroen en Onno! zullen we het eens ernstig houden !
  Dit is geen blog van Margreet W. maar ik denk dat er hier een ernstige zaak komt boven te drijven !
  Mannen ofwel zijn ze vrijgezel ofwel zijn ze getrouwd of gescheiden maar een ding missen we altijd in het buitenland , dat is namelijk een vrouw die ons met raad en daad bijstaat in goede en slechte dagen en dat is dan ook de reden waarom reacties bepaalde kanten uitgaan . Die van mij houd momenteel de notullen waar van twee kinderen in een vlaamse Ardennen school en ook al zal de omzet bij gsmoperator Telenor Hongarije daardoor 10% verhogen zijnde ik ze wel enkele keren hoor of lees per dag dan nog mis ik ze naast mij.... ik denk dat er geen enkel feit op de wereld meer hetzelfde is dan deze van een man die een vrouw nodig heeft en omgekeerd

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick,
  Misschien kan je een gezamelijke blog schrijven met Magreet met een positieve insteek? Mannen die niet zonder vrouwen kunnen, ligt aan de situatie:)
  Waarom niet skype?

 • no-profile-image

  onno

  Zeker Patrick... Is ook allemaal lastig genoeg. Zowel voor de man als de vrouw. Ze moet nog al sterk zijn wil ze naast een debiel staan, die zo nodig in een verlaten land meent iets op te moeten starten. Daarom ook niets anders dan lof voor diegenen die dat wel kunnen.
  Anderzijds is de ondertoon van jouw hele blog ook zeer ernstig. Het is inderdaad ook mijn gruwel om iets op te starten en vervolgens eigenlijk door situaties buitenaf de zaak in rook kan zien opgaan.. Ook daarom wil ik iets dergelijks niet alleen doen en zeker niet op kleinere schaal..

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ben terug gekomen, maar sta op het punt me koffers weer te pakken, grrr.
  Onno inderdaad een punt daar.

 • no-profile-image

  Patrick

  Onno daar heb je inderdaad een punt maar mijn visie daarop is dat als je met meerdere bent je jezelf moet aanzien als CEO want hier in Hongarije zijn bijna alle dingen met meer dan 1 eigenaar misgelopen en waarom voorafgaandelijk gigantische winstgevende cashflows en eens begonnen niet eens genoeg winst om 1 aandeelhouder met brood en melk in leven te houden en daar komen dan ruzies van jouw plan met groot kapitaal iets groot en jiij CEO lijkt mij gegarandeerd ongevaarlijk.
  En dat is ook juist vrouwen moeten van staal zijn om in zo een bar regime naast jou te willen staan de mijne is dan ook van staal. (Als grap zeg ik altijd tegen haar je borsten zijn ontwikkeld met de laatste communistische hormonenmelk maar dat is ook zo ze hebben nooit iets anders geweten dan afzien , daarom is het soms goed een goede te vinden van terplaatse al is het maar voor de taal.)
  Maar een ideetje die is uit de hand gelopen na een kwinkslaguitspraak van mijn vroegere leerares 6de basisschool heeft ervoor gezorgd dat we eindelijk tot het verstand zijn gekomen en ook zwart op wit de gevolgen hebben moeten inzien dat dit regime geen is om kinderen van west Europese ideenouders te laten in opvoeden kwa schoolgang . veel tam tam met die internationale scholen maar een beetje onlogisch om daarvoor iedere dag 120 km te moeten voor afleggen en geloof mij Je kan wild om je geen slaan met ondernemen in Oost Europa kinderen hebben volgens mij nog meer belangen dan een agro onderneming.

 • no-profile-image

  onno

  Helemaal mee eens Patrick, daarom moet je het groepje ook klein houden, die de zaken leiden. Ook daarom wil ik alleen met institutionele investeerders aan de slag. Het is een hels karwei, maar de uitslag is goed. Geloof me, ik kan dit grapje wat we aan het doen zijn echt niet iedereen aanraden. Ik kan dat doen, omdat ondergetekende vrijgezel is.
  En even het laatste over het vrouwelijk geslacht.. Inderdaad zijn ze in Oost_europa niet anders gewend dan afzien... Krijg je ietwat ander karakter, en dat maakt het leventje van ondergetekende malloot wat makkelijker soms.. Maar op deze momenten moet je ook karakter tonen en besluiten dat 'iets met zijn tweeen" nu gewoon niet kan. Hetzelfde karakter toon jij door te kiezen voor je kinderen om ze naar een goede school te sturen. Daar is moed voor nodig en is zeker niet makkelijk. Daarvoor respect.
  @ Jeroen. Ja leuk he... 2 maanden opbouwen en kan worden afgebroken in 2 dagen. Ik ken dat.....

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno, Leuk, ergenis. Nog niet eens het afbreken, maar andere dingen, zal het nog wel mailen, niet alles hoeft online, maar je kan niet een dag weg of ze veranderen alles wat je hebt "opgebouwd".

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick ik kan me heel goed voorstellen dat het jullie zwaar valt je kinderen ver van huis in een pensionaatschool de doen ook voor hun zwaar maar ja zonder opleding zijn hun kansen beperkt Ja ik geef het ook direct toe zonder onze vrouw komt er weinig van terecht ook hier maar daarom niet getreurt we kijken wel rond mijn vrouw zegt dan dat ik vanavond niet hoef te klagen over een stijve nek maar ja ik moet toch ALLE verkeer in het oog houden of niet dan
  Wat de NL platen betreft Pat ik heb zelf 6jaar in Falmignoul gewoont tussen Dinant en Beauraing dus de Ardennen ken ik wel een beetje maar de door jou genoemde plaatsen de Vlaamse Ardennen genoemd worden wist ik niet zo zie je nooit te oud om te leren
  De maisprijzen zijn hier inmiddels iets gezakt tot zo ongeveer 193 $can dus ongeveer euro 159 Patrick bij naar de photo te zien heeft u wat ze hier een batch dryer noemen de meest bekende merken hier zijn G T en Moritche maar ze worden bijna nooit als continu gebruikt de meeste hebben een inhoud van 8 tot 10 ton ze vragen nog al wat vermogen door de centrale vijzel die het graan rond pompt ze worden hier vaak gebruikt bij bedrijven die voor anderen drogen bij de klant thuis Groeten Ed

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.