Boerenblog

5 reacties

Op nippertje klaar voor winter

De winter is er. Gelukkig waren we net op tijd klaar met ons landwerk.

Dit jaar nam het landwerk meer tijd dan in andere jaren. Er is namelijk erg veel graanstoppel blijven staan. Daarom wilden we met een schijveneg aan de gang om die er goed onder te werken. Maar de man die dit altijd voor ons uitvoerde, had zijn machine verkocht. We moesten dus op zoek naar een ander. Via de vorige loonwerker kwamen we in contact met iemand die het wel kon uitvoeren. Die zou het ‘de volgende week’ doen. Ja ja... Toen die ‘volgende week’ voorbij was en de week er op ook al naar zijn einde liep, hebben we hem nog maar weer eens gebeld. “O ja, we zijn zo druk...” Weer werden beloftes gedaan, maar niet nagekomen. Het was ondertussen al wel weer zaterdag geworden.

Winter naderde

Uiteindelijk begon Gerard in de rats te zitten, want de week erop zou de winter beginnen. Gerards neef had ondertussen een machine gehuurd, iets waar wij ook al over begonnen te denken. Hij dacht dat zijn eigen trekker wel groot genoeg zou zijn, maar dat viel dus vies tegen. Uiteindelijk kwam er dus ook een huurtrekker bij van een andere neef van Gerard, van Vandenberg Hayfarms. Die Fendt 924 moest het werk maar gaan doen. Dat werkte ook mooi, die trekker had er geen moeite mee.

Continu doorwerken

Uiteindelijk is afgesproken dat Gerard zijn neef zou helpen met het werk op zijn land zodat continu doorgewerkt kon worden. Nadat het land van Gerards neef klaar was, zijn ze hier begonnen. Ook dat ging bij toerbeurt volcontinu door. Maandagavond 11 uur, het was ondertussen al gaan regenen, waren we klaar. ‘s Nachts ging de regen over in sneeuw en viel de winter in. Maar het land lag klaar!

Foto: Hennie Klok

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hennie leuk iets van je te lezen . Maar ik dacht dat in de prairies geen stoppel bewerking meer werd uitgevoerd om wind erosie te verkomen en daarom in het voorjaar met disker of nu meestal met culitvator gezaaid wordt Hier is de regen inmiddels ook overgegaan in sneeuw Groeten Ed

 • no-profile-image

  Betsie

  Hallo Hennie, ik lees je weblog altijd met veel plezier. Picture Butte heeft voor mij een bekende naam, omdat het de woonplaats van mijn tante was. (Zij is vorige maand overleden) Door het lezen van jou weblog heb ik toch een idee van het leven in Alberta. Fijne feestdagen toe gewenst.

 • no-profile-image

  Hennie

  Hoi Ed,

  Op het irrigatieland wordt de stoppel nog wel veel opgewerkt, maar we zorgen er voor dat het niet te fijn wordt opgewerkt, omdat de grond anders zal gaan weg waaien, als er weer eens een 'storm' overkomt. Het gebeurt nog wel eens hier en daar dat de boer tijdens de harde winden zijn land weer is aan het bewerken, vanwege de stuifgrond.
  Wij hebben hier al een fikse winter gehad. Een paar dagen wat warmer, maar nu zit er ook weer sneeuw in de voorspelling van vandaag.

  Groet,
  Hennie

 • no-profile-image

  Hennie

  Hallo Betsie,

  Bedankt voor het berichtje! Hoe heette je tante als ik vragen mag, mijn man weet meestal wel wie de hollanders in de buurt zijn. Hij is hier geboren en getogen.
  Ook goede feestdagen toegewenst.

  groet,
  Hennie

 • no-profile-image

  geitenhouder

  Hennie, wil je ook eens schrijven over hoe jullie de geiten houden, hoe is de afzet van de melk, wat voeren jullie, melken ed?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.