Boerenblog

4 reacties

Loonwerkers laten boeren stikken

Een topoogst, maar op veel plekken in Australië komt die er dit jaar niet af. Loonwerkers kunnen het werk namelijk niet aan.

Het is hier in Australië gebruikelijk dat boerenzoons die wat anders willen, naar een dealer gaan en een of meer maaidorsers kopen of leasen. Ze rijden met deze maaidorser(s) naar het Noorden, waar de oogst start. Enkele weken voor de oogst begint, gaan ze dan van boerderij naar boerderij en kloppen aan of ze de oogst kunnen verzorgen.
In normale jaren werkt dit systeem redelijk goed. De praktijk is wel dat zulke loonwerkers alles aannemen wat ze maar tegenkomen, en dat ze iedereen toezeggen direct te komen zodra de boer laat weten dat het graan rijp is. Uit ervaring wijzer geworden zeggen boeren alle loonwerkers toe dat zij de enige zijn die het graan kunnen oogsten. Doordat ze dit aan verschillende loonwerkers zeggen, hebben ze de grootste kans dat er één werkelijk komt. De praktijk is dan ook dat de loonwerker die het eerste met zijn maaidorser bij de boer op het land staat, de oogst erafhaalt. Dat een boer een vaste loonwerker heeft is een uitzondering.

Dit jaar gaat het helemaal fout

We worden nu platgebeld met de vraag of we tijd over hebben om her en der te gaan oogsten. Dit jaar heeft het graan hier in verhouding namelijk een enorme opbrengst. Daardoor ligt het graan op de meeste plaatsen gedeeltelijk plat. De maaidorsers kunnen maximaal de helft van de normale snelheid van 10 kilometer/uur rijden die ze gewend zijn. Tel daarbij op de extra verletdagen door overvloedige regenval, en het is overal paniek. Het is begrijpelijk dat een aantal loonwerkers doorrijdt naar het Zuiden, omdat de oogst daar ook al is begonnen. Bovendien heeft het Zuiden in deze periode meestal minder regendagen. Het gevolg is dat veel boeren dit jaar geen maaidorser kunnen vinden die hun grote oogst wil afdoen.
Zell is een van de vele boeren die met de oogst op loonwerkers is aangewezen. Dit is de boerderij met de 600 pk Bouldwin-trekker, waar een aantal Nederlandse loonwerkers een kijkje nam tijdens de studiereis, georganiseerd door het blad TREKKER. Zell heeft nu nog 12.000 hectare tarwe staan en daarvoor staan maar twee maaidorsers klaar. De overige maaidorsers gingen er tussenuit, en dat gebeurde op wel meer plaatsen. Geruchten doen de ronde dat Zell de loonwerkers wilde betalen zodra de oogst beëindigd was en niet om de paar dagen tijdens de oogst. Dit om te voorkomen dat loonwerkers tijdens een regenperiode naar het Zuiden vertrokken en hem zouden laten zitten met de rest van de oogst. De loonwerkers wilden echter van tijd tot tijd een voorschot hebben en reden dus al direct door naar het Zuiden, waar andere boeren op hun zaten te wachten. Kortom, het Australische ‘oogstsysteem’ faalt op dit moment.

Foto's: Gerrit Kurstjens

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  niek de feijter

  hallo gerrit, leuk weer een stukje over je te lezen. hoe staat het ervoor met je eigen oogst? ben je klaar nu? ga je ook nog bij andere boeren loonwerk doen? jullie zullen de kerst wel ingaan met aangename tempraturen. op dit moment ligt er in NL ongeveer 25 cm sneeuw! doe de groeten aan glen en alle anderen! succes!!

 • no-profile-image

  c

  zo zie je maar dat een vaste loonwerker of 2 soms, EN op tijd betalen en NIET zeuren, een groot voordeel is en blijft. het spreekwoord " wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op de neus" is hier weer van tel! Natuurlijk helpt de natuur opdat ieder weer met beide pootjes op de natuur grond komt....
  Gerrit: kan je ons het verschil zeggen tussen harde ( voor spaghetti??)en zachte tarwe en wat de normale prijs verschillen zijn?

 • no-profile-image

  Gerrit

  Hi C . De tarweprijs is hier de laatste weken flink onderuit gegaan. We krijgen hier $ 380 tot $230 per ton geleverd in Brisbane. Of $320 tot $180 ex farm (24 tot 12 euro cent/kg) Er zijn ongeveer 10 klasse in tarwe, van Prime Hard tot voertarwe hoofdzakelijk te doen met eiwitgehalte en vallende nummer( de omzetting van eiwit) echter ook met grootte, kleur van korrels , zwarte tip, kiemming enz. Bovendien moet het vochtgehalte beneden 12% zijn

 • no-profile-image

  night shift

  dag gerrit

  goed personeel is het halve werk..
  niek kerst vieren de jongens op de combine dit jaar...;)
  en we zijn bij charlie aan het oogsten en in zuid moree. dus..

  groeten wietse tank daan en roelof

Of registreer je om te kunnen reageren.