Boerenblog

11 reacties

Haren rechtop door Caterpillar

Ik bestelde een Caterpillar verreiker van €76.000 bij een bedrijf op 75 kilometer afstand. Uiteindelijk hielp mijn trouwe partner op 1.500 kilometer afstand mij uit de brand met een nieuwe Manitou.

Onze oude telescooplader heeft meer dan 11.000 werkuren op de teller. Daarnaast hebben we ook nog een onbetrouwbare Ford-lader. Hoogste tijd om die twee te vervangen dus, zeker met een superoogst van mais in het vooruitzicht. Al vanaf het eind van de lente stond dus al de aankoop van een nieuwe verreiker op de planningslijst.
In het huidige economische klimaat van Hongarije is zoiets echter een gevaarlijke investering. Maar met een maisprijs van €200 (inclusief btw) is het wel een dubbel geborgde investering. Zeker omdat we de mais zelf drogen en opslaan. De handelingen daarbij kunnen, nee móeten we ook wel perfect uitvoeren, nu de mais ineens het gele goud is geworden.

Tegen beter weten in klopten we bij de Hongaarse groot-importeur van de Caterpillar-Challenger aan. Dit omdat we in de toekomst via de officiële weg ook een gebruikte Challenger MT 765 rupstrekker willen kopen. Die importeur maakte ons eind augustus een perfect aanvaardbare prijs voor een Caterpillar TH 407 telescooplader, zo’n €4.000 goedkoper dan een gelijkwaardige Manitou. We hadden er dan ook alle vertrouwen in dat alles op zijn pootjes terecht zou komen.
De aflevering van de nieuwe machine zou ergens eind 2010 geschieden en we konden, zodra de maisoogst zou beginnen, een gelijkwaardige huurmachine krijgen voor de helft van de normale huurprijs. Op papier dus een goede deal.

Huur blijkt een groot probleem

Door de plotse, nogal turbulente en een maand te vroege geboorte van onze dochter Hannelore was deze zaak in september even op de achtergrond geraakt. Toen ik begin oktober weer op Hongaarse bodem stond, werden die aankoop en huur weer prioriteit nummer een. Dus belde ik de verkoopverantwoordelijke op om een afspraak te maken. Vreemd genoeg werd de afspraak een week doorgeschoven.

Toen ik op het bedrijf kwam, ging het van kwaad tot erger. Na het akkoord over de aankoop kwam de huur opnieuw ter discussie. Toen de verkoper zijn collega die over de verhuur gaat belde, vergaten deze heren klaarblijkelijk dat mijn Hongaars een stuk beter was dan ze dachten. Het liep al meteen fout. Ik hoorde de huurverantwoordelijke zeggen, nou, beter gezegd: schreeuwen: „WAT, een huurmachine? Wij hebben er geeneen vrij. Wanneer? Weet ik niet.”
Ik had direct door dat hier iets flink fout ging lopen. Uiteindelijk ging ik, ondanks de getekende offerte, terug naar huis, zonder uitzicht op die huurmachine.

Broddelwerk aan nieuwe machine

Maar niet alleen daarmee liep het fout. Ook met de nieuwe machine was wel wat mis. Ik sloeg op tilt toen we een bijna gelijkwaardige machine in het magazijn gingen uittesten en ik de 2,5 kuub volumebak bekeek. De heren hadden een slijtplaat onderaan de bak geschroefd. De moeren staken bijna 3 centimeter uit boven het schepniveau in de bak. Op mijn vraag wat er zou gebeuren als ik daarmee steengruis of aardappelen zou gaan scheppen, konden ze geen antwoord geven.
Zo’n constructie is volgens mij Caterpillar en Challenger onwaardig.

De Hongaarse wispelturigheid kennende, belde ik een dag later toch nog maar even het bedrijf weer op met een harde boodschap. „Als u een telescooplader wenst te leveren van €76.000 inclusief btw, dan wil ik toch zekerheid hebben dat u de geoffreerde huur van een machine tegen een maandhuur van €1.449 perfect uitvoert.”
Een trage stem aan de andere kant klonk zo van „Ja mijnheer, misschien hebben we deze volgende week woensdag binnen. Dan moeten we hem nog wassen, smeren, olie verversen en dan is het toch al wel vrijdag. Alléz mijnheer, als het ergens goed komt, dan wordt hij halverwege de week daarop bij u geleverd.”

Bulldozer op banden als alternatief

Ik was er daarna helemaal klaar mee en sloeg een andere weg in. Ik belde nogmaals en vertelde ze een alternatief te leveren, bijvoorbeeld een klein bulldozertje op banden. Toen gingen ze echt over de schreef. Ze vroegen hoe hoog en hoe breed mijn schuur was en hoe hoog en hoe breed de poort. Ik antwoordde daarop ik niet van plan was een hondenhok er mee te gaan uitmesten. Maar toen ze vertelden dat ik voor dat alternatief extra kosten diende bij te leggen, was de maat vol en het Caterpillar-verhaal ten einde. Als een bedrijf een offerte van €1.449 al niet kan nakomen, wat dan met die offerte van €76.000?

Meer zekerheid op 1.500 kilometer afstand

Onze Fendt-dealer in België had me zijn nieuwe Manitou, die op voorraad stond, al eens aangeboden toen onze Fendt er in herstelling was. Die heb ik dan ook maar eind oktober gebeld. De Manitou 634 LSU Turbo met 101 pk heeft dan wel 24 pk minder en een iets kortere arm dan we wensten, maar deze arm is verend en de loadsensing zit er ook bij. En ja, leve België! Binnen zeven dagen was de aankoop met Hongaarse financiering en levering door onze huistransporteur een feit.

Ik heb nu voor eens en altijd geleerd niet meer aan te kloppen bij Hongaarse grootimporteurs van landbouwmachines. Die zijn zo onbetrouwbaar dat je er failliet aan kunt gaan. Uitgaande van een getekende offerte maak je je plannen. Je programmeert een topoogst van mais en plots zou je door zonder lader te staan de grootste netto-opbrengst ooit op Hongaars grondgebied in het water zien vallen.
Geloof mij, de daaraan hangende hartpijn, rechtopstaand haar en giga telefoonkosten (want mijn vrouw die in België bivakkeerde moest ook nog tussenbeide komen) wil je niet.
Maar eind goed al goed. En mijn haar? Dat begint weer terug te plooien, maar is nog steeds niet plat gekomen. Want dit blijft nog wel even nazinderen.

Foto's: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.R. Jalvingh

  Heb je nu straks twee verreikers dan of kun je zo van het contract van de Caterpillar af?

 • no-profile-image

  Patrick

  Nou JR. Ik zie dat hier zo als ik een beer wil kopen dan moet het vlees en zen vel tesamen zijn of anders is het geen beer ...

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Patrick,
  Wat moet je met een verreiker tijdens de oogst van korrelmais ? Of moet je de droge mais ermee op een hoop scheppen, geen opslag in silo's maar gewoon in een schuur ?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick allereerst gefeliciteerd met jullie dochter Hier ook een goede mais oogst voor degene die vroeg gezaaid hebben de latere hebben wel prima kwaliteit (mais is vaak net zo zwaar als soya zo'n 72 a 74 kg hectoltr.)maar vaak niet meer dan zo'n 10 a 11ton droog per ha dat komt door de laatgezaaide hadden opkomst problemen vaak maar een bezetting van zo'n 80 a 85% maar ze komt in de meeste gevallen met zo'n 18 a 21 % vocht van het land DUS DROGEN GAAT SNEL TEGEN WEINIG KOSTEN .Hoe is het bij u hier zakt de beurs de laatste dagen behoorlijk snel

 • no-profile-image

  Patrick

  Nou ed en Jan .
  Ik moet deze mais continu verplaatsen :
  - direct na oogst afkippen in schuur en een 6 tal grote ventilatoren met koude lucht erop . Nieuw dit jaar en niet zonder resultaat in 2 weken haalden we hem van 26 vocht naar 18%
  Daarna word hij opgeschept in een aardappelonderlosser(gaat 40 ton in ) en die komt voor de mobile droger geparkeerd te staan wat betkend we drie drogers kunnen vullen.
  Ed . Bijna zelfde verhaal hier MAAR.
  De grote faonr boven de 400 zijn super die van 360 vallen tegen rondom de 9 ton.
  Ons basisveldje ( met hoogste bodempunten ) haalde gisteren 13 tom/ha op 20% vocht
  Vandaag gaan we met 2 TX 66 dorsen en daar gaat hij zkers 20% meer opbrengen
  De grootste verwachtingen zijn bij een veld van 32.5 ha daar verwacht ik van de 23 ha mais met grote fao 30% meer te gaan oogsten.
  Hier was anders algemeen de mais goed maar niet super te noemen reden ze hebben op kleine faomais gemikt en was verkeerd . Ze droogden in een continudroger mais van 50% vocht , resultaat is veevoer voor eogen melkvee niet te verhandelen .
  De grote maiskorrels zoals ons ras van DEKALB met 480 fao oogt ongelooflijk .
  Het loopt als een vuurtje rond en de buren komen al kijken.
  Mais in Europa en hier ik vrees geen verhoging van de reserves in tegendeel.
  Als ik er al 60 ha zal binnen hebben zal mijn hoop groter zijn dan deze van mijn buur die er 170 ha binnen heeft liggen.
  Nog een bakie koffie en dan straks de reserve trailler naar het land parkeren .
  Tegen 9 uur beginnen we op een blok van 39 ha waarvan er 25 ha klaar is om te oogsten. gr.

 • no-profile-image

  Ad

  @Ed... Bijzonder aan jou comentaar Ed is dat je altijd binnen 1 zin het verhaal over jezelf kunt laten gaan. Een reactie is toch iets dat over het verhaal moet gaan en niet over jezelf.. lijkt me. Ik betrap je er vaker op.

  zomaar omdat het kan...

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ad volgens mij is deze site die eerder boeren in buitenland heete ook bedoelt om met elkaar te praten de expats dan ik vind het altijd leuk te lezen hoe die maken en ik neem aan zij van mij ook Zo niet dan zal ik je raad opvolgen
  Patrick even een vlugge vraag u schreef te gaan dorsen met 2 TX 66 's hoe is het bij jullie worden er nog veel schudder combines nieuw verkocht en hoe is jullie ervaring met de axiaal combines Hier importeert New holland nog wel schudder machines maar alle USA gebouwde machines New Holland inbegrepen zijn voor zover ik weet axiaal machines tegenwoordig Goede einde oogst gewenst
  en goede prijzen

 • no-profile-image

  Patrick

  Ed,

  Hier word zelden Axiaal gebruikt doch twee dorpen verder héél heuvelachtig worden 4 stuks Case Axiaal gebruikt en dat werkt nog mooi ook. (zaaien er met zo een zaaimachine uit Winnipeck...)
  Die twee TX 'en zijn voor mij heilige machines mbt proper werk .
  graanverlies hebben ze haast niet en het graan in de tank is properder of deze bij mijn buurman na drogen en kuisen.
  JD bv is altijd ellende kwa kuisen .
  Maratondorsen zit er niet in, vandaag had het meer mee van silomaishakselen.
  Met die (Oros) bekken (canadesefirma hier in Hongarije geproduceert)gaat bijna alles door de schuuders we hadden vandaag op plaatsen gemakkelijk 14-15 ton / uiteindelijk hebben ze met twee combines 15 ha gedorst in 8 uur ( ongeveer beiden hebben 1 uur stil gestaan met opstootjes een kaseisteen in de opvoertrommel een ketting af eens verkeerd in de modderkant gesloren ...
  lossen al rijdend was haast onmogelijk de combines hebben meer staan lossen dan dorsen.Nooit gezien ik ken mais van in 1971 toen ik 3 was en nooit zag ik een opbrengst enkelrijig gezaaid al deze de vukpijp in de graantank zit gewoon vol gestauwd met héél groot graan.
  Die mais stond zo hoog als het dak van mijn Fendt tractor op land van een veeboer met veel stalmest en bielarus...
  op 19 ha had ik maar 200 kg 15-15-15 gestrooid op enkele flauwere plaatsen gelukkig maar want anders had die niet recht gebleven.
  En uw reacties waarom zou dat niet kunnen dit is een blog over mais Catterpillar en Manitou . dus so wat. ik denk dat we allen van elkaar wat te leren hebben zie maar regionale marktberichtenuitwisseling...

 • no-profile-image

  arie maas

  Ad uit Lochem Jij snapt echt niet de bedoeling van deze blogs, Net als wat Ed zegt het gaat om uitwisseling van ervaringen en die voor andere beschikbaar maken. Voor prive verhaaltjes hebben we bijna allemaal ieders prive email adres. Probeer er wat van te leren !!!!!!!! De wereld is (gelukkig) een beetje groter dan Nederland

 • no-profile-image

  Patrick

  De wereld is groot maar je kan de landbouwwereld zo klein maken als deze Boerderij-site en daarvoor dient deze site dan ook, een open forum waar iedereen zijn inbreng kan doen.
  --------
  Toen ik afgelopen 3 maand voor langere tijd in Belgie was viel het mij ook meer op als ooit dat in Ned. en Belgie bv de handel na de productie anders draait .
  Wij hangen niet zo zeer af van (tussen)handelaren wij moeten zelf de afzet van ons product zien te rooien en daarvoor is een beetje wereldorientatie van de handelsprijzen noodzakelijk . ik zal hiervoor wel kritiek krijgen maar in B. en NL word veel te veel geboerd in het kielzog van de tussenhandel of laten zich indekken onder de frak(Vlaams woord voor mantel) van die o zo tussenhandel .Het ganse systeem is er ook op afgesteld Daarom hebben vele buitenlanders ook een andere kijk en op den duur word je daarom wel eens aanzien als wereldvreemden terwijl wij net weten als geen ander hoe de agro-industriewereld draait. Ik ga hier niet discrimineren of BOERDERIJ REVUE ophemelen ( bloggers zijn vooralsnog geen aandeelhouders bij reedbusiness) maar een boer in Belgie die BOERDERIJ leest boert en denkt anders dan die boer die iedere vrijdag uitkijkt naar en leeft zoals wat er in het triestigste tuiniersblad van Belgie >LANDBOUWLEVEN staat .

 • no-profile-image

  onno

  Inderdaad Patrick. Ik sluit me daar bij aan. In het buitenland moeten we veel meer de 'eigen boontjes doppen' en daarom is de info die we krijgen vanuit Hongarije, Canada, Rusland etc zeer waardevol. En deze info komt van mensen die direct in het veld staan en niet van verkopers die wat op het internet gelezen hebben. Kijk maar wat de analisten van Rabobank al eens geschreven hebben over de graanprijzen. Dat was voor mij geen nieuws. Een beetje met het vliegtuig heen en weer, beetje kijken naar de akkerbouwers, beetje koffiedrinken, beetje bloggen hier lezen en heel veel zeer waardevolle info hebben.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.