Boerenblog

2 reacties

Graanoogst : klapper of afknapper?

De graanoogst startte met een klapper: meer dan 5 ton gerst per hectare. Maar nu de regen met bakken uit de hemel valt, krijg ik het toch wel benauwd.

Toen ik terugkeerde van mijn jaarlijkse bezoek aan Nederland en een bliksembezoek aan Oekraïne was ik blij verrast door de uitstekende stand van de gewassen. Zelfs percelen die ik weken eerder wilde doodspuiten, stonden er goed bij.
Maar het bleef natuurlijk niet goed gaan. De eerste klap kwam enkele weken geleden. Op een morgen begon het onverwacht te regenen. Op het einde van de dag hadden we 85 millimeter regen in de regenmeter. Alles stond onder water.
Een week later was de helft van de chickpeas dood en waren we terug van een supergewas naar een normale opbrengst kikkererwten. De tarwe en gerst hadden gelukkig weinig last van de overvloed aan water.

Plotselinge topoogst van gerst

Een kleine twee weken geleden zijn we begonnen met het oogsten van een perceel gerst van 305 hectare. De eerste meters werden gedorst onder de kritische ogen van een groep van 30 Nederlandse boeren, loonwerkers en handelaren. Die waren toevallig in de buurt. Na enkele meters stond de maaidorser te slippen in de modder. De Nederlanders hielden het daarna wel voor gezien, zulke taferelen hadden ze thuis ook al volop gezien.
Na wat zoeken vonden we enkele drogere plekken waar we wat verder konden. De opbrengst was niet slecht met 4,7 ton/ha. De graansilo van 1.000 ton die we voor dat perceel van 305 hectare in gedachten hadden, was dan ook snel vol. Omdat we een grote silo niet half vol willen maken, zijn we daarom begonnen met het vullen van een kleinere silo van 350 ton. Deze was na een nacht doorwerken ook vol voordat de zon opkwam. Daarna kwamen alle kleine silo’s vol en tot ieders verbazing bleef de gerst maar komen.
Een rekensommetje leerde dat we al boven de 5 ton per hectare zaten en er stond nog een hoekje van 20 à 25 hectare. Deze opbrengst was meer waard per hectare dan ik voor de grond betaald had. Ik was uiteraard in een jubelstemming, geweldig. En de tarwe zag er nog beter uit.

Regendruppels worden een hoosbui

De volgende morgen begon de dagploeg zoals gepland al om 7 uur aan het onderhoud en schoonmaken van de maaidorsers. De weersverwachting luidde mogelijk plaatselijk een bui van 1 tot 5 millimeter regen. Het begon echter al snel met een paar droppeltjes regen die heviger en heviger werden. Daarom maar eerst even naar de koffie.
Na 15 millimeter regen schakelde de dagploeg van Nederlanders en drie Canadezen over van koffie naar biertjes. Op het eind van de middag zat er 45 millimeter in de regenmeter, en alles staat weer blank. Dit betekent ook een stilstand van minstens drie tot vijf dagen voor we weer over de grond kunnen rijden. Zodoende heb ik nu even tijd om deze blog te schrijven. De tijdelijke chauffeurs gaan een busje huren om de omgeving vanaf de verharde weg te bekijken.
Ik zit wel in mijn piepzak nu er 3.700 hectare tarwe met extreem hoge opbrengsten klaarstaat om te oogsten, maar waar we met geen mogelijk bij kunnen komen. En er wordt meer regen in de komende dagen en weken voorspeld. Het blijft dus zeer spannend de komende dagen.

Foto's: Gerrit Kurstjens

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit gaat de tarwe niet plat voor de wereld met zo veel regen of regent het daar niet hard genoeg voor Hier is het ook een jaar geweest met grote opbrengsten maar veel regen dus moeilijke omstandigheden En de meest plezierige bijkomstigheid hele hoge prijzen maar de verkoop vooral van soya voor human consumpsion gaat erg stroef
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  henk fledderus

  ja mate if it rains it poors.
  WA had de droogste september ooit. we kunnen heeeel snel dit jaar. er zijn hier nog wel wat combines over, dus als je nog wat capacity zoekt, rood geel of groen alles voor weinig.

Of registreer je om te kunnen reageren.