7 reacties

Gratis geld

Karin Oonk-Nooren
Deze reactie van teler las ik op aardappelmarkt.nl. Ik kwam erover te denken.

Mijn conclusie: ‘teler’ heeft wel een punt. Immers, je kunt de aardappelen goedkoop aankopen en dan direct weer duurder verkopen op de termijnmarkt. De eerste winst is dan al binnen.

Om dat te verduidelijken een voorbeeld. Een POA-lid meldt een transactie van €8,70 per 100 kg voor 40 mm opwaarts geleverd in week 49, begin december dus. Nu kijk ik op de site van de RMXteHannover.Het novembercontract staat op €10,50 per 100 kg.

Het verschil tussen contractprijs en termijnmarkt is €1,70 per 100 kg. Haal hier wat transactiekosten en risico vanaf. Dan blijft er volgens mij nog een euro per 100 kg over. Ofwel 40 ton x €1/100 kg = €400 per hectare. Dat is dus pure winst.

Maar het houdt hiermee niet op. Omdat je de aardappelen aankoopt, hoef je ze niet te telen. Het land ligt braak. ‘teler’ heeft dus gelijk. Hier kan je nog tarwe op zetten. Zeker met de huidige structureel hogere graanprijs blijft er nog een mooi saldo over. Zeker als je de bovengenoemde €400/hectare meeneemt.Het geld ligt nu dus voor het oprapen.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  IdJ

  Het is allemmaal wel mooi om ze op de termijnmarkt vast te leggen,maar als je ze niet teelt ben je een pure speculant. Als je ze wel teelt moet je ook no g poters aankopen. Via de fabrieken kun je voor een redelijk bedrag per ha aankopen.Vrij zijn de poters erg duur,dus jevoordeel van €400 ben je zo kwijt.

 • no-profile-image

  bart verhees

  Je kunt je als teler prima indekken door termijncontracten maar er blijft het risco van een misoogst met als gevolg hoge prijzen en niet genoeg geteelde aardappelen om je verlies op de termijnmarkt te compenseren. dat verhaal over vrachtkosten en geen aardappelen telen moet je eerst even nakijken hou de termijnmarkt werk karin sorry.

 • no-profile-image

  dirk

  ik geloof niet dat het zo werkt

 • no-profile-image

  s

  Wanneer deze teler aardappelen op de termijnmarkt koopt en op het betreffende perceel tarwe teelt is dit pure speculatie. Hij kan hierop winst maken (termijn boven 10,50) Maar hij kan ook verlies hebben (termijn onder 10,50) Wanneer deze teler ervoor zou kiezen, de aardappelen op de termijnmarkt te verkopen ipv deze voor 8,70 euro te verkopen aan bijv. de industrie heeft hij inderdaad een voordeel. Echter het risico wat hij loopt is vele malen groter. Stel, De oogst van deze teler valt tegen en hij rooit geen 40 ton/ha maar 30 ton/ha. De termijn staat op dit moment op 20,5 euro. De eerste 30 t/ha heeft hij dus ingedekt op de termijnmark. De laatste 10 t/ha zijn in dit geval niet gedekt. Hier zit een verschil van 10 euro tussen. voor 10 ton is dit 1000 euro. Per saldo heeft deze teler dus een opbrengst van; 30t x 105 euro/ton minus 1000 euro = 2150 euro/ha. In het geval deze teler ze voor die 8,7 euro had verkocht heeft hij een opbrengst van +/- 2600 euro/ha. (30t x 87 euro/ton. Conclusie indekken op de termijn is een goede mogelijkheid, in het geval van misoogsten zijn er echter grote risico's aan verbonden.

 • no-profile-image

  pierre

  pure speculatie, en als de prijzen gaan zakken, dan heb je toch verlies?

 • no-profile-image

  j de buys

  ja das ammel mooi gezegd mar dat kan nooit dat je er als teler iets aan ver dient want je bent altijd het zwakke schaap dus ook nu en ze melken je gewoon uit dus dan pakken ze je gewoon terug op tarra of drijvers kortom je komt er gewoon slechter mej uit als normaal

 • no-profile-image

  jpl

  volgens ,mij klopt er iets niet in uw redenering. u verkoopt/contracteerd en je verkoopt op RMX, dan blijft er toch geen grond over om tarwe op te telen... of begrijp ik het niet?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.