Redactieblog

Energiegewassen onethisch?

Wat lees ik nou toch telkens weer, het zou onethisch zijn hectares die je kunt verbouwen met voedselgewassen vol te zetten met gewassen voor biobrandstoffen et cetera. Maar is dat wel zo?

De gedachtegang is als volgt: door de groeiende vraag naar energiegewassen stijgt de prijs van alle akkerbouwgewassen als graan en mais. Omdat de arme mensen toch al moeite hebben om aan eten te komen, maakt het duurdere voedsel het ze nog moeilijker.
Ik denk dat dit maar de halve waarheid is. Natuurlijk, het is nooit leuk als landbouwproducten duurder worden. Maar voor de boeren hier, en zeker ook in de arme landen is het een verademing. Het kan het verschil maken tussen welvaart en verpaupering, tussen land met of zonder boeren.

Paradox
Het tegenstrijdige in dit soort discussies is dat iedereen de mond vol heeft over het stimuleren van derdewereldboeren, het stopzetten van het dumpen van landbouwoverschotten, het subsidiëren van braaklegging in het westen, het geven van microkrediet et cetera. Maar zodra de beste stimulans voor ontwikkeling van plattelandsgemeenschappen er aan zit te komen, namelijk hogere landbouwprijzen, dan is het ineens onethisch!

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.