Redactieblog

1 reactie

Volwaard-kip is Verlakkerij-kip!

Wat een misleidend bericht: het ‘succes’verhaal van betaalbaar en diervriendelijk vlees. Met hulp van de Dierenbescherming is er een alternatief op de markt voor kippen uit de bio-industrie:de ‘Volwaard-kip’ .

Een ander kippenras dat iets minder hard groeit en dus niet zo gauw door de poten zakt. In plaats van de 6 weken die het duurt eer de kip slachtrijp is, doet ze er nu 8 weken over. O, wat zijn we diervriendelijk.
Even ter vergelijking: mijn biologische leverancier laat zijn kippen 4 tot 5 maanden scharrelen, minimaal is 3 maanden. Laten we zeggen dat de gemiddelde biologische slachtkip twee keer zo lang leeft als de Volwaard-kip en drie keer zo lang als de kip uit de bio-industrie.

Groeicurve

Als we de vergelijking doortrekken met de mens: stel dat je baby zo wordt vetgemest dat hij op eenjarige leeftijd al 20 kilo weegt (in plaats van 10), dat zou iedereen krankzinnig vinden. Het kind zou zich volgepropt voelen en misschien zelfs door de benen zakken. De opvoeder zou direct uit de ouderlijke macht ontzet worden. Als zoiets bij een bio-industriekip gebeurt, kraait er geen haan naar. Totdat supermarkten geld ruiken. Dan komen ze met kippen die een ietsiepietsie langer leven (de baby weegt na een jaar niet 20 kilo, maar 16).

Verlakkerij

Het is een schande dat de Dierenbescherming hieraan medewerking verleent. Biologische kippenboeren wordt een eerlijke prijs onthouden en boeren die tot deze actie worden verleid, schermen ten onrechte met ‘meer dierenwelzijn’. Ja, als de beginsituatie maar erg genoeg is, dan leidt elke levensdag extra tot ‘meer dierenwelzijn’. Maar om daar met een nieuw logo (wéér meer verwarring) over op te scheppen, vind ik ronduit verlakkerij. Het is nog niet eens halfwaard-kip.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    wouter

    Als we zo gaan redeneren moet de totale nederlandse veehouderij totaal op de kop. Ik bedoel varkens die na 16 wkn in de mesterij 115 kg levend wegen, koeien die 10.000 kg melk geven, legkippen die meer dan 300 eieren per jaar leggen(Ook biologische legkippen), het is allemaal totaal niet meer te vergelijken met de dieren van 100 jaar geleden. Dieren zijn we gaan fokken op productie en dat is bij mensen toch echt iets anders. Ik persoonlijk heb geen moeite met dieren fokken voor de productie en dus ook geen moeite met een gangbaar vleeskuiken. De Volwaard-kip heeft naast lagere groei en langer leven ook nog eens beduidend meer ruimte. Ik vind het verschil in welzijn tussen een Volwaard-kip (dus nog lang niet biologisch) en een gangbaar vleeskuiken veel groter dan bijvoorbeeld het verschil in welzijn tussen een BIOLOGISCHE koe die 9000 liter geeft en een gangbare koe die 10.000 liter geeft. Mensen die bewust biologisch kopen gaan echt geen goedkopere Volwaard-kip eten. Maar vooral degene die wel voor dierenwelzijn is maar biologisch te duur vindt (3 keer zo duur dan gangbaar bij kippenvlees) is dit vlees een heel mooi alternatief. Ik vind deze weblog wel een heel erg slappe goedkope manier om een goed initiatief de grond in te boren. Als je nog nooit een kip heb gezien, praat er dan ook niet zo dom over.

Of registreer je om te kunnen reageren.