Redactieblog
1 reactie
Volwaard-kip is Verlakkerij-kip!
Wat een misleidend bericht: het ‘succes’verhaal van betaalbaar en diervriendelijk vlees. Met hulp van de Dierenbescherming is er een alternatief op de markt voor kippen uit de bio-industrie:de ‘Volwaard-kip’ .
Een ander kippenras dat iets minder hard groeit en dus niet zo gauw door de poten zakt. In plaats van de 6 weken die het duurt eer de kip slachtrijp is, doet ze er nu 8 weken over. O, wat zijn we diervriendelijk.
Even ter vergelijking: mijn biologische leverancier laat zijn kippen 4 tot 5 maanden scharrelen, minimaal is 3 maanden. Laten we zeggen dat de gemiddelde biologische slachtkip twee keer zo lang leeft als de Volwaard-kip en drie keer zo lang als de kip uit de bio-industrie.
Groeicurve
Als we de vergelijking doortrekken met de mens: stel dat je baby zo wordt vetgemest dat hij op eenjarige leeftijd al 20 kilo weegt (in plaats van 10), dat zou iedereen krankzinnig vinden. Het kind zou zich volgepropt voelen en misschien zelfs door de benen zakken. De opvoeder zou direct uit de ouderlijke macht ontzet worden. Als zoiets bij een bio-industriekip gebeurt, kraait er geen haan naar. Totdat supermarkten geld ruiken. Dan komen ze met kippen die een ietsiepietsie langer leven (de baby weegt na een jaar niet 20 kilo, maar 16).
Verlakkerij
Het is een schande dat de Dierenbescherming hieraan medewerking verleent. Biologische kippenboeren wordt een eerlijke prijs onthouden en boeren die tot deze actie worden verleid, schermen ten onrechte met ‘meer dierenwelzijn’. Ja, als de beginsituatie maar erg genoeg is, dan leidt elke levensdag extra tot ‘meer dierenwelzijn’. Maar om daar met een nieuw logo (wéér meer verwarring) over op te scheppen, vind ik ronduit verlakkerij. Het is nog niet eens halfwaard-kip.
« vorige | volgende »
Eén reactie
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.