Redactieblog

1 reactie

Is Veerman een goede minister? (2)

Hij legde een visie neer voor de komende jaren (Kiezen voor landbouw), maar heeft Veerman beleid gemaakt of in Brussel iets klaargespeeld wat ons ook de komende jaren lucht geeft? Vandaag wat kritische opmerkingen.

Kiezen voor landbouw

Ik kan me herinneren dat boeren aan Veerman, net minister, om een visie vroegen. Hij was er mee bezig, zei hij toen. Nog eens anderhalf jaar later lag de visie er. Het nam dus even, voordat ‘visionair’ Veerman zijn visie af had. Maar hebben we dan ook iets in handen?

De teneur van de visie is: ‘Je hóéft geen boer te worden, je moet het zelf willen’. Het ministerie gaat je niet in de watten leggen, maar zorgt alleen voor de voorwaarden. In Veermans woorden: het ministerie verandert van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. De titel ‘kiezen voor landbouw’ is dan ook dubbelzinnig: zowel een aansporing voor toekomstige kabinetten om een landbouwministerie te behouden, als een vermaning voor de boer dat ie zelf moet kiezen. Voor de gewone boer klinkt het een beetje als: je zoekt het maar uit.

Kloof boer-burger

Maar hoe stimuleer je boeren die hun best doen voor het landschap? Dat is onduidelijk. Groene diensten moeten beloond worden, schrijft hij, maar hoe? Door het gebruik van de toeslagrechten? Veerman ziet geen kans: de toeslagen gelden tot 2013 en Brussel zou niet tussentijds willen wijzigen.

Dat klinkt erg zwak. Een minister moet elk moment proberen te sturen, want de ontwikkelingen gaan snel. Boeren die willen blijven, hebben allemaal groeiplannen. De koe in de wei of biologische productie past dan steeds moeilijker. Als pas in 2013 een premie loskomt, is dat voor veel boeren te laat.

Veerman is een visionair die ver in de toekomst kijkt, maar vergeet te zien dat de toekomst hier en nu begint. Wat dat betreft is hij ook een dromer (volgende week slot).

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    kooyman

    ik vind veerman geen minister met visie, hij maakt niet echt keuzes in wat hij voorstaat wil je koeien in de wei of koeien op stal (mestbeleid,en ureum)wil je marktbescherming en een gezonde landbouw die oog heeft natuur en welzijn of produceren voor de laagst prijs? met alle gevolgen van dien, afschaffen van quota is ook zo,n onderwerp waar hijzelf niet een echte visie op heeft,want produceren voor de laagste prijs levert niet echt iets op voor koeien en boer, een minister van landbouw moet zich inspannen voor een behoorlijk inkomen van de landbouw en nieuwe maatregelen van overheidswegen toetsen aan dit kriteria

Of registreer je om te kunnen reageren.