Redactieblog

1 reactie

Is Veerman een goede minister? (1)

Ik ben niet zo’n Den Haag-watcher, maar ik waag me toch aan een karakteristiek. Vandaag eerst de goede kanten van minister Veerman.

Warmte

De grootste klus op het departement was de invoering van het toeslagrechtencircus dat zonder noemenswaardig gemor zijn beslag kreeg. Hoewel veel boeren er niet uit kwamen, kwam er weinig protest. Dat is waarschijnlijk te danken aan Veermans warmte. Hij spreekt en verstaat de taal van de boeren en geeft je als boer het gevoel dat hij voor je gaat, zolang jij als boer je zaakjes maar voor elkaar hebt. En dat schept blijkbaar vertrouwen, ook al mist de boer soms subsidiegeld.

Schuurfeest

Dat vertrouwen heerst ook op het ministerie. Uit een twee pagina’s groot profiel in de Volkskrant (20 januari) kwam hij naar voren als een enorm populaire bewindsman, door zijn ambtenaren op handen gedragen. Hij is zeer begaan met de publieke zaak, en weet die met verve te verdedigen.

In al zijn uitspraken valt te beluisteren dat hij van de samenwerking is. Hij zal de dialoog tot het eind toe voeren, niet om zijn gelijk te halen, maar om samen verder te komen. Die instelling is zelfs cruciaal geweest in de laatste crisis van het kabinet Balkenende III. Maar daar zal je hem niet over horen. Hooguit wil hij kwijt: “Ik ben toch blij dat ik daarin ook een rol heb kunnen spelen.”

Veerman is de allerbeste landbouwminister die ze ooit hebben gehad, vertellen alle betrokkenen. In ieder geval voor de sfeer: elk jaar geeft hij voor zijn topambtenaren een schuurfeest thuis in Goudswaard.

volgende »

Visionair

Verder is hij een visionair, wordt gezegd, een filosoof-boer, een denker. Hij schreef een visie ‘Kiezen voor landbouw’ die jaren mee kan en door zowel boeren als ministers gebruikt kan worden als oriëntatie op de toekomst. Dat kan je inderdaad van weinig voorgangers zeggen.
(Volgende keer verder).

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk

    Deze minister is eerlijk en rechtdoor zee en spreekt de boerentaal. Hij heeft veel goeds gedaan. Jammer dat hij geen zitting wil nemen in een volgend kabinet. Hoe vinden ze een opvolger die net zo goed is en doet wat nodig is zonder persoonlijke stokpaardjes berijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.