284 x bekeken 3 reacties

Het verstoppertje spelen is weer begonnen

Karin Oonk-Nooren
Het is de fritesindustrie uiteindelijk toch gelukt. Afgelopen week zijn de aardappelcontracten voor oogst 2007 uitgekomen.

Maar net als andere jaren komt er maar weinig van naar buiten. Oftewel er wordt weer verstoppertje gespeeld.

Maar desondanks is de trend van dit jaar duidelijk: de prijs gaat met meer dan een euro omhoog. Niet onverwacht natuurlijk. Verder is bij een fabriek de terugleverplicht terug van weggeweest. De betreffende afnemer is bang dat door de schaarste op de pootgoedmarkt er te weinig aardappelen van het monopolieras beschikbaar komen. Door de terugleverplicht weet hij zeker dat hij aardappelen heeft komende winter.

Als ik op aardappelmarkt.nl kijk, lees ik dat lang niet iedereen tevreden is met de prijsstijging. Doorwasknolletje vindt het voorstel zelfs belachelijk. Kleibint geeft hem het beste advies, gewoon niet tekenen als het voorstel je niet zint.

Ik ben echter benieuwd wat jullie allemaal van plan zijn te doen. Hoe tevreden zijn jullie over de voorstellen. Wie heeft er al getekend? Of waarom komt er dit jaar geen contract? Nog even ter info. Gisteren sloot het aprilcontract voor oogst 2007 in Hannover op €14,40 per 100 kg.

Voor iedereen die meer wil weten over de contractprijzen: over tweeënhalve week staat het grote Boerderij-contractonderzoek weer in het Akkerbouw-vakdeel.

volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leo

  Ik ben het met Eldejo eens, als je wat anders dan Bintje wil telen ben je verplicht om een contract te tekenen omdat je anders niet aan pootgoed kan komen. Voor wat betreft de afzet, in de 20 jaar dat ik vrije aardapelen teel heb ik ze altijt nog kunnen verkoopen dus daar maak ik me niet veel zorgen over. met vr grt iemand die niet aleen bintje wil telen

 • no-profile-image

  Eldejo

  Veel keus is er niet. Indien je besluit aardappelen te telen moet je wel weten, of en wie je afnemer is. Je zult ook pootaardappelen moeten aanschaffen en de interssante rassen zijn niet vrij verkrijgbaar ( wellicht iets voor de de NMA ) zonder terugleveringsplicht. ( Is volgens mij koppelverkoop ) Resumerend: Hoewel ik niet in een hoera stemming verkeer heb ik wel getekend omdat ik verzekerd ben van poters en een afnemer. Voor de rest kan ik er weinig over zeggen, maar bij een gemiddelde opbrengst kan ik ervan blijven bestaan. met vr grt Teler vooor McCain

 • no-profile-image

  William Vercraeye

  Mist rond de nieuwe contractprijzen.....! Het zal de condensrook uit de uitlaat van de fritesverwerker zijn denk ik.. Als die schoorsteen maar rookt. Het lijkt mij duidelijk wat betreft de nieuwe contractprijzen...: als het je goed lijkt moet je het doen en anders gewoon wachten... Dat kan ook best een goed gevoel geven hoor, dat achterover leunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.