1 reactie

Blijf rekenen bij nieuwe contractprijs

Karin Oonk-Nooren
De eerste conclusie uit het contractonderzoek van Boerderij is bekend. De fritesfabrieken verhogen de contractprijzen met 8 tot 17 procent.

Mooi zul je zeggen. Maar let op: dit is geen netto-verhoging. Telers moeten soms fors meer betalen voor pootgoed. Netto komt de prijs vaak maar enkele dubbeltjes per 100 kilo hoger uit.

Telers willen meer
NAV, POA en Bamm vinden deze stijging in ieder geval niet genoeg. De contractprijs zou minstens 20 procent hoger moeten zijn is hun stelling.
Ten eerste komt de kostprijs voor de teler hoger uit door de hoge pootgoedprijs (link naar de pootgoedprijs op boerderij.nl). Daarnaast speelt mee dat de goede marktomstandigheden best in de contractprijs meegenomen mogen worden, aldus Keimpe van der Heide van de NAV.

Tips voor contractonderhandelingen
Als telers toch besluiten een contract te tekenen, waarschuwen POA, BAMM en NAV de telers om op hun hoede te zijn. ‘De fritesindustrie heeft veel meer juridische kennis en marktkennis dan telers.’ Ofwel het Calimero-gevoel: ‘zij zijn groot en ik ben klein’. NAV geeft telers daarom een aantal goede tips voor bij de onderhandelingen.
De belangrijkste tip staat trouwens niet op de lijst: sluit alleen een contract af als het meer dan de kostprijs opbrengt. Van het geld dat je anders verliest, zou ik liever op vakantie gaan.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Van Den Broek

    Onderhandeling zijn het niet: te nemen of te laten! Wat je méér " krijgt " pakken ze nadien dubbel terug! "Vrije markt" schreeuwt de kudde en toch vallen ze terug als vliegen om dat vodje ellende te ondertekenen. Een vrije boer kan dit jaar 2 zaken méér doen dan een gestroopte contractant: en een wereldreis en een gevulde beurs die hij kan gebruiken voor deftige vernieuwingen! succes allemaal........

Of registreer je om te kunnen reageren.