10 reacties

‘Van mij hoeft de contractprijs niet omhoog’

Karin Oonk-Nooren
Dit schrijft aardappelteler Van Den Broek als reactie op een mijn vorige blogs. Ik dacht ‘hoe zit dit nou? Met de hoge pootgoedprijs gaan toch de kosten omhoog voor iedere teler?’

Maar al snel werd me duidelijk dat Van Den Broek heel wat anders bedoelt. De aardappelteler wil namelijk helemaal geen contract tekenen. Hij zegt eigenlijk: als de contractprijs maar laag genoeg is, zal geen teler de oogst vastleggen. Er ontstaat dan voor 100 procent een vrije markt. En dat is wat hij wil. Zijn visie is dat de aardappelprijs in een vrije markt hoger ligt.

Maar stel nu dat de prijs zoveel omhoog gaat en de voorwaarden verbeteren dat het winstgevend is om aardappelen op contract te telen? Als ik aardappelteler was zou ik het dan wel weten. Ik zou de grote risico’s niet meer nemen en zonder spijt een contract tekenen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wurgcontract

  Ben het helemaal eens met de eerste 2.Alle risico's zijn altijd voor de teler. Wij telers tekenen veel te snel een contract. Bij veel vrije aardappelen moeten ze weer op de markt om te kopen en ontstaat er een gezondere markt.

 • no-profile-image

  fontana

  Een groeizaam jaar en alle boeren liggen weer op de knieen voor contracten.

 • no-profile-image

  polderpatat

  Schaf de kontrakten af! Gewoon verbieden. Zo wordt de aardappelmarkt weer vrij en kan vraag en aanbod de prijs regelen.Voor prijsgarantie :de termijnmarkt. Als dat zo is voor de producent, wel ook zo voor de inkoper-fabrikant of handelaar.

 • no-profile-image

  Brooijmans

  Zonder contract meer macht. Bij de zilveruien is het zo: is er teveel van, dan worden ze vernietigd zodat de prijs niet verder zakt. Zijn er teveel aardappelen moeten we ze versnipperen tot veevoer. Wel collectief natuurlijk.

 • no-profile-image

  Woekkie

  Iedereen moet aardappels vrij gaan telen, Daardoor krijg je weer marktwerking, Laat de industrie maar zweten. Dat doen wij al jaren en dag.

 • no-profile-image

  j.jacobs

  Heb nou niet de illusie dat een teler zijn risico af kan wentelen op de afnemer. Bij een prijsverschil van betekenis tussen vrij en contract, zal er altijd iets aan te merken zijn op de de kwaliteit en ben je alsnog de klos. Afnemer neemt geen verlies!

 • no-profile-image

  L Dalebout

  Als iedereen zijn werkelijke kostprijs zou berekenen kan er volgens mij niemand een contract tekenen. Alleen als je gemiddeld over 10 jaar 60 ton afleverd, maar dat lukken zeer weinig telers. ( gelukkig!!)

 • no-profile-image

  Bertus Pieper

  Je kunt ook een contract tekenen op basis beurs Rotterdam. Deze prijs word door de frietfabrikanten mede zelf bepaald om prijzen naar supermarkten te bepalen voor aardappelen en frites. Zij proberen een goede prijs te beuren dus als je met een contract op deze beurs kan meeliften is het een goede zekerheid.Tevens ben je verzekerd dat in jaren met slechte prijzen de aardappelen toch opgehaald worden. en toch nog tegen een redelijke prijs

 • no-profile-image

  doorwasknolletje

  Je kunt een prijsrisico wel afdekken, maar hoe zit het dan met het teeltrisico?

 • no-profile-image

  j wijnen

  Ik ben het eens met v.d. Broek. Niks tekenen, aardappelfabrieken zijn hier zelf schuld aan. Boeren waren altijd de dupe.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.