7 reacties

Terugleverplicht afkopen

Karin Oonk-Nooren
Consumptietelers die monopolierassen willen telen, moeten de aardappelen terug verkopen aan de pootgoedleverancier. Dat heet de terugleverplicht.

Van rassen als Maritiema, Agria en Innovator is vrij pootgoed nauwelijks en eigenlijk niet verkrijgbaar.

Jammer voor telers die graag monopolierassen telen vanwege aardappelmoeheid, of omdat het enige echt vrije fritesras Bintje niet geschikt is voor hun bedrijf. Zij moeten of een contract tekenen, of de aardappelen verplicht terugleveren aan de pootgoedleverancier.

Dit probleem is opgelost als telers de mogelijkheid krijgen om de terugleverplicht af te kopen. Voorbeeld: boer Jan wil Innovator-pootgoed kopen. Stel dat hij de terugleverplicht kan afkopen voor €5 per 100 kilo. Per hectare heeft hij 3 ton pootgoed nodig. In dit geval kost het afkopen hem €150 per hectare. Oftewel, boer Jan betaalt €150 per hectare meer voor het pootgoed, maar kan dan wel zijn aardappelen vrij aan iedereen verkopen.

Acceptabel bedrag
Ik ben benieuwd voor welk bedrag jullie die terugleverplicht zouden willen afkopen. Ofwel, wat is voor jullie een acceptabel bedrag voor je vrijheid?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Wat een flauwekul dat afkopen, de HZPC, Van Rijn en Agrico zullen zich voor 150 euro laten afkopen! Laat me niet lachen, nu niet en nooit niet! Wat is daar nu het doel van, al teel je alles vrij en er zijn weer teveel aardappelen dan kopen de grote jongens echt niet dat ene partijtje omdat dat vrij is. En aardappelen die komen er, zoveel dat we weer niet weten wat we ermee moeten doen. De Duitsers poten alles vol, die hebben al volop pootgoed gekweekt. De ongegaste partijen, hebben ze met afleveren gescheiden, de ondermaat de koeling in en de dikke weg voor de frites. Niks te maken met licentierechten en zoiets! Vrij telen wordt een groot risico!

 • no-profile-image

  R. Crawfurd

  Monopolierassen heten zo omdat de ontwikkelaar zijn monopolie over het ras wilt behouden. Afkopen van de terugleverplicht zal ertoe leiden dat het ras een eigen (tweede) leven gaat leiden. De ontwikkelaar zal hier niet blij mee zijn omdat zijn inkomsten dan terug zullen lopen. Een monopolie is enkel te breken door het ontwikkelen van een zeer vergelijkbare (vrije)ras. Of heeft de vraagsteller andere geluiden uit de wereld van pootgoedontwikkelaars opgevangen?

 • no-profile-image

  R Meeuwissen

  j.wetsels je kan beter voor een baas gaan werken dan heb je pas zekerheid elke maand dat je je loon beurt, nu is da kans voor de markt zijn werk te laten doen weg met contracten! daar ben je ondernemer voor!!

 • no-profile-image

  Diny Plas

  Er zijn echter ook nog kwekers die aan dit monopolie niet meedoen en rassen hebben ge- kweekt waaraan v.w.b. cons. of verwerking geen terugleve- ringsplicht hangt -- dat die niet favoriet zijn bij onze verwerkers/grootafnemers moge duidelijk zijn. Daar kunnen wellicht POA/BAMM en U telers iets aan doen....!!!

 • no-profile-image

  M.Geling Zeewolde

  Wat mij betreft moeten pootgoed en consumptiemarkt ontkoppeld worden. Vraag en aanbod besturen de markt, de licentiehouder van een goed ras komt aan zijn marge. Daarentegen zal de friet/consumptiehandelaar meer moeten doen dan achterover wachten tot de gecontracteerde hoeveelheid op zijn dam wordt afgeleverd. Ik wil het dus omdraaien, pootgoed onder licentie is altijd vrij te koop zonder leverplicht.

 • no-profile-image

  j.wetsels

  ik denk dat de teler met een andere mogelijkheid erbij financieel niet beter word. En daar gaat het uiteindelijk om.Door huidig systeem heb je prijsgarantie bij levering. Door vrije levering krijg je ook te maken met de marktsituatie en dat kan betekenen een slechtere prijs.

 • no-profile-image

  J.te.Rietstap

  Dit gaat zeker uit van de frietfabrikanten,ze zijn bang dat men weer grondstof te kort komt het komende jaar. Hoezit het, hebben ze dan ook een afneem plicht? En tegen welke prijs gaat dat dan? Een lever plicht is niet erg als er dan ook maar goed voor wordt betaald.De fabrikanten kennende zullen altijd voor de laagste grondstof prijs gaan.Dus hoezo terug leverplicht.Het haalt allen de marktwerking onderuit. En dus heeft men weer goedkope grondstof zoals al jaren gebruikelijk is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.