16 reacties

Schaars Agria-pootgoed dit seizoen machtsmiddel

Karin Oonk-Nooren
De fritesindustrie kan dit seizoen pootgoed als machtsmiddel gebruiken. Deze week op de aardappeldag in Lelystad bleek namelijk dat pootgoed voor monopolierassen erg schaars is.

Dirk van de Water, verkoopleider van Agrico, heeft letterlijk gezegd dat Agria-pootgoed eerst naar de vaste afnemers gaat. Lees dit als ‘de fritesindustrie’. Omdat pootgoed zo schaars is, blijft er voor vrije telers niets over.

Volgens mij kan je hier maar één conclusie uit trekken. Als telers Agria’s willen telen, moeten ze een contract tekenen. (Of natuurlijk voor Agrico gaan telen.) Agria’s vrij kan dus niet. Oftewel, Agria-telers hebben maar één keus. Het is Agria’s op contract, of geen Agria’s.

Ander ras of ander gewas kan natuurlijk ook
Dit betekent nogal wat. De fritesindustrie heeft hier wel een groot machtsmiddel mee in handen. Als teler is het belangrijk om te bedenken dat de Agria-teelt niet heilig is. Bereken eerlijk hoeveel een hectare Agria’s op contract opbrengt en wat die u kost. Zolang het telen rendabel is, is het niet zo erg dat de industrie dit machtsmiddel gebruikt. Als teler houd je er geld aan over. Anders kan je altijd nog Bintjes telen. Of misschien is een paar hectare zomergerst nog wel een beter idee.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  MARIUS LANGEBEEKE

  In de column van 18 januari wordt Agrico genoemd als mogelijkheid om Agria's te kunnen telen. De ondertoon is negatief en dat vindt ik absoluut onterecht. Telen voor Agrico is inderdaad anders dan helemaal vrij telen maar de doelstelling is hetzelfde. Zowel een teler als Agrico zal altijd streven naar een zo hoog mogelijke prijs. Agrico doet dat door een deel voor een vaste prijs te contracteren en de massa in de loop van het seizoen voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Door de massa doe je als individuele teler mee met pieken en dalen en er zit een bodempje in. Het enige nadeel kan zijn dat Agrico enige kosten moet doorberekenen maar dat is door de uitgeklede- en onderhand zeer efficient werkende organisatie heel beperkt. Mijn indruk is dat door onafhankelijke collecterende handelsbedrijven als Agrico, Van der Linden, Nedato, Schaap enz. (dus niet Meijer, Korteweg, McCain) de prijs die de verwerkers voor aardappelen moeten betalen omhoog wordt geduwd. Dat is wat wij als telers allemaal willen!

 • no-profile-image

  vrije aardappel

  aan contract weer niks verdiend vorig jaar vrij ook al 18 cent en 2003 16 cent contract is dus gemiddeld ook niks!

 • no-profile-image

  Jans

  Nou wat een drukte weer om niks. Agria is een gewild ras voor de frites-industrie! Maar er zijn inmiddels vele andere rassen voorhanden, waar wel pootgoed van te krijgen is en waar ze ook friet van kunnen bakken! Dus we moeten wederom niet denken dat we weer gepasseerd worden! Verder krijg ik steeds meer de indruk dat 'de boerderij' nieuws maakt van uitspraken van de mensen bij de industrie. Laten we eerlijk zijn, contract is contract en vrij is vrij. Als je tekent weet je waar je aan begint, simpel, duidelijk en vooral niet zeuren achteraf. Verder geef ik agrico grootgelijk dat ze een groot kwantum via de industrie verhandelen. Ten eerste is het goed voor de continuiteit van alle partijen, er is structureel afzet, en het pootgoed komt terecht bij de juiste telers. Zeker in een jaar dat vrije agria's gewild zijn teelt weer een hele kudde boeren achter de markt aan! Het is beter agria te hebben bij de boeren die het ras kunnen telen. Anders kan 'boerderij' volgend jaar weer hele reportages schrijven over de vele bewaarproblemen die zich voor doen! Succes

 • no-profile-image

  Marco

  Iedereen praat over tekort maar op het eind is er altijd weer over.

 • no-profile-image

  j wijne

  er zijn ook andere rassen waar ze friet en andere producten van kunnen maken dus laten ze die agri's maar in deren eigen tuin telen.

 • no-profile-image

  pieter janssens

  Agria is niet het enige ras wat schaars is. Vrijwel alle monopolierassen zijn uitverkocht. Van Bintje pootgoed is volgens mij nog ongeveer 5 tot 10 procent onverkocht.

 • no-profile-image

  Mts L Klijn

  Bintjes zetten lijkt me wel duidelijk. Je laat je toch niet dwingen door die fabrieken. Altijd wat met die conracten. Als er teveel aardappels zijn keuren ze ze af op alles wat ze denken te vinden of ze gaan korten en als er te weinig is maak je ook niks doordat je geen tonnen hebt zoals dit jaar, vrij zetten dus.

 • no-profile-image

  Han

  Agria is niet het enig zalig makende ras. Wil je (je afnemer) echter alleen maar Agria dan zou een optie kunnen zijn om eens in landen te gaan kijken waar wij vroeger pootgtoed heen stuurden of ze nu Agria pootgoed kunnen leveren. Ik weet uit ervaring dat er landen zijn waar uitstekend materiaal van Agria voorhanden is. Alles geteeld uit mini knollen en na 2 generaties voldoende betaalbaar materiaal voor de consumptie teelt. Misschien moeten we als boeren gaan overwegen of er nog andere mogelijkheden zijn om onze toekomst veilig te stellen dan alleen met wurg contracten.

 • no-profile-image

  JP

  dan maar wat minder aardappels .ga ik lekker in de tuin zitten met een pilsje.

 • no-profile-image

  A. Metsemakers

  Aan de hand van de fritesindustrie lopen! dat weten we inmiddels wel wat dat opbrengt.Ik ga eens kijken wat de conservenindustrie te bieden heeft na een jaar van magere oogsten. Het zijn slechte muizen die maar een hol hebben.

 • no-profile-image

  Nog even anoniem!

  Geen zorgen, ik heb nog Bintje pootgoed te koop!

 • no-profile-image

  Frans Renne

  Natuurlijk is het logisch dat Agria's eerst voor de Agrico leden gebruikt worden.Ik vind dat niet meer dan normaal.Het is voor een aantal telers ook moeilijk om aan Innovator te komen, daar hoor ik u niet over. In een eerdere reactie op uw blogs over contracten heb ik aangegeven dat ik van mening ben dat je geen contracten met fritesindustrien moet sluiten, maar als je zekerheid zoekt je beter bij een goede pool kan aansluiten eventueel met bodem.

 • no-profile-image

  Geert Langerak

  Dat vaste afnemers voorgaan kijkt me logisch. Ook een hogere prijs lijkt me wel redelijk. Maar het vaak gehoorde argument dat de markt zijn werk doet klopt niet helemaal. Het gaat om een monopolieras. (Buitenlandse) kopers hebben vaak in dat ras geinvesteerd en hebben niet direct een alternatief. Ik vind dan ook dat de verkopers terughoudend moeten zijn met de prijs- opdrijving. Volgend jaar heb je elkaar ook weer nodig.

 • no-profile-image

  j Havelaar

  de conclusie agria`s telen, contract tekenen is misschien niet helemaal juist. Omdat er ook door aardappeltelers agriapootgoed wordt geteeld wat gewoon door NAK gekeurd word. De mogelijkheid is dus het extra aangekocht pootgoed tecontracteren en het eigen geteelde pootgoed kan dan als eenvrije partij verkocht worden. Agria vrij telen kan wel maar dan moet je zelf pootgoed geteeld hebben

 • no-profile-image

  E.Postma

  Gewoon agrico lid worden altijd voorrang zonder intimiderend industriecontract

 • no-profile-image

  boerke

  Maar als de contracten toch goed zijn kan dat toch wel. Of heb ik dat nu weer verkeerd.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.