Redactieblog

Overtrokken reacties

Af en toe schrik ik me rot van de boerenreacties op wat ik maar ‘burgermeningen’ noem. Toen een enquête onder stedelingen uitwees dat ze een nogal verwrongen beeld hadden van de boerin, waren sommige reacties van boerinnen werkelijk niet te pruimen.

Eén boerin schold terug dat de geënquêteerden achterlijk en corrupt waren, en werd, gelukkig, door weer andere boerinnen tot de orde geroepen.

Nu lees ik in de laatste Boerderij weer zo’n reactie. Een veehouder houdt een tirade tegen de ‘Nederlanders’. Politici zijn schijnheilige ganzen, vuurwerkafstekers zijn zware milieuvervuilers, automobilisten rijden massaal dieren dood, et cetera. Maar ze zetten wel de boeren in de beklaagdenbank, terwijl die zo veel respect voor de dieren tonen.

Tot de orde roepen

Ik had het moeten overslaan, maar ik vind het ook wel weer grappig hoe het oliebollenvet iemand naar zijn hoofd is gestegen. Toch hoop ik op de zelfreinigende werking van de sector, ik hoop op een briefje van een boer die schrijft dat we zo toch niet moeten beginnen.

Iets in mij zegt dat de mannen daar minder snel toe overgaan dan de vrouwen. Mannen zijn minder geneigd om onder het toeziend oog van collega’s een populist op de vingers te tikken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.