3 reacties

Nog een argument voor een hogere contractprijs

Karin Oonk-Nooren
Eind augustus introduceerde de Duitse termijnmarkt een nieuw termijncontract voor oogst 2007. De koers liep sindsdien gestaag op.

Inmiddels wordt het aprilcontract verhandeld voor €14,50 per 100 kg. Enkele weken terug was de koers zelfs even €15.

Dit is een hoge koers voor deze tijd van het jaar. De afgelopen jaren stond de termijnmarkt meestal rond €10 (pdf) bij de introductie begin februari. Dit jaar dus ruim €4 hoger. Oftewel, het zoveelste argument voor een hogere contractprijs.

Immers, als de contractprijs niet genoeg omhoog gaat heeft teler Jan de conclusie snel getrokken. Hij tekent geen contract maar verkoopt de oogst op de termijnmarkt voor €14,50.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Verkopen op termijn markt; De oplossing??? Volgens bovenstaande reacties wel, ik heb mijn twijfels. De industrie zal zijn eisen stellen aan het product en vooral als de markt voldoende ruim is. Op dat moment gaan de kleine letters gelden van kwaliteit die dan altijd tegen valt en dus om een lagere prijs roept. De teler moet leveren om aan zijn finacieele verplichtingen te voldoen en kan niet op zijn strepen blijven staan. Komt bij dat de termijn handelaar bij de industrie een lagere prijs krijgt omdat er voldoende "probleem gevallen" zijn en de verwerking dus niet stagneert. Houd ik mijn afnemer aan de prijsafspraak op het contract is de kans aanwezig dat deze niet kan betalen, hij heeft gewoon geen kapitaal om het verlies af te dekken. Hiermme is het mooie termijn markt contract tot een vodje verworden. Dit senario is echt niet de eerst keer dat het op treed. Boeren is ondernemen en ondernemen is RISICO managment. Dus deels contract deels vrije markt kan het risico beperken en de drang naar "gokken" op de markt bevredigen. Alle mooie ideeen over uit de markt nemen van het te veel zijn prachtig maar alleen uitvoerbaar als alle telers verplicht mee doen en zich aan de regels houden. Een utopie er is altijd Co-op en vrije handel geweest. Zal zo blijven.

 • no-profile-image

  Ad

  Dat ben ik ook van plan.

 • no-profile-image

  Van Den Broek

  De vandaag genoteerde prijs van 14.3 staat voor 100 % in relatie met de huidige hoge(?) verwachtingswaarde van 36.4 voor april aanstaande. Van " vroeger " mag een teler niet meer spreken, maar " vroeger" zouden de aardappelen in de huidige omstandigheden duurder geweest zijn. De echte marktwerking is er (allang) niet meer. Telers met contracten worden terug "gedwongen" te tekenen voor een habbekrats méér, erg dom van hun natuurlijk! Verkopen op termijn is vele keren beter dan een te laag contract, maar je moet wel een dik vel hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.