Commentaar

6 reacties

Bij failliet Avebe verliest iedereen

Afgelopen maand bekeek ik het aardappelforum. Een anonieme teler uit Brabant vroeg zich af of een faillissement van Avebe een bedreiging is voor aardappeltelers elders in Nederland.

Kleitelers wuifden de angst van die teler een beetje arrogant weg. Aardappelen uit het Veenkoloniale gebied kunnen bij lange na niet tippen aan hun ‘superieure’ product. Een bedreiging, laat ze niet lachen.

Ik denk juist dat een faillissement van Avebe de gehele Nederlandse aardappelsector in een neerwaartse spiraal drukt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden in 2005 in Nederland 65.633 hectare consumptieaardappelen geteeld, waarvan 19.227 hectare op zand. Aan zetmeelaardappelen groeide er 50.688 hectare.

Bij wegvallen van Avebe komt er een gigantisch aardappelpotentiaal vrij. Natuurlijk, lang niet alle grond is geschikt voor fritesaardappelen. Toch is denk ik 15.000 hectare wel geschikt. Ook de benodigde machines en bewaarschuren zijn aanwezig. Telers op geschikte grond moeten wel aardappelen gaan telen. Welk alternatief rest er anders?. Dit betekent dat bij omvallen van Avebe het aanbod van fritesaardappelen zo groot gaat worden dat deze structureel niets meer waard zullen zijn.

Op telersvergaderingen in Flevoland heb ik me wel eens laten vertellen dat de fritesindustrie niets van zandaardappelen moeten hebben. Aardappelen van de klei, dat is wat ze willen. Als journalist heb ik deze stelling recent eens voorgelegd aan insiders binnen de fritesindustrie. Zij omschreven dit als de reinste borrelpraat van kleitelers. Volgens hen is de verhouding gecontracteerde zand- en kleipiepers de laatste jaren constant gebleven. Kleiaardappelen zijn geschikter voor de lange bewaring. Zandaardappelen blijven volgens die bronnen gewild, vanwege de lage tarra en dat rooien altijd kan. De fritesindustrie is niet heilig. Als ‘nieuwe’ telers hun aardappelen goedkoper aanbieden, zullen ze deze zeker afnemen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Geachte Martijn Knuivers, Je vraagt je af wat het einde van AVEBE betekent voor de Nederlandse ja voor de Europese Akkerbouw zou ik zeggen. Jij gaat er van uit dat de teelt van aardappel ook zonder AVEBE doorgaat. Dus een extra druk op de aardappelmarkt. Ik vraag me af waarom een boer aardappelen zou telen als de kostprijs niet wordt betaald? Voor jou blijkbaar geen vraag maar een heilig gegeven:"Geen akkerbouw zonder aardappelen". Laten we niet vergeten, dat de ha kosten voor de aardappelteelt hoog zijn. Dit betekent dat 1 of 2 jaar met slechte prijzen, de meeste boeren het water aan de lippen hebben. Gaat AVEBE alsnog sluiten of inkrimpen (niemand weet exact wat de reorganisatie brengt) dan zal de frites en ship industrie gaan kijken in Noord Oost Nederland of het daar goedkoper kan dan in de Flevopolder. Ik denk liever niet aan wat de gevolgen zijn als AVEBE werkelijk moet saneren of sluiten. De gevolgen zullen voelbaar zijn in heel Aardappeltelend en -etend Europa.

 • no-profile-image

  Oonk

  Zou het een optie zijn dat consumptieaardappeltelers ook lid van de Avebe kunnen worden? Zo wordt de steun voor de Avebe groter.

 • no-profile-image

  bintje

  Ja inderdaad is er potentieel maar "nog "geen infrastructuur. Blijft zaak om Avebe overeind te houden. Maar moet er eerst niet even een frisse wind doorheen om het oubollige karakter van deze industrie wat op te poetsen? Dus niet aan de onderkant peuteren en aan de bovenkant markten laten liggen. Maar : hou die industrie staande!!!

 • no-profile-image

  J.H. Lamberts

  Een teler van zetmeelaardappelen is met de kennis die hiervoor nodig is ook heel goed instaat aardappels te telen voor de fritesindustrie (wel met de nodige aanpassingen hiervoor)

 • no-profile-image

  Simon wieringa

  Daar bij word nog vergeten dat er ook op de klei pootgoed geteeld wordt ten behoeve van de zetmeelteelt. En daar een bijkomend voordeel van E-resistente rassen inverband met de A.M situatie op sommige klei percelen.

 • johannetje

  U bent gewaarschuwd :-)

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.