3 reacties

Vrije telers verdienen meer

Karin Oonk-Nooren
Niet alleen de kostprijs bepaalt of het voor teler Jan interessant is om een contract te tekenen. Natuurlijk gaat het ook om hoeveel hij kan verdienen op de vrije markt. Laten we eens kijken naar de beursnotering.

Stel dat teler Jan zijn aardappelen altijd half mei verkoopt. Voor oogst 2005 noteerde Emmeloord 14,50, voor oogst 2004 €2,63, voor oogst 2003 €15,25 en voor oogst 2002 €5,50. Voor dit seizoen is de telersprijs half mei nog niet bekend. Maar laten we uitgaan van €25 per 100 kilo, geen onrealistische prijs lijkt me. De gemiddelde prijs komt dan uit op €12,58 per 100 kilo.

Conclusie: de contractprijs ligt euro’s lager dan de vrije marktprijs van de afgelopen jaren. Oftewel vrije telers hebben de afgelopen jaren duizenden euro’s meer verdiend dan de collega’s die de aardappelen contracteren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vrije teler

  contract is niks,bij veel kilo's is de prijs matig voor je overige vrije kilo's,en bij weinig kilo's is de vrije prijs goed maar heb je geen vrije meer over.

 • no-profile-image

  M.D.Kager

  Allemaal leuk bedacht zo'n berekening, maar het wordt kul als je van de bank niet meer verder mag omdat er 10 van de 12 cent kostprijs niet betaald wordt, dus zal een teler met een hoge financieringslast toch kiezen voor zekerheid waardoor hij in elk geval altijd de kostprijs haalt en met overtonnen of een deel vrij toch een graantje meepikt.

 • no-profile-image

  Jan Pieter Rijpma

  De berekening is simpel, maar over de uitkomst valt niet te twisten: een vrije teler zal gemiddeld genomen meer verdienden dan een contractteler. Daar staat tegenover dat het risico voor een vrije teler wel groter is. Maar ik hoop dat alle telers die dit risico enigszins kunnen overzien, in de toekomst vooral de aardappelen gaan telen voor de vrije markt! Er wordt wel telkers gezegd dat er overschotten zijn op de aardappelmarkt, maar hierbij zet ik een groot vraagteken. We hadden in 2004 een royale aardappeloogst en de hele winter waren de prijzen slecht. Toch liepen de prijzen nog enorm op in juni 2005, de beste marktanalisten hadden dit niet voorzien. Hoezo overschotten? Er is een overschot aan prietpraat, maar daarmee liggen de schuren niet gevuld!!

Of registreer je om te kunnen reageren.