2 reacties

Juich niet te snel

Karin Oonk-Nooren
In mijn vorige blog schreef ik dat de contractprijzen omhoog gaan. Goed bericht lijkt me.

Maar even later bedacht ik me. ,,En de pootgoedkosten dan?” Pootgoed is schaars dit jaar en daarom enorm duur.

Even een sommetje
Stel: akkerbouwer Jan wil Bintjes op contract telen. Hij poot altijd 2 ton Bintjes in de maat 35-45. Dit jaar kost hem dit 2000 X €0,50 = €1000 per hectare. Vorig jaar was de pootgoedprijs €0,20 per kilo. Ofwel de pootgoedkosten waren €400 per hectare. Dit betekent dat hij €600 per hectare extra kwijt isvoor het pootgoed. Stel hij oogst 50 ton Bintjes.
Een reële opbrengst lijkt me. Dit betekent wel dat zijn kostprijs met 1,2 cent omhoog gaat.
Conclusie: Juich niet te snel. Immers, als de contractprijs met 1,2 cent omhoog gaat dan sta je nog steeds op 0.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Van Den Broek

    Maak u als boer géén zorgen om de prijs van het pootgoed. In april is er voldoende en voor minder geld( net zoals de laatste 6 jaar) dure poters = goedkope patatjes! Ja maar 2007 wordt 14 maand lang, zeggen ze. NIETS is zeker. Voor mij hoeven ze de contractprijs NIET te verhogen. Daarmee slaan de fabrikanten hun eigen ruiten in en zullen wij, de vrijen oftewel de echte ondernemers terug goed onze boterham verdienen. Poot liever 20 ha voor eigen risico dan 50 ha als fabrieksslaafje, aan u de keuze! Herinner 2001, 2003 en 2005.

  • no-profile-image

    Han van Riel

    Misschien hoeven de boeren zich minder zorgen te maken over (te) lage marges. Er gaan steeds meer geruchten over stijgende voedsel prijzen, vanwege de steigende vraag naar bio brandstoffen. Per ha kan per jaar maar 1 volwaardig gewas groeien in het grootste deel van de wereld. Deze hoge pootgoed prijzen zullen helaas voor de pootgoed teler wel niet blijvend zijn. Dus er gloort hoop voor de aardappelboer of heeft de overheid nog gereedschap in de kast om de boeren marges weer te minimaliseren??

Of registreer je om te kunnen reageren.