1 reactie

Contractseizoen gaat weer beginnen

Karin Oonk-Nooren
Hoewel de prijzen torenhoog zijn, profiteert 80 procent van de telers hier niet van. Oorzaak: de aardappelen zijn gecontracteerd.

Natuurlijk weet je als teler dat als je aardappelen contracteert je niet zult profiteren van hoge prijzen. Hier moet je dan ook niet over zeuren. Alleen zijn de gevolgen dit seizoen wel erg groot. Zeker nu de kosten voor uitzouten en wassen veelal van de contractprijs afgaan.

Contracttelers
Moeten telers stoppen met contracteren? Nou, ik denk het niet. Want het heeft zeker voordelen. Kijk maar naar de rampzalige oogst in 2004. Vrije telers kregen niet meer dan €3 voor de aardappelen . Voor contracttelers bleef de financiële schade beperkt. De gecontracteerde tonnen brachten aardig geld op.

Zonder nadenken weer een contract?
Moeten telers klakkeloos opnieuw een contract tekenen? Kijk, dit is een andere vraag. Hier zeg ik glashard nee tegen. Mijn advies: bepaal zelf voor welke voorwaarden u aardappelen wilt telen. En nog belangrijker: of u aardappelen wilt telen. Maar doe dit snel. U hebt nog anderhalve maand de tijd. Dan staat de vertegenwoordiger alweer op de stoep met in zijn hand het nieuwe contract en moet u weten wat u wilt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Frans Renne

    IK vindt dat je geen contracten moet afsluiten. Het verpest de marktwerking. Wil je toch een mate van zekerheid sluit je dan aan bij een goede pool(eventueel met bodemprijs).Zelfs in voor oogst 2004 waren er pools die een redelijke prijs wisten te scoren. Grote contractaanbieders spelen de individuen alleen maar tegen elkaar uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.