392 x bekeken 10 reacties

Contractprijs gaat omhoog

Karin Oonk-Nooren
Je zult maar directeur van een fritesfabriek zijn. Dit was het eerste wat ik dacht afgelopen vrijdag.

Ik had net een inkoopdirecteur van een fritesfabriek gesproken. Neem dit seizoen. In maart denk je dat alles goed geregeld is. De contracten zijn wederom door telers getekend. De frites zijn verkocht. Klaar zou je zeggen.

Niet dus. Dit jaar gaat het wel even anders. Doorwas stak de kop op. De opbrengsten zijn zo laag en de kwaliteit is zo slecht dat de contracten lang niet vol geleverd worden. En op overtonnen hoef je al helemaal niet te rekenen. Geloof maar dat het dan zweten is als inkoopdirecteur om voldoende aardappelen in huis te halen om frites te bakken.

Contractprijs gaat omhoog
Maar dit is zeker niet het enige probleem, voor de directeur. Deze maanden moet hij beslissen hoe het aardappelcontract 2007 eruit ziet. Kernvraag: wat wijzigen we ten opzichte van 2006 ? Want één ding is duidelijk. Telers staan niet te popelen om hetzelfde contract te tekenen. De prijs en voorwaarden moeten simpelweg verbeteren.

De inkoopdirecteur die ik vrijdag sprak, vertelde me dat het lastig is. Zijn woorden: “De prijzen zullen zeker niet lager uitkomen dan in 2006.” Op mijn vraag hoeveel ze omhoog gingen zei hij. “Dat zei ik niet. Ik zei alleen dat de prijzen niet lager zouden uitkomen.” Nou, voor mij is het wel duidelijk. De contractprijs gaat omhoog.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Van Den Broek

  Hier zegt bijna iedereen: de contractprijs moet omhoog; vrije telers in Belgie hebben over de laatste zeven jaar 0.04 cent méér ontvangen voor aardappelen dan de contattelers. Ik slaap lekker zonder contract: 41,5 ton netto verkocht aan 22 cent: tel maar na,wij kunnen met gemak volop investeren en zijn ons eigen baas!

 • no-profile-image

  bert

  wat zijn contracten risico en kosten voor de boer goedkope aardappelen voor de industrie is er overschot is de contractaardapel te duur en word mischien voor onbenul afgekeurd om niet de prijs te betalen boeren teken geen contract en laat de vrije handel de baas en zet aardapelen zoveel als je de risico zelf kunt dragen dus met maten dan is de prys meestal goed en zijn we achter 10 jaar nog altijd zelfstandige en ondernemende boer.

 • no-profile-image

  hans

  je moet een prijs voor je aardappels krijgen die gericht is op de pootgoed prijs

 • no-profile-image

  Henri

  Dat werd tijd

 • no-profile-image

  Rietstap

  Afgelopen jaren hebben de inkoopdirecteuren het ook wel heel gemakkelijk gehad, ze konden putten uit een overschotmarkt en hebben daar naar mij gevoel ook flink misbruik van gemaakt. Het is goed dat deze mensen eens weer met beide benen op de grond komen te staan, en ervaren dat hun grondstof buiten op het veld groeit en aan allerlei weersinvloeden afhankelijk is. Ik heb dus geen enkele compassie met de inkoopdirecteuren. Het is het risico van het vak, dat zeggen ze ook als de prijzen superslecht tegen hun producenten. Dus waar praten we eigenlijk over.

 • no-profile-image

  Van Den Broek

  Contracten = De zekerheid dat je de aardappelen kwijt bent voor een véél te lage prijs en dat ALLE risico's en moeilijkheden bij de teler liggen. De commodities gaan er de volgende jaren sterk op vooruit, zo ook de aardappelprijs, waarom dan een contract? Stop met uw bedrijf en beleg het op de beurs, bezie het over 10 jaar en investeer zeker in grondstoffen!

 • no-profile-image

  Potato

  Natuurlijk gaat de contractprijs omhoog. Het pootgoed is ook hartstikke duur. Maar paniek is een slechte raadgever en met incidentele extremen kun je je beleid ook niet aanpassen oftewel heel veel gaat er niet veranderen, al zit er wel een klein plusje in, omdat de peiler in de akkerbouw (tarweprijs) ook in de lift zit.

 • no-profile-image

  adri kaashoek

  Het wordt hoog tijd dat de aardappelprijs omhoog gaat, overal worden de kosten doorberekend en de boer moet alles voor een zo laag mogelijke prijs doen. Dit jaar kan het ineens wel en de frites wordt ook verkocht, de contractprijs moet minimaal 40% omhoog zodat de teler ook weer een gezond inkomen heeft. En de fritesfabrieken moeten leren dat niet zij alleen de dienst uitmaken, maar dat de teler en fritesfabriek elkaar hard en hard nodig hebben ik wens ze beiden een goede samenwerking.

 • no-profile-image

  ben

  De prijzen moeten naar boven om 2 redenen,1e prijs pootgoed is stukken hoger en ten 2e contracttelers hebben niets verdient dit jaar dus om dit goed te maken moet er volgend jaar een dubbele plus op de prijzen.

 • no-profile-image

  legoboy

  De contractprijs moet omhoog. Als je op dit moment hoort wat je voor pootgoed moet gaan betalen, dan zal het contract met minimaal 2 eurocent naar boven moeten, anders kom je niets verder.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.