Redactieblog

229 x bekeken 2 reacties

Bangmakerij

Doodziek word ik ervan, al dat gejammer over het vreselijke kabinet dat de boeren te wachten staat. Op websites, in ledenbladen en vaktijdschriften buitelen de commentaren over elkaar heen alsof ze dingen naar een prijs in doemdenken.

Zomaar een greep uit wat koppen: ‘Dierenfront in Tweede Kamer’, ‘politiek bibberscenario’, ‘links overmeestert landbouw’…

Wat een droevige vertoning. Waar is het boerenelan, die geestdrift om op een positieve manier met de mensenwensen uit de samenleving om te gaan? Er zijn al zat boeren die het voortouw genomen hebben in diervriendelijke behuizing, biologische landbouw of energiearme productie.

Daar moet wel iets mis zijn

Maar wat doen de artikelschrijvers? Ze maken de boeren bang en jagen ze als zielige kippen op een kluitje, klaar voor de slachtbank. Terwijl het verkiezingscircus en de publieke opinie de eigen plannen trekken, laten de commentaren met zo’n defensieve opstelling zien dat er iets grondig mis is. Hoe harder je schreeuwt, hoe meer er te verbergen is. Zo zat ik vroeger bij een jongetje in de klas dat altijd als eerste schreeuwde: ‘Nee meester, ikke niet’. In negen van de tien gevallen was hij op zijn minst medeplichtig.

Toekomst

Zoals ik al zei, er zijn al veel positieve initiatieven bij de horens gevat. Maar de boeren zijn zo kopschuw gemaakt door eerdere commentaren dat ze er niet aan beginnen. Biologische landbouw, slow food, verbreding, dat waren allemaal maar marginale zaakjes waar een serieuze boer zijn neus voor moest ophalen. ‘Het is maar voor een niche in de markt’, stond er dan in de boerenbladen. Laat dat nu net de sectoren zijn die het Sociaal Cultureel Planbureau als meest hoopvolle elementen van de landbouw ziet (in hun vandaag verschenen verkenning ‘Investeren in vermogen’).

Hier is nog een wereld te winnen! Boeren, kruip niet als kippen in een donker hoekje, in de hoop dat ze je niet zien zitten.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    JK

    U heeft volkomen gelijk, we moeten ons niet bang laten maken. Ik denk dat er juist kansen gecreerd gaan worden, denk aan de stimulering van allerlei initiatieven op het gebeid van duurzame energie. We merken nu al dat dit een enorme impact kan hebben, kijk maar eens naar de graanprijs!! als deze zijn bodem op eur 14,- gaat vinden dan zien de perspectieven er voor de akkerbouw heel anders uit.

  • no-profile-image

    Wouter

    Aan de ene kant heb je wel gelijk dat de boeren niet gelijk zo in het defensief moeten schieten. Ook onder een linkser kabinet zijn er genoeg kansen en mogelijkheden. Maar toch kan ik me wel iets voorstellen bij de angst bij de boeren voor de nieuwe regering. Stel je bent nertsenhouder. SP loopt alweer te zwaaien met een nertsenfokverbod. Of je bent Of je bent varkenshouder en levert je varkens naar Duitsland. Duitsland wil geen ongecastreerde varkens en als NL castreren verbiedt heb je een groot probleem. Voor deze mensen geeft een links kabinet geen kleine bedreiginkjes die makkelijk om te zetten zijn in kansen, nee deze bedrijven worden reeel bedreigd in hun broodwinning. Dan kan ik mij dus hun angst goed voorstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.