Redactieblog

PvdD klein, maar serieus signaal

Nederlanders zijn erg positief over het belang van de boer voor het platteland. Dat bleek uit een onderzoek van Interview-NSS.

Tweederde van de Nederlanders vindt dat je de zorg voor het platteland zondermeer aan de boer kunt toevertrouwen en dat intensieve veehouderij moet kunnen. LTO juicht dat dit een ‘opkikker’ is voor de intensieve veehouderij. Dat staat in schril contrast met de opkomst van de Partij voor de Dieren. Wat is er aan de hand?

Gemengde gevoelens over bio-industrie en vóór dierenwelzijn

Als uw toegewijde plattelandsblogger doe ik twee mogelijkheden aan de hand.

1. Het is niet zo dat ‘de’ Nederlander voor bio-industrie is. 68 procent is het oneens met de stelling ‘er is geen plaats is voor intensieve veehouderij’. 21 procent is het eens. Maar wat voor soort intensieve veehouderij had die 68 procent voor ogen? Een grote kippenboer met 45 cm2 ruimte voor de kip? Of een even grote kippenboer die de boel laat scharrelen? Ik weet het niet. Ik denk dat ze er zeker ook dierenwelzijn bij denken. Dat blijkt ook uit het feit dat de koe in de wei voor de meeste mensen zeer belangrijk is. In die zin is het groter nieuws dat 21 procent de intensieve veehouderij helemaal wil oprollen.

2. De Partij voor de Dieren is wel populair maar bij een beperkt publiek. 1,5 procent van de Nederlanders heeft erop gestemd. Dat is beduidend minder dan 21 procent die de intensieve veehouderij uit Nederland wil verbannen. Toch haalt de partij de media alsof heel Nederland vegetariër is geworden. Maar dat is meer te danken aan de lage kiesdrempel dan aan een landelijke trend. De 21 procent die tegen intensieve veehouderij gekant is, is verspreid over de andere partijen: D’66, GroenLinks, ChristenUnie, partijen met een bredere visie over waar het heen moet.

Alert en serieuzer reageren op PvdD

De waarheid ligt dus in het midden. De opkomst van de Partij voor de Dieren is niet zo wereldschokkend. Anderzijds moet LTO niet te veel juichen. Ze moet de signalen serieuzer nemen. Anders haalt de PvdD over 4 jaar wel 21 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.