Inzet voor suikerdebat 'onoverzichtelijk'

Henk Dokter
De onderhandelingen over de fel omstreden voorstellen voor hervormingen van de Europese suikermarkt lopen naar een eindsprint.

Volgende week moeten de EU-ministers daarover in Brussel besluiten nemen, en hun is geadviseerd voor drie dagen schoon goed in de koffer te doen. Het wordt dus een ouderwetse marathon.

In de Tweede Kamer, die vanochtend nog even vooroverleg voerde met de minister, zei Veerman dat het lang niet zeker is dat een besluit ook werkelijk valt, al is het streven er wel naar. Hij vindt het beeld van de standpunten die de 25 lidstaten innemen ‘onoverzichtelijk’.

Veermans eigen inzet verdient die kwalificatie ook wel een beetje. De Kamer wilde daarom vanochtend nog eens goed horen wat de minister nu zélf wil. In een brief aan de Kamer schrijft hij dat hij de lijnen van het eerder geventileerde kabinetsstandpunt zal volgen. Maar dat was en is helemaal niet de bedoeling van de Kamer, want het kabinet steunt de draconische hervormingsvoorstellen van de Europese Commissie.

De Kamer heeft zich daarentegen unaniem achter een motie van het CDA-Kamerlid Atsma geschaard –eerder afgelopen zomer. Die spreekt uit dat de regering zo dicht mogelijk moet blijven bij het alternatief van het Platform Toekomst Suikermarkt. Dat is veel gematigder dan het Commissievoorstel. En dus verlangden Atsma en de woordvoerders van de andere fracties dat Veerman die Kameruitspraak wel serieus neemt.

Met Veermans uitspraak dat hij er inderdaad ‘zo dicht mogelijk’ op zal blijven schoof hij iets op in de richting van het Platform. Die formulering laat goede wil zien maar biedt natuurlijk geen enkele garantie. Het is een uiterst rekbaar begrip, en bovendien vinden de onderhandelingen plaats achter deuren die zo gesloten zijn dat de Kamer achteraf moeilijk kan controleren of er voor de Nederlandse bieten- en suikersector meer in had gezeten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.