Redactieblog

Glastuinbouw: geen landbouw, maar industrie

Altijd al gedacht: glastuinbouw is geen landbouw maar industrie. Ondanks de afscherming stralen de kassen evenveel licht uit als industrieterreinen.

Glastuinders zijn het er niet mee eens, omdat ze voldoen aan de wettelijke voorschriften. Maar de gevoelswaarneming wijst op iets anders. Kassen zetten de hele lucht in lichterlaaie.

Energieverbruik

Sterker nog: niet alleen het kaslicht is industrieel, ook de energiebehoefte. Over een halve eeuw, als Slochteren leeg is en Nederland zich warm moet houden met duur Russisch aardgas, zullen we nog wel eens achter de oren krabben. Hoe is het mogelijk, zullen we ons dan afvragen, dat we 50 jaar geleden dat gas zo goedkoop (met grootverbruikerskorting) aan de kassenboeren hebben gegeven? En dat niet eens voor een eerste levensbehoefte, maar omdat de rozen dan steviger groeien.
Er zijn al kassen, zo beweren enkele glastuinders, die energie leveren aan het net, in plaats van gebruiken. Gratis lampen laten branden, ja, ja. Ik geloof er niks van. In de winter gaat de gaskraan weer helemaal open, wat ik u brom.

Goed nieuws

En dan nu het goede nieuws: het ministerie van LNV en het Productschap Tuinbouw willen vanaf 2020 alleen nog maar kassen bouwen die geen fossiele energie meer nodig hebben. Wat hoor ik? Dan pas? Da’s toch veel te laat! Het doet me denken aan een kameel die belooft straks in de Sahara niet meer te drinken. Aan het NAJK zal het niet liggen. Hun nieuw aangestelde Miss Energy Jacqueline van der Burg wil aan intersectorale oplossingen werken. Mooi, maar je mag die ouwe tuinders best een beetje opjutten! Als je snel bent, dan koop ik ook weer eens een bosje rozen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.