Redactieblog

Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Op dagjes weg in eigen land geniet ik telkens weer van dat doorkijkjeslandschap. Bomen en heggen en dan weer een open plek met zomaar een uitzicht van kilometers ver.

Al dat land wordt onderhouden door particuliere boeren die het de eer te na is om de boel dicht te laten groeien. Daar doen we het dus voor, denk ik dan, dat meebetalen aan al die regelingen die ervoor moeten zorgen dat het platteland bevolkt blijft.

Van olijfgaarden tot bergkoeien

Over de grens zie ik dezelfde boerendrukte die de vakanties zo schattig maken, van olijfgaarden in Griekenland tot de bergboer met zijn drie koeien. Dát doet het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Maar de wereld is groter dan Europa. Ook verder weg zijn boeren die hard vechten om hun bestaan en hun landschap kleur te geven. Daarom kan het landbouwbeleid nog veel gemeenschappelijker. Wij de garantieprijzen omlaag, zij meer toegang tot onze markt.

Machtsverhoudingen bij WTO-onderhandelingen

Maar ik kom er langzaam achter dat er iets scheef groeit. Niet de arme boeren hebben profijt bij de afschaffing van onze subsidies, maar de grootgrondbezitters met hun plantages. En wat nog meer is: terwijl de Europese boeren in afnemende mate gesubsidieerd worden door de burger, worden de rijzende handelsgrootmachten in toenemende mate gesubsidieerd door gratis te kappen oerwouden, onderbetaald personeel en gebrekkige milieueisen. Het zal wel door de machtsverhoudingen bij de WTO-onderhandelingen komen dat Europa hierin geen eisen stelt, maar ik denk dat we daar nog eens spijt van krijgen.

Boter op Westerse hoofden

Waarom geen handelsbelemmering op producten van platgebrande oerwoudgronden? Of op producten die milieuonvriendelijk geteeld zijn? Waarschijnlijk omdat we zelf boter op ons hoofd hebben. Men stelt geen eisen omdat het Westen nog altijd 70 procent van de wereldenergie opmaakt, terwijl hier maar 30 procent van de wereldbevolking woont. Kunnen we dat niet eens op de agenda zetten?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.