Redactieblog

Emotie-tv rukt op

De televisie schuift steeds verder op naar ‘emotie-tv’. Niet nadenken en fel reageren tijdens een debat lijkt een voorwaarde.

Meedoen aan praatprogramma Lagerhuis?

Ik word gebeld door een programmamaker van de Vara of ik mee wil doen met het Lagerhuis. Hij zoekt nog een boer en omdat hij wel eens columns van mij las, verdenkt hij me van een mening. Ik ken het programma niet, maar omdat ik goede ervaringen heb met een eerder tv-optreden hap ik toe. We praten over allerlei actuele en maatschappelijke onderwerpen, en omdat ik overal wel een mening over heb, wordt het een geanimeerd gesprek.

Rechten van dieren?

De programmamaker geeft voorbeelden van vragen die het in het programma goed zouden doen en vraagt om reactie. Hoe denk ik over anoniem solliciteren? Mag een partij die de sharia wil invoeren meedoen met de verkiezingen? Moeten de rechten van dieren op dezelfde leest worden geschoeid als de rechten van de mens? Ik hoef er geen seconde over na te denken en kan gefundeerd antwoorden.

Genuanceerd reageren

“Ennuh, hoe ben je verder in debatten?”, vraagt de Vara-man. Ik weet van mezelf dat ik heel fel uit de hoek kan komen, maar dat ik, als het erg complex wordt, genuanceerder reageer. In mijn argeloosheid zeg ik alleen het laatste, omdat mijn felheid in het voorafgaande gesprek genoegzaam gebleken is. Denk ik.

Lange stilte

Vervolgens hoor ik weken niets. Dan bel ik op vanwege mijn agenda. “Nee, je kwam niet door de screening”, zegt de programmamaker, “de redacteur vindt je te secundair.” “Hoe weet hij dat”, vraag ik. ”Heb je ons gesprek opgenomen en laten beluisteren?“ ”Nee, o nee, je zei het zelf dat je zo was.” Tja, ik heb zelf de lat zo hoog gelegd, ik geef het toe.

Niet nadenken

Het sterkte me in de overtuiging dat je alleen in discussieprogramma’s komt als je primair reageert, niet nadenkt voor je wat zegt en je daarover heel happy voelt. Programmaredacteuren verachten denkpauzes en nuances. De emotie moet van het scherm spatten. Nu weet ik ook waarom ik nooit naar het Lagerhuis gekeken heb.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.