Redactieblog

5 reacties

De ware boerin

Het imago van de boerin ligt onder vuur. Stedelingen die nog nooit een boerin in het wild zijn tegengekomen, mochten in Boerderij een mening geven. En die was niet mals.

En die was niet mals. Kromgetrokken vrouwtjes met vieze handen, dik en niet bijster slim. Ik moet er erg om lachen en moet denken aan mijn vader (hij ruste in vrede).

Achterlijk

Als er een of andere boerenkwestie was, leek de tv nooit een fatsoenlijke boer te kunnen vinden voor het nieuws. Altijd filmden ze een oud pruimend mannetje met een alpinopet en op klompen. En terwijl er een hele RAI vol moderne boeren stond, vroegen ze voor het journaal uitgerekend die oude boer naar zijn mening. Geheid dat ie iets doms zei, ook nog in een of ander vaag dialect, en mijn vader sprong dan uit zijn vel (overigens niet zijn doodsoorzaak). Wat moet de burger wel niet denken, alsof we allemaal achterlijk zijn en op klompen lopen!

Authentiek

Langzaam is het tij gekeerd. Boeren zijn salonfähig geworden, hebben fanclubs en tv-programma’s en als ik me niet vergis is hun imago, onder andere door Boer zoekt vrouw, veranderd in authentiek, karakteristiek en zelfbewust. ‘Laat ze maar lullen’ stralen ze uit. Plat praten is zelfs overgenomen door de reclamewereld. Let maar eens op: als ze iemand authentiek en zelfverzekerd willen neerzetten, geven ze hem een dialect.

Viswijf

De boerinnen van nu reageren zoals mijn vader toen. Rare stedelingen met hun vooroordelen, alsof we allemaal achterlijk zijn en op klompen lopen! Een boerin is gaan terugschelden dat die consultant-types arrogant, onguur en corrupt zijn (Boerderij, 31 oktober). Nou ja, laat het ze maar niet horen. Het imago van viswijf kunnen de boerinnen er niet nog eens bij hebben. Er zijn slimmere methodes om het tij te keren. Een tv-programma Boerin zoekt imago? Ach nee. Laat ze maar lullen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  riky Schut-Hakvoort

  Met 34 jaar ervaring als boerin, heb ik veel ervaring. Ervaringen met het werk op de boerderij, de economische en sociale status, de juridische etc. Boerinnen hebben erg moeten knokken, net als andere vrouwen in onze maatschappij om volwaardig mee te kunnen doen op de verschillende niveaus in de maatschappij, politiek en beleid. Met de inbreng van de arbeid werden ze volledig ingezet, vooral toen het inkomen achteruitging in de jaren negentig. De beloning bleef achter. De inspraak werd niet erg gewaardeerd, waardoor boerinnen nooit op het hoogste niveau in beleid, bestuur en politiek hebben mee kunnen participeren. Wel waren het boerinnen die met goede ideeën kwamen over het landbouwbeleid. Onder andere over behoud gezinsbedrijven, loon naar werken productiebeheersing, milieu-en plattelandsbehoud, plattelandsverbreding en leefbaarheid. Vooral op vrijwillige basis hebben boerinnen veel inzet getoond, dit is echter niet echt gehonoreerd. Het zijn sterke vrouwen geweest die het tot nu toe hebben volgehouden. R.Schut-Hakvoort secretaris Steunpunt Landelijke Boerinnen Belangen, Werkgroep Landbouw en Inkomen, bestuurslid Platform Aarde Boer Consument.

 • no-profile-image

  brabantse trotse boerin

  Het is maar net hoe je je opstelt. Ik heb meestal positive reacties van stadse lui. Ze vinden wel dat we lange uren maken en 7 dagen in de week moeten werken dat vinden zij nog al wat.

 • no-profile-image

  Wil van Echtelt

  In het Kromme Rijngebied, komen we met zo'n 25 boerinnen regelmatig bij elkaar. Ik kan u verzekeren, het zijn allemaal frisse ondernemende vrouwen die weten wat er in de wereld te koop is. Het aardige is dat deze vrouwen met hun partner allemaal zelf bepalen wat er voor hun gezin en bedrijf wel en niet goed en haalbaar is. Er zijn vrouwen die full time op het bedrijf werken, er zijn er die gedeeltelijk buitenshuis en gedeeltelijk thuis werken. Er zijn er die voor verbreding zorgen met camping of winkel, kort om boerinnen die vrijetijd, gezin en werk goed weten te combineren stuk voor stuk pracht meiden. Door de verbreding komen er steeds meer burgers in aanraking met het boerenleven en dat is goed. We moeten het tenslotte met elkaar zien te rooien.

 • no-profile-image

  Joke huinink loonwerkersvrouw

  Door ons werk hebben wij altijd met boerinnen te doen. Het zijn jonge zelfstandige vrouwen die nog werken in hun eigen beroep en als het nodig is hun man helpen op de boerderij hetzij met kalveren voeren en de boekhouding doen, etc.

 • no-profile-image

  een fryske boerin

  Zo zie je maar weer. De media heeft de leidende rol in het vormen van een meningen en een vooroordeel( zie maar naar het punt verkiezingen). De Jan Piet en Klazen lopen alllemaal deze media achterna. Gevaarlijk als je het in een andere context zet. Denk b.v. aan Hitler en Saddam. Deze mensen hebben ook door herhaling van gedachten in het openbaar een vooroordeel neergezet, alleen met een andere uitwerking. Ik denk altijd maar zo, er zit nog veel oud zeer vanuit de arbeidersklasse van weleer. Om ons nu als minderwaardig te beschouwen is pure reflectie, maar wel met een jaloerse ondertoon. Ik ben trots boerin te zijn, geniet er van dat ik mijn eigen leven kan leiden in een mooi huis en in een mooie omgeving. Wat een ander hiervan vindt sta ik boven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.