Redactieblog

Nobelprijs ook (postuum) voor prins Claus

De Nobelprijs voor de vrede is toegekend aan Mohammed Yunus, de grondlegger van het microkrediet. Wat Raiffeissen was voor de boeren hier, is Yunus voor de kleine ondernemers in Bangladesh.

Hij stelde ze (meest vrouwen) in staat met leningen hun bedrijf te runnen en dat bleek beter te werken dan een gift. Van hem is de uitspraak: ‘Geef de mensen een vis en ze hebben eten voor een dag. Leer ze vissen en ze hebben eten voor het leven’.

Contrast

Deze filosofie vormt een groot contrast met de officiële praktijken in zijn land. Zijn landgenoot Ershad, president in de jaren ’80, was berucht om zijn ‘hulp’-politiek. Bij elke watersnoodramp vroeg hij de wereld om hulp, tot meerdere eer en glorie van zichzelf. Maar de gratis goederen die de EU gretig kwam brengen, concurreerden de lokale boeren de goot in.

Prinses Máxima

In Nederland werd prinses Máxima veelvuldig in de gelegenheid gesteld Yunus te prijzen. Ze is Nederlands officiële pleitbezorger voor microkredieten en mocht hem eerder dit jaar in Middelburg een Freedom Award uitreiken. Ze is blij met de toekenning van de Nobelprijs en noemt het ‘een fantastische erkenning van het belang van microfinanciering’.

Prins Claus

Maar eigenlijk is het ook een erkenning voor haar schoonvader prins Claus. Hij had specifieke opvattingen over ontwikkelingssamenwerking die hij altijd voor zich moest houden, maar die hij ooit in een interview wel liet doorschemeren. Het geven van hulp hekelde hij als ‘neokolonialisme met de beste intenties’. Het maakt afhankelijk van externe donoren. Prins Claus in Internationale Samenwerking (okt. 1999): ‘Er is donorbemoeienis met alles. Ik ben wars van alle donor-, euro- en Nederlandcentrisme. Het begrip ontwikkelingssamenwerking strooit zand in de ogen. Een Afrikaanse vriend zei ooit: mensen worden niet ontwikkeld, ze ontwikkelen zichzelf’.

Ik ben het er van harte mee eens. Geef niks meer aan rampengiro’s, maar open een Noord-Zuid-rekening.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.