Redactieblog

259 x bekeken 2 reacties

Is milieu uit?

Mark Rutte heeft de tijdgeest weer helemaal begrepen. Hij fulmineert tegen de milieubewegingen.

Net nu we met zijn allen de aarde gezellig aan het opwarmen zijn, houden zij de vooruitgang tegen. We moeten niet met die clubs in zee, vindt Rutte. Erg jammer dat hij zelf ergens beter van hoopt te worden door anderen zwart te maken. Bovendien zit hij er vreselijk naast met zijn wel heel ouwe voorbeeld.

Club van Rome

Doemscenario’s zijn zo vaak niet uitgekomen dat we ze niet meer serieus hoeven te nemen, vindt Rutte. Bijvoorbeeld dat de olie op zou raken, dat het gat in de ozonlaag te groot werd, dat de bossen verzuurden, etc. Ja, zo kan ik het ook. Eerst was er de Club van Rome (1972) die oprukkende problemen aankaartte. Toen was er een heleboel hoon. Daarna stond een generatie op die ervan overtuigd raakte dat er inderdaad problemen zijn, en nu zegt Rutte dat de politiek dat zelf ook al die tijd geweten heeft.

Vanachter kiek je een koe in de kont

Hoera voor Ruttes voorspelling achteraf. Dit is een fraai staaltje van hindsight bias, ofwel het vanachter-kiek-je-een-koe-in-de-kont-effect. Maar de volgorde is toch echt andersom. Eerst waren er onderzoekers als die van de Club van Rome om het op de politieke agenda te krijgen. Het ozongat is via politieke verdragen gedicht, maar pas na alarmering van milieuonderzoekers.

Boeren versus milieubeweging?

Aan de andere kant schoven onderzoekers ook vaak problemen en oplossingen in boerenschoenen die later niet bleken te bestaan. Hoeveel mestinjecteurs en uitrijbeperkingen zijn ons niet aangepraat, terwijl ze achteraf nauwelijks verschil blijken uit te maken? Toch is het niet verstandig milieuonderzoekers en -bewegingen in de hoek te drukken. Boeren zullen hen nog hard nodig hebben bij de profilering van hun nieuwe taak: landschapsonderhoud, plattelandsvernieuwing, biodiversificering en milieuvriendelijke grondstofproductie. In deze zaken vertrouw ik meer op mensen die actie voeren voor het platteland, dan op politici die actie voeren voor de kiezersgunst.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    chris

    Er is niks mis met wat de boeren doen. Er zijn enkele uitgesloten, maar dat heb je overal. Fosfaat en dergelijke onzin, wat zit er in uw poep en uw wasmiddel enz enz. Ik kan u vertellen dat dit niet allemaal in het waterzuiveringsstation komt, maar ook in het opervlakte water.

  • no-profile-image

    Michel

    Inderdaad een hoop blabla van Rutte, maar in de kern heeft hij gelijk. Veel van die clubs kun je niet serieus nemem, laat staan met samenwerken wat betreft landschaponderhoud e.d. Dat kunnen we als ondernemers zelf al heel goed en daar hebben we die schreeuwers niet bij nodig. Het verbaasd me wel dat Rutte aandacht aan de landbouw besteedt, met soms best wel goeie ideeen. Maar zal dit nu niet eens het moment zijn dat de VVD hun excuses aanbieden aan de varkenshouderij, wat betreft de WHV waarbij van Aartsen ons 25 % rechten heeft bestolen ? Is dit dan niet het moment om deze verschrikkelijke wet terug te draaien en ons de rechten weer terug te geven ? Dan pas neem ik de VVD serieus en misschien dat ik dan weer eens over nadenkt of ik op de VVD wil stemmem.

Of registreer je om te kunnen reageren.